Regeringen vil ændre voldtægtslov: "Sex skal altid være frivilligt"

VOLDTÆGT: Det skal i højere grad end i dag handle om, hvorvidt en handling har været frivillig for begge parter, når voldtægtssager vurderes i retten. Lovforslag forventes klar i april.

Justitsminister Nick Hækkerup (S) forventer at have et lovforslag klar i april. Inden da foregår en høringsrunde hos eksperter og relevante organisationer.
Justitsminister Nick Hækkerup (S) forventer at have et lovforslag klar i april. Inden da foregår en høringsrunde hos eksperter og relevante organisationer.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Simon Holst Jensen

Der skal ikke herske tvivl om, hvorvidt sex har været frivilligt mellem de involverede parter.

Derfor er der behov for en ændring af loven, lyder det fra Straffelovrådet i en ny anbefaling.

Straffelovrådet har ifølge en pressemeddelelse fra Justitsministeriet gennemgået 667 voldtægtsdomme, og det har vurderet, at lovgivningen i højere grad skal afspejle, ”at seksuelle handlinger altid skal være frivillige for de involverede parter”, som der står i pressemeddelelsen.

”Jeg er meget glad for i dag at have modtaget Straffelovrådets betænkning om en frivillighedsbaseret voldtægtsbestemmelse. For det er på tide, at vi får en ny voldtægtslovgivning i Danmark, der slår fast, at sex skal være frivilligt," lyder det fra justitsminister Nick Hækkerup (S).

Jeg er meget glad for i dag at have modtaget Straffelovrådets betænkning om en frivillighedsbaseret voldtægtsbestemmelse.

Nick Hækkerup (S)
Justitsminister

"Seksuelle overgreb kan godt ske uden fysisk tvang og trusler eller med blå mærker som beviser. Det er en milepæl, at Straffelovrådet – efter at have nærstuderet hundredevis af domme – vurderer, at reglerne bør ændres, og at vi nu har konkrete forslag til, hvordan voldtægtslovgivningen kan udformes," fortsætter han.

Regeringen blev allerede under forhandlingerne om det såkaldte forståelsespapir enige med sine støttepartier om, at der var behov for "en samtykkebaseret voldtægtsbestemmelse".

Lov på vej
Et lovudkast er nu i høring hos en række eksperter og organisationer, inden justitsminister Nick Hækkerup efter planen fremsætter et lovforslag i april.

Voldtægtssager vil ofte være svære at bevise i en retssal, men "vi kan ikke leve med, at lovgivningen spænder ben for ofrene", påpeger ministeren:

"Sex skal altid være frivilligt, og det vil regeringen gøre klart i loven. Jeg ser frem til under høringen at høre fra eksperter og interesseorganisationer, om de mener, at rådets forslag rammer den rette balance.”

Dokumentation

Baggrund om Straffelovrådet
Straffelovrådet blev nedsat som et stående udvalg i 1960 og har til opgave på anmodning at afgive indstilling om strafferetlige lovgivningsspørgsmål. Rådets medlemmer var ved betænkningens udarbejdelse:

Højesterets præsident Thomas Rørdam (formand)
Professor Trine Baumbach, Københavns Universitet
Afdelingschef Lasse Boje, Justitsministeriet
Byretsdommer Niels Deichmann, Retten i Sønderborg
Professor Thomas Elholm, Københavns Universitet
Højesteretsdommer Poul Dahl Jensen
Politidirektør Helle Kyndesen, Østjyllands Politi
Advokat Hanne Rahbæk
Rigsadvokat Jan Reckendorff
Straffuldbyrdelsesdirektør Lykke Sørensen, Direktoratet for Kriminalforsorgen
Forskningsdirektør Torben Tranæs, Vive.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Nick Hækkerup

Direktør, Bryggeriforeningen
cand.jur. (Københavns Uni. 1994), ph.d. i EU og folkeret (Københavns Uni. 1998)









0:000:00