Sådan gik det i partiernes højborge

RESULTATER: SF blev halveret i Lejre, og Radikale blev straffet på Nørrebro. Kun Dansk Folkeparti oplever fremgang i de kommuner, hvor de fik det bedste valg i 2013. Se alle højborgsresultaterne her.

Stort set alle partier er gået tilbage i deres højborge. Her er vi i Skarrild, hvor Venstre trods tilbagegang fik 69,5 procent af stemmerne ved det netop overståede kommunalvalg.
Stort set alle partier er gået tilbage i deres højborge. Her er vi i Skarrild, hvor Venstre trods tilbagegang fik 69,5 procent af stemmerne ved det netop overståede kommunalvalg.Foto: Katja Holm
Kasper Kaasgaard

Kun Dansk Folkeparti formår at udbygge sine bedste lokale resultater fra kommunalvalget i 2013. Alle andre partier har oplevet tilbagegang i deres såkaldte højborge fra sidste gang, der var lokalvalg i Danmark.

Værst er det gået for SF, der har fået halveret sit stemmetal i Lejre til 17,5 procent. Det var dog ventet i partiet, der midt i valgperioden sagde farvel til sin populære borgmester, Mette Touborg.

Her overlod hun posten til Carsten Rasmussen (S) efter syv år. Rasmussen har netop sikret sig genvalg, mens Mette Touborg i dag er administrerende direktør i Kultur- og Fritidsforvaltningen i Københavns Kommune.

I netop København har Radikale også lidt et nederlag i sin højborg, Nørrebro Øst. Her mister partiet en tredjedel af tilslutningen og har fået 10,9 procent af stemmerne.

I kommunen som helhed er partiets resultat lidt bedre, men det blev til en tilbagegang på 2,3 procentpoint for Radikale, som måtte sige farvel til spidskandidat, Anna Mee Allerslev, midt i valgkampen.

I Guldborgsund gik René Christensen (DF) målrettet efter borgmesterposten, men måtte se sig slået af Guldborgsundlisten, der løb med en tredjedel af stemmerne.

René Christensen, som også er sit partis finansordfører på Christiansborg, kan dog trøste sig med, at hans parti havde en lille fremgang i kommunen, hvor de fik 23,8 procent af stemmerne. Christensen er særligt skuffet over Socialdemokratiet, som han tidligt på valgnatten tilbød støtte til borgmesterposten.

Lille tilbagegang til etablerede højborge
Socialdemokratiet fik i 2013 sit bedste resultat i Herlev. Her bevarer borgmester Thomas Gyldal sit absolutte flertal, selvom partiet mister 1,5 procentpoint. Til gengæld må han overgive højborgen til Frederikshavn, hvor partiet med kommende borgmester Birgit S. Hansen i spidsen stormede frem til hele 59,7 procent af stemmerne.

Venstre oplevede også en lille tilbagegang i Herning, hvor partiet dog stadig har 55,6 procents opbakning, og Lars Krarup dermed kan blive siddende som bykonge. I Skarrild, hvor Altinget var på besøg, fik partiet 69,5 procent.

Samme skæbne overgik regeringskollegerne fra Konservative, der i Vallensbæk mistede halvanden procent, så de endte med 51,1 procent af stemmerne.

Liberal Alliances højborg var ved sidste valg Rudersdal. Her er partiet gået lidt tilbage, men har til gengæld haft fremgang i nabokommunen Hørsholm, hvor partiets nye højborg ligger med 6,5 procent af stemmerne.

EL og ALT går tilbage
Tilbage i København er Enhedslisten gået en smule tilbage på Nørrebro Syd. Partiet står dog stadig stærkt med 30 procent af stemmerne i området.

Tilbagegangen svarer nogenlunde til partiets resultat på landsplan.

Sværere er det med Alternativet. Det er nemlig første gang, partiet stod på stemmesedlerne til et kommunalvalg. Derfor er deres højborg hentet fra resultatet fra folketingsvalget i 2015.

Her havde partiet sit bedste resultat i Københavns nordvestkvarter med 19,6 procent af stemmerne. Ved kommunalvalget fik partiet 15,7 procent i området.

Læs en analyse af partiernes højborge her.

Dokumentation

Partiernes kommunale højborge

Venstre
Herning
Venstre fik 57,7 procent af stemmerne i Herning Kommune. Tag med til Skarrild, hvor Venstre fik over 70 procent af stemmerne ved sidste kommunalvalg.

Socialdemokratiet
Herlev
Socialdemokratiet fik 58,7 procent af stemmerne i Herlev Kommune. Tag med på tur til S-højborgen her, hvor man bliver man socialdemokrat, hvis man ikke er det i forvejen.

Konservative
Vallensbæk
Konservative fik 52,6 procent af stemmerne i Vallensbæk Kommune. Tag med til K-højborgen på Vestegnen her.

Liberal Alliance
Rudersdal
Liberal Alliance fik 6,6 procent af stemmerne i Rudersdal Kommune. Men selvom det går godt i Rudersdal, fik partiet ved seneste valg ikke lige så mange stemmer som på nationalt plan. Tag med til LA-højborgen her.

Enhedslisten
Nørrebro Syd 
Enhedslisten fik 31,7 procent af stemmerne i Nørrebro Syd. Partiet har siden sidste kommunalvalg fået ny spidskandidat, som kun har få års erfaring. Mød den nye venstrefløjsspids i det ultrarøde Nørrebro her.

Radikale
Nørrebro Øst
Radikale fik 15,8 procent af stemmerne i Nørrebro Øst. Det østlige Nørrebro er det sted i Danmark, hvor Radikale klarede sig bedst ved seneste kommunalvalg. Tag med på opdagelse til området, der huser den radikale kernevælger.

Dansk Folkeparti
Guldborgsund / Lolland
Dansk Folkeparti fik 22,1 procent af stemmerne i Guldborgsund Kommune og 11,2 procent af stemmerne i Lolland Kommune. Her håbede DF-profilen René Christensen på at blive ny borgmester. Tag med til Dansk Folkepartis højborg her.

Alternativet
Nørrebro Nordvest
Det er første gang, Alternativet stiller op ved kommunalvalget, men partiet fik 19,6 procent af stemmerne i Nørrebro Nordvest ved folketingsvalget i 2015. Tag med til Alternativets højborg her.

SF
Lejre
SF fik 34,9 procent af stemmerne i Lejre Kommune. Men siden da er den populære SF-borgmester og stemmesluger Mette Touborg smuttet – og alle forventer, at hun har taget vælgerne med. Kom med til SF-højborgen i Lejre her.

Kilde: KMD


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00