Riskær stiller op med nyt partinavn: Peger ikke med sikkerhed på Ellemann

NAVNESKIFT: Klaus Riskær Pedersen vil alligevel samle vælgererklæringer til at komme i Folketinget og denne gang med et nyt partinavn. Men selvom kandidatlisten, logo og politikken forbliver den samme, er partiets statsministerkandidat ikke længere med sikkerhed formanden for Venstre.

"Vi er et parti af borgere for borgere," siger Klaus Riskær Pedersen om årsagen til skiftet af partinavn.
"Vi er et parti af borgere for borgere," siger Klaus Riskær Pedersen om årsagen til skiftet af partinavn.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Birgitte Søe

Partistifter og formand Klaus Riskær Pedersen har i samråd med sine medkandidater til folketingsvalget besluttet at ændre navnet på partiet fra Klaus Riskær Pedersen til Borgerlisten. 

Efter valget i juni 2019 meddelte Klaus Riskær Pedersen ellers, at han ikke ønskede at genopstille og samtidig opløste partiet.

Den melding blev i oktober 2019 erstattet af nyheden om, at skulle der komme et folketingsvalg inden august 2020, ville partiet Klaus Riskær Pedersen stadig være at finde på stemmesedlen.

Partiet Klaus Riskær Pedersen er opstillingsberettiget frem til august 2020, men nu vil partiet under sit nye navn arbejde på at blive opstillingsberettiget, så man også kan stille op til et folketingsvalg efter august. 

Fakta
Blå bog: Klaus Riskær Pedersen
Uddannet master i økonomi fra Copenhagen Business School i 1978 og 2010.

Er tidligere kendt i politik, hvor han blandt andet har siddet som europaparlamentsmedlem for partiet Venstre fra 1989 frem til 1994, inden han blev løsgænger som følge af eksklusionen fra Venstre. 

Stiftede sit første parti De Liberale 2000, men her nåede han ikke at samle vælgererklæringer nok til at stille op til europaparlamentsvalget i 1994. 12 år senere prøvede han igen med partiet Opstillingslisten, der uden politik, ledelse eller stifteren selv som kandidat formåede at indsamle vælgererklæringer.

 Var kortvarigt emne som kandidat for Kristendemokraterne til folketingsvalget, men samarbejdet blev ikke til noget på grund af værdiforskelle. 

Manden bag Cybercity, der blev solgt i 2000, og så har han i perioden 2008 til 2013 afsonet en dom for bedrageri.

Kilde: Borgerlisten.dk samt dr.dk

Vi peger på en blå statsministerkandidat, men om det skal være Ellemann, kan jeg ikke sige endnu. Jeg har ikke mødt ham.

Klaus Riskær Pedersen
Finansmand og partistifter

Usikker på Jakob Ellemann-Jensen
Ifølge formanden selv skyldes navneskiftet også, at man ønsker at være et mere inkluderende projekt.

"Det oprindelige partinavn bar meget præg af, at jeg forsøgte at introducere mig selv igen. Nu føler vi, det er vigtigt, at vi kommer væk fra det personlige og får det spredt ud, så flere føler sig hjemme", siger Klaus Riskær Pedersen, hvis parti ved seneste folketingsvalg opnåede 0,8 procent af de krævede to procent af stemmerne.

Alle, der har et demokratisk mandat, er potentielt folk, vi kan samarbejde med.

Klaus Riskær Pedersen
Finansmand og partistifter

Partiets nye navn er ikke den eneste ændring. Der er nemlig endnu ikke en navngiven statsministerkandidat at finde hos Borgerlisten. 

"Vi peger på en blå statsministerkandidat, men om det skal være Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, kan jeg ikke sige endnu. Jeg har ikke mødt ham. Jeg ved ikke, hvordan han agerer, hvilken linje han lægger og så videre. Men vi har et konservativt værdisæt, så det bliver en blå statsministerkandidat," forklarer Klaus Riskær Pedersen.

"Det er ikke nok, du er formand for Venstre. Det er også måden, du er formand på." 

Har fokus på penge og finansiering
Selvom partiet skifter navn, er politikken den samme. Borgerlisten vil stadig have fokus på klima, skat og velfærd, som ifølge formanden stadig er politiske områder, der udelukkende får "symptombehandling".

Partiet er nemlig skuffet over, at en ændring af skattesystemet sparkes til hjørne af den nuværende socialdemokratiske regering, mens problemerne på velfærdsområdet får et plaster på såret i form af minimumsnormeringer. 

"Det virker, som om de (regeringen, red.) ikke har forstået, at det er organiseringen af den offentlige sektor, der ødelægger arbejdslysten for borgerne," forklarer Klaus Riskær Pedersen og udtrykker samtidig bekymring for partiets tredje mærkesag: klimaet. 

"Det eneste, der interesserer mig, er penge og finansiering. Det nytter ikke, man laver en klimalov, uden at pengene følger med," siger Klaus Riskær Pedersen, der sammen med resten af sit parti skønner, det vil koste omkring 50 milliarder kroner per valgperiode.

Uro i den borgerlige blok
Kandidaterne for Borgerlisten kan heller ikke pege på blå blok for at finde løsninger. Det er medvirkende til, at partiet vil søge vælgererklæringer til opstillingsberettigelse. 

Ifølge Klaus Riskær Pedersen er den borgerlige politik nemlig trængt op i et hjørne. 

"I den borgerlig-liberale lejr rykker de konservative ud på højrefløjen, og de liberale løser ikke problemerne for klima, skat og velfærd," forklarer Klaus Riskær Pedersen, der heller ikke mener, at det er den røde side af Folketinget, der skal løse dem.

"Der skal være nogen, der har fokus på skat, velfærd og klima. Derfor er der plads til et rødt konservativt parti. Selv med få mandater kan vi trække Venstre i den rigtige retning."

Hvis Borgerlisten skulle indsamle de fornødne vælgererklæringer og opnå to procent af stemmerne til næstkommende folketingsvalg, er der ingen partier i den borgerlige familie, som partiet ikke vil kunne samarbejde med. 

"Alle, der har et demokratisk mandat, er potentielt folk, vi kan samarbejde med."

Læs også

"Der er brug for os"
I juni var skuffelsen stor over ikke at have fået tilkæmpet sig en af de 179 stole i Folketinget, og ifølge partilederen skal man være ydmyg over de mange støtter, der har været gennem opstillingsperioden og valgkampen. Derfor har partiets kandidater gennem længere tid overvejet, om man skulle give det et forsøg til.

"Jeg har gået og tænkt over det og snakket med kandidaterne. Vi kom næsten halvvejs på et meget tumultarisk grundlag. Det må man gerne være stolt over," siger Klaus Riskær Pedersen, der altså stadig mener, der er plads til et parti som hans blandt Folketingets ti andre danske partier. 

Derfor vil Borgerlisten med sit rød-konservative værdigrundlag endnu en gang ud og samle de 20.182 vælgererklæringer, der skal til for at kunne opstille til et folketingsvalg. 

"Viljen til forandring er rød, men ellers er vi konservative. Vi er ikke inde for bare at stille på testellet. Derfor er der brug for os."

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Klaus Riskær Pedersen

Iværksætter, partistifter, Borgerlisten (tidl. Klaus Riskær Pedersen), fhv. MEP (V), forfatter
cand.merc. (CBS 1980)

0:000:00