Folketingets vagthunde: Rodet hos Skat fortsætter

FOLKEMØDE: Problemerne i Skat med manglende inddrivelser lever stadig i bedste velgående, og en løsning på problemerne kan have lange udsigter. For danskernes ubetalte regninger til Skat stiger stadig.

Svindel for milliarder af skattekroner. Det burde ikke kunne ske. Men det lykkedes alligevel for mændene, der plyndrede Europa i forbindelse med sagen om refusion af udbytteskat.

Men hvordan kunne det lade sig gøre? Det diskuterede magtens kontrollanter, Rigsrevisionen og Statsrevisorerne, i Folketingets telt ved Folkemødet på Bornholm.

Det er Rigsrevisionen, der undersøger, om der administreres økonomisk, og om regnskaberne er korrekte. De gør alt forarbejdet og leverer rapporter til Folketingets statsrevisorer.

Særligt sagen om refusion af udbytteskat har fået stor omtale. Et andet, men lignende eksempel er udbetaling af negativ moms, hvor moms bliver udbetalt til nogle, som aldrig har betalt moms i første omgang. Men der er ikke tale om enkeltstående eksempler, for problemet er mere generelt end som så. Det mener rigsrevisor Lone Strøm.

"Skat har i mange år været under pres. Man har skullet effektivisere," siger hun.

Og det krævede digitalisering. Her kom it-inddrivelsessystemet, som i daglig tale kaldes EFI, ind i billedet. På et tidspunkt fik systemet øgenavnet 7-9-13. Det skulle nemlig i første omgang være færdigudfoldet i 2007, så i 2009 og siden i 2013. Det endte som en fadæse og lukkede i 2015.

"Pludselig vidste man ikke, hvor mange penge folk skyldte," siger hun.

Danskernes ubetalte gæld stiger
I øjeblikket stiger fordringerne fortsat, det vil sige de beløb, borgere og virksomheder skylder til Skat. Og kurven er opadgående.

"Hvis ikke man har penge til gode i det offentlige, samtidig med at man skylder penge, så er det svært for Skat at få pengene tilbage, fordi Skat ikke laver inddrivelser aktivt i øjeblikket," siger Lone Strøm og fortsætter:

"Det gør, at hver gang nogle skylder penge til det offentlige, så stiger restancemassen, hvis ikke de får nedbragt tilsvarende på andre fordringer. Og det gør de ikke. Systemet er endnu ikke til at lave den aktive inddrivelse," siger hun og påpeger, at det er det, man forsøger at gøre med et nyt system på vej.

Manglende kompetencer
"Samtidig indførte man et ansættelsesstop, hvilket er fornuftigt, når man skal effektivisere. Udfordringen var, at når medarbejdere stoppede, var der ikke folk med rette kompetencer," siger Lene Strøm og påpeger, at det ikke er medarbejdernes skyld, men et ledelsesansvar.

Statsrevisor Frank Aaen (EL) kritiserer ansættelsesstoppet. Han peger på, at Statsrevisorerne har været meget skarpe og præcise ved at rejse diskussionen om, at man bliver nødt til at tage stilling til konsekvensen af nedskæringerne.

"Det er nødvendigt at ansætte flere mennesker i Skat, og det kan sagtens betale sig at ansætte nogle flere, for det giver et solidt overskud," siger han.

Oven i det kommer udflytningen af statslige arbejdspladser. Det rammer også Skat.

"Det er torskedumt, at flytningen fortsætter. Det er jo en del af selve problemet," siger Frank Aaen (EL).

Oprydning har lange udsigter
Lone Strøm mener dog, at der skal mere til end flere medarbejdere.

"De har ansat en masse medarbejdere til at prøve at få nedbragt det her, men hvis det virkelig skal batte noget, så skal de have it-systemet op at køre, og det er det, de arbejder stenhårdt på i øjeblikket. Så hvis du skylder børnebidrag, så vil man kunne trække det direkte i din løn, men det redskab har man ikke i øjeblikket," siger Lone Strøm, som ikke kan sige noget om, hvor situationen vil vende.

"Der er en kæmpe opgave i at få ryddet op. Lige så lang tid det tog at køre tingene ned, lige så lang tid kan det komme til at tage at køre tingene op igen," siger Lone Strøm om rodet i Skat.

Forrige artikel Thulesen Dahl på Folkemødet: Har man sagt A, behøver man ikke sige B Thulesen Dahl på Folkemødet: Har man sagt A, behøver man ikke sige B Næste artikel Bjørn Lomborg: Politikere lever af at få det til at se ud, som om de redder alle mennesker i verden Bjørn Lomborg: Politikere lever af at få det til at se ud, som om de redder alle mennesker i verden
Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

Støjberg kridtede uenigheder op, Ellemann talte dem ned, og Lose blev valgt

LANDSMØDE: Stephanie Lose er nu valgt som ny næstformand i Venstre efter ved et landsmøde med interessante taler fra de tre hovedpersoner. Støjberg dømte Venstre ude som statsministerparti, hvis ikke Ellemann holder sig gode venner med Vermund og Thulesen. Og Ellemann talte for en kombination af internationalt udsyn og krav til udlændinge. Se landsmødet og talerne her.