Regeringen uddeler kvart milliard til fattige børnefamilier

BISTAND: Regeringen og støttepartierne er enige om at afsætte en årlig kvart milliard, der skal udbetales som et ekstra tilskud til de fattigste børnefamilier. 

Regeringen og støttepartierne er blevet enige om et nyt tilskud til fattige børnefamilier. 
Regeringen og støttepartierne er blevet enige om et nyt tilskud til fattige børnefamilier. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Daniel Bue LauritzenSøren Elkrog Friis

De fattigste børnefamilier får nu et ekstra månedligt tilskud på mellem 550 og 700 kroner.

Det er regeringen og dens støttepartier tirsdag blevet enige om - og har dermed landet den første delaftale, efter at partierne i juni blev enige om betingelserne for den nye socialdemokratiske regering.

Pengene skal gå til familier, der på grund af lave ydelser og kontanthjælpsloftet, der blev indført af den tidligere regering, ikke kan få enderne til at mødes. 

"Mange har vendt hver en krone og haft svært ved at finde penge til for eksempel at holde børnefødselsdag eller gå til fritidsaktiviteter, og det går ud over børnene. Det er ikke et velfærdssamfund værdigt," siger beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i en pressemeddelelse

Skal nå 27.900 børn
Børnetilskuddet er første skridt på vejen mod et opgør med kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, som blev vedtaget af Løkke-regeringen i 2015.

Både Radikale, SF og Enhedslisten har krævet kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen afskaffet.

Kompromiset i det fælles forståelsespapir, som regeringen har indgået med støttepartierne, er blevet en ydelseskommission, som senest i slutningen af juni 2020 skal anvise en erstatning for kontanthjælpsloftet.

I mellemtiden skal det midlertidige børnetilskud afbøde konsekvenserne af kontanthjælpsloftet for de hårdest ramte børnefamilier.

"Denne regering vil bekæmpe den stigende ulighed, og efter fire år med borgerlige regeringer, hvor børnefattigdommen er steget markant, har vi brug for at få vendt udviklingen," siger social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) i pressemeddelelsen.

Den nye ydelse sikrer fattige familier, hvor forældrene er på de laveste ydelser, et skattefrit månedligt beløb på 700 kroner per barn, 600 kroner per barn til enlige forældre og 550 kroner per barn til øvrige i målgruppen. Derudover kommer et tillæg til alle enlige forældre på 650 kroner uafhængigt af antallet af børn.

Der er afsat en kvart milliard til det nye tilskud, der ventes at kunne hjælpe omkring 14.300 familier og 27.900 børn.

V: Der røg gevinsten ved at tage et arbejde
I den tidligere regerings rækker udløser aftalen skuffelse og kritik.

"Det var alligevel hurtigt, lempelserne i udlændingepolitikken kom fra S-regeringen. Flere penge til blandt andet arbejdsløse indvandrere. Det er den helt forkerte vej at gå. Vi har et aldeles rimeligt kontanthjælpssystem. S-regeringens opgør med kontanthjælpsloftet betyder, at det ikke længere vil kunne betale sig at tage et arbejde," skriver Venstres beskæftigelsesordfører, Hans Andersen, på Facebook.

Fakta om aftalen

  • Børnetilskuddet er første skridt på vejen mod et opgør med kontanthjælpsloftet og 225-timersreglen, som blev vedtaget af Løkke-regeringen i 2015.
  • Tiltaget er midlertidigt og skal fungere, mens regeringen venter på resultatet af en ydelseskommission, som senest i slutningen af juni 2020 skal anvise en erstatning for kontanthjælpsloftet.
  • Det midlertidige børnetilskud er skruet sammen på en måde, så man ikke kan få mere i ydelse, end man kunne, før kontanthjælpsloftet og integrationsydelsen blev indført.
  • Som del af aftalen er partierne også enige om at annullere den planlagte reduktionen af integrationsydelsen for forsørgere, som skulle være trådt i kraft 1. januar 2020, hvilket forventes at koste cirka 20-30 millioner kroner årligt.
  • Det forventes, at børnetilskuddet træder i kraft 1. januar 2020 med tilbagevirkende kraft fra 1. august 2019.
  • Et nyt ydelsessystem forventes at kunne træde i kraft medio 2021.

Læs mere om aftalen her.

Dokumentation

Det har regeringen forpligtet sig på

I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, Enhedslisten og SF, indgår følgende formulering:

"En ny regering vil: ...

Bekæmpe børnefattigdom. Uanset børns baggrund og deres forældres situation skal det sikres, at alle børn i Danmark vokser op under ordentlige forhold og med mulighed for at være en aktiv del af fællesskabet. En ny regering vil bekæmpe fattigdom, og vil derfor indføre en fattigdomsgrænse, så udviklingen kan følges. Blandt andet med henblik på at bekæmpe fattigdom nedsættes endvidere en ydelseskommission, som efter senest 12 måneder skal foreslå anbefalinger på ydelsesområdet [...] 

[...] Indtil kommissionen har fremlagt sine anbefalinger ydes en målrettet hjælp til de berørte børnefamilier. Der afsættes 250-300 mio. kr. årligt til et midlertidigt, kontant børnetilskud som indføres hurtigst muligt og målrettes børn fra 0-14 år i familier, der er omfattet af kontanthjælpsloftet eller integrationsydelsen. Det midlertidige, kontante tilskud udløber når et fremtidigt ydelsessystem træder i kraft. Såfremt midlerne udmøntes således, at børnetilskuddet udgør omkring 60 pct. af den nuværende børne- og ungeydelse vil det svare til, at en enlig mor med to børn på 2 og 4 år vil modtage et skattefrit beløb på cirka 1.700 kr. om måneden. Tilskuddet skal udbetales på månedlig basis og træde i kraft hurtigst muligt. Finansieringen findes på udisponerede reserver på finansloven for 2019. Den nærmere udmøntning af tilskuddet aftales mellem partierne."


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Astrid Krag

MF (S), fhv. social- og ældreminister
student (Tørring Amtsgymnasium. 2001)

Peter Hummelgaard

Justitsminister, MF (S)
cand.jur. (Københavns Uni. 2012)

0:000:00