Rød blok indgår aftale om aflivning af mink

HJEMMEL: Regeringen har lavet en aftale med sine støttepartier og Alternativet om hurtigst muligt at vedtage lovhjemmel til at aflive alle landets mink.

Erhvervsminister Simon Kollerup og fødevareminister Mogens Jensen glæder sig over en ny aftale, der sikrer lovhjemmel til regeringens beslutning om at aflive alle mink. ARKIVFOTO.
Erhvervsminister Simon Kollerup og fødevareminister Mogens Jensen glæder sig over en ny aftale, der sikrer lovhjemmel til regeringens beslutning om at aflive alle mink. ARKIVFOTO.Foto: Ólafur Steinar Rye Gestsson/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Lovgrundlaget for at slå raske mink ned uden for smittezonerne kommer nu på plads.

Mandag aften indgik regeringen en aftale med Radikale Venstre, Enhedslisten, Alternativet og SF om hurtigst muligt at vedtage lovhjemmel til at aflive alle mink.

Samtidig skaber aftalen et grundlag for at udbetale tempobonus til minkbranchen, hvor aftaleparterne hæver bonussen fra 20 til 30 kroner, hvis minkavlerne afliver minkene senest 19. november.

”Det er ikke minkavlernes skyld, at corona smitter i netop deres branche. Det er en ubarmhjertig opgave, de løfter lige nu for folkesundhedens skyld. Derfor er jeg også glad for, at der nu er vished om grundlaget for aflivningen af mink og udbetalingen af tempobonus," udtaler erhvervsminister Simon Kollerup (S) i en pressemeddelelse.

Også fødevareminister Mogens Jensen glæder sig over, at aftalen nu "forhåbentlig får skabt noget ro" omkring aflivningerne.

Ret til fuldstændig erstatning
Regeringen besluttede 3. november, at alle danske mink, inklusive avlsdyr, skulle aflives af hensyn til folkesundheden. Men regeringen havde ikke hjemmel til at træffe den beslutning for raske mink uden for de besluttede smittezoner.

SF's formand, Pia Olsen Dyhr, glæder sig over, at aftalen er med til at skabe mere tryghed.

Nu fortsætter forhandlingerne om erstatning, hvor regeringen foreløbigt er blevet enige med aftalepartierne om, at minkavlerne og de følgeerhverv, der er meget afhængige af minkavl, skal behandles, som om der er tale om ekspropriation, og at minkavlerne derfor skal have fuldstændig erstatning.

Kritik af aftale
Mandag forlod Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti forhandlingerne.

Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, finder det forkert at adskille forløbene om lovhjemmel og de mere konkrete forhandlinger om erstatningens størrelse.

Af aftalen fremgår det, at regeringen skal fremlægge en redegørelse om regeringens beslutningsgrundlag, som omhandler de forskningsmæssige resultater og anbefalinger i forhold til mink. Der vil også senere blive en høring om redegørelsen.

Aftalen medfører desuden, at minkavl er forbudt til og med udgangen af 2021.

Læs hele aftalen her

Dokumentation

Aftalepartierne er enige om følgende tiltag:

Midlertidigt forbud mod mink i 2021

Det bliver midlertidigt forbudt at holde mink frem til 31. december 2021. I samme periode er det ikke muligt at transportere levende mink til og fra Danmark.

Aflivning af mink

Alle mink i besætninger skal aflives, også dem som ikke i forvejen er omfattet af restriktioner som følge af lov om hold af dyr.

Tempobonus

I tillæg til erstatningen for værdien af skindene og driftstabet udbetales en tempobonus på 30 kroner per mink til minkavlere, der har aflivet alle mink i besætningen senest 19. november 2020.
Herudover udbetales for minkavlere beliggende i Hjørring, Brønderslev, Frederikshavn, Thisted, Jammerbugt, Vesthimmerland og Læsø kommuner, som har aflivet alle mink i deres besætninger senest 12. november 2020, en yderligere bonus på 10 kroner per mink.

Kilde: Erhvervsministeriet


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)









0:000:00