Rød garanti: Vi slækker ikke på de 70 procent for at få de blå med i klimaloven

KLIMALOV: De blå partier kommer kun til at være med i klimaloven, hvis de forpligter sig til reduktionsmålet på 70 procent. Det blev regeringen og dens støttepartier enige om efter de første forhandlinger tirsdag. 

Partierne bag forståelsespapiret tog tirsdag hul på forhandlingerne om en ny klimalov på Amager Strand, hvor også Greenpeace og Den Grønne Studenterbevægelse var mødt op. 
Partierne bag forståelsespapiret tog tirsdag hul på forhandlingerne om en ny klimalov på Amager Strand, hvor også Greenpeace og Den Grønne Studenterbevægelse var mødt op. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Andreas Arp

Der bliver ikke nogen bred aftale om en ny klimalov, hvis ikke de blå oppositionspartier forpligter sig på en 70 procents reduktion af drivhusgasserne inden 2030.

Det slår klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fast, efter at regeringen og dens støttepartier, Enhedslisten, Radikale og SF, tirsdag tog hul på forhandlingerne om klimaloven.

"Vi har brugt dagen på at give håndslag på, at vi går efter de 70 procent og ikke går på kompromis med det for at få nogle borgerlige med. Det er set før, at man har været enig om et mål, men har slækket lidt på det i kompromisets ånd, fordi man gerne vil have en bred aftale. Det er ikke tilfældet her," siger Dan Jørgensen og tilføjer:

"Vi kommer til at stå fast på de 70 procent, og det må de borgerlige altså acceptere, hvis de vil være med i aftalen."

Det er set før, at man har været enig om et mål, men har slækket lidt på det i kompromisets ånd, fordi man gerne vil have en bred aftale. Det er ikke tilfældet her.

Dan Jørgensen (S)
Klima-, energi- og forsyningsminister

Regeringen skærper derfor også retorikken en anelse, efter at statsminister Mette Frederiksen (S) tidligere i forløbet lagde op til, at regeringen "vil lægge lige så meget øre til, hvad de andre vil, som hvad vi selv vil" for at lande en klimalov, der holder længe og har bred opbakning.

De øvrige partier i Folketinget er indkaldt til forhandlinger henholdsvis onsdag og torsdag.

Læs også

Sender presbold til blå partier
Både Konservative, Venstre og Dansk Folkeparti har op til forhandlingerne efterlyst et konkret udspil fra regeringen, før de kan støtte op om målet.

Argumentet fra de blå partier er, at de har svært ved at forpligte sig til et mål uden at vide, hvordan regeringen har tænkt sig at opnå det. Men ministeren har ikke noget udspil klar til dem.

"Det er ikke klimahandlingsplanen det her. Det er klimaloven, og derfor skal de beslutte, om de vil være med til at reducere med 70 procent eller ej. Jeg har selvfølgelig en klar forventning om at få et klart svar fra dem. I sjoflede miljøet i fire år, men så blev det valgkamp, og så var I pludselig grønne: Er I stadig det her et par måneder efter valget?" spørger Dan Jørgensen.

Enhedslisten er på linje med ministeren.

"Når Venstre tager grønne slips på, og Konservative kalder sig et grønt parti og i øvrigt var med i den forrige klimalov, så regner vi også med, at de tager det her alvorligt og går med. Fordi det er også rigtig vigtigt, at vi får en bred aftale, sådan at klimaloven bliver stående, ligegyldigt hvem der sidder ved magten," siger klimaordfører Mai Villadsen til Altinget.

Et "konstruktivt" møde
I første omgang var det dog altså partierne bag forståelsespapiret, der mødtes til forhandlinger med udsigt til vindmøller på Naturcenter Amager Strand.

Og stemningen var god ifølge partierne selv.

"Det var et virkelig godt og konstruktivt møde, hvor der var en stor fælles forståelse af, at vi skal lave en klimalov, som binder på alle områder og er styrende for Danmarks fremtid," siger Radikales klimaordfører, Ida Auken.

Og da de røde partier er enige om målet, blev der allerede taget hul på de næste diskussioner.

"Vi snakkede om, hvad det er for nogle tekniske spørgsmål, som skal løses. Hvilken rolle skal Klimarådet spille, hvor tit gør man det her op, og hvordan måler man på det? Det er ikke så nemt, som man lige skulle tro. Men det er den slags ting, som vi, der er enige om målet, er gået i gang med at diskutere allerede nu," siger klima-, energi og forsyningsminister Dan Jørgensen.

Forskellige forslag på bordet
I forståelsespapiret for den nye regering, som Socialdemokratiet forhandlede med Radikale, Enhedslisten og SF, forpligter regeringen sig ikke kun på at reducere mængden af drivhusgasser med 70 procent.

Der skal også foretages årlige opfølgninger, og Klimarådet skal styrkes, lyder det. Op til mødet har Enhedslisten derfor blandt andet også foreslået at femdoble Klimarådets årlige bevilling.

"Vi har foreslået at hæve Klimarådets økonomi til 50 millioner om året, så de reelt har nogle muskler at arbejde med. På den måde kan de regne på, hvad regeringen laver, og hvad vi stemmer om i Folketinget, så vi sikrer os, at der er nogen, der holder både os og de kommende politikere i ørene," siger klimaordfører Mai Villadsen.

Radikale havde ligeledes en række forslag med til bordet om, hvordan man følger op på klimaindsatsen:

"Vi foreslår, at man prøver at se på om, man kan lære noget om processen fra budgetloven. Altså om kan man lave et klimabudget eller indrette indsatsen på en måde, hvor de forskellige ministerier får til opgave at levere på nogle bestemte områder," siger klimaordfører Ida Auken, der også foreslår en "bindende mekanisme", som kan træde i kraft, hvis indsatsen går i den forkerte retning.

Onsdag fortsætter forhandlingerne om klimaloven, når Konservative og Alternativet skal en tur forbi Dan Jørgensens kontor. Senere på ugen er Liberal Alliance, Venstre, Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige inviteret til forhandlinger, og derefter mødes partierne løbende mindst én gang om ugen.

Det er regeringens håb, at man kan lande en bred politisk aftale inden jul. Derefter skal en klimahandlingsplan følge op på klimaloven efter nytår. 

Dokumentation

Det står der i forståelsespapiret:

I det fælles forståelsespapir for den nye regering, som Socialdemokratiet har forhandlet med Radikale, Enhedslisten og SF, indgår følgende formulering:

"En ny regering vil: ...

Indføre bindende mål. I det førstkommende folketingsår vil en ny regering fremlægge et forslag til en klimalov med bindende delmål og bindende langsigtede mål, indeholdende:

1. Et mål om reduktion af drivhusgasser i 2030 med 70 procent i forhold til niveauet i 1990. Det er et meget ambitiøst mål, og det bliver særlig svært at nå den sidste del af målet fra 65 procent til 70 procent. Det vil kræve virkemidler, vi endnu ikke kender og derfor en tæt involvering af Klimarådet og andre eksperter for at nå i mål.

2. At Klimarådet skal bistå en ny regering i at afgøre, hvilke reduktionsmål og virkemidler der sikrer, at Danmark lever op til Parisaftalens temperaturmål.

3. At der foretages en årlig opfølgning på, hvordan det går med målene, og denne opfølgning skal ske i sammenhæng med finanslovsprocessen."

Kilde: 'Retfærdig retning for Danmark'


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Ida Auken

MF (S), fhv. miljøminister (SF)
cand.theol. (Københavns Uni. 2006)

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

0:000:00