Analyse af 

Chefredaktørens bud: Sådan ser Sveriges næste regering ud

ANALYSE: Det kan tage et stykke tid, inden Sverige har en regering på plads. Imens man venter, giver Altinget Sveriges chefredaktør her et bud på, hvordan den kommende regering kommer til at se ud.

Annie Lööf (C), Stefan Löfven (S) og Jan Björklund (L) kommer ifølge Altingets svenske chefredaktør til at stå i spidsen for Sveriges næste regering. 
Annie Lööf (C), Stefan Löfven (S) og Jan Björklund (L) kommer ifølge Altingets svenske chefredaktør til at stå i spidsen for Sveriges næste regering. 

Af Mattias Croneborg

Den anden talsmandsrunde i Sverige – det, der svarer til en dronningerunde i Danmark – er nu fuldbyrdet, og partilederforhandlingerne kan gå i gang. 

Moderaternes partileder, Ulf Kristersson, der har fået til opgave at stå i spidsen for forhandlingerne, mødes tirsdag med Riksdagens talsmand, Andreas Norlén, til en samtale om status på forhandlingerne om at danne regering. 

Men regeringsdannelsen kan stadig trække i langdrag. 

For at sætte punktum ved den spekulationsjournalistik, der har domineret den svenske politiske rapportering siden valgnatten, svarer Altinget Sveriges chefredaktør, Mattias Croneborg, på nogle spørgsmål om, hvad der i virkeligheden kommer til at ske nu.

Hvilken regering får Sverige? 
"Det bliver en regering med Socialdemokraterne, Centerpartiet og Liberale. Den får 151 mandater i Riksdagen."

Hvordan bliver regeringsdannelsen til?
"Først skal Alliancen presse citronen og prøve at danne regering til det allersidste. Det bliver en afstemning, som et flertal i Riksdagen bestående af de rød-grønne og Sverigedemokraterne stemmer nej til. Derefter kastes bolden videre til den siddende socialdemokratiske minister, Stefan Löfven. Han skal forsøge sig med en rød-grøn variant, hvor han til det sidste vil forsøge at overbevise Centerpartiet og Liberale om, at de vil få meget af deres politik igennem i tæt samarbejde med den rød-grønne regering. Til dette vil Centerpartiet og Liberale fastholde deres koldsindighed, hvilket vil ende med, at selv den afstemning bliver tabt."

"Med det er blokpolitikken væk for denne mandatperiode. Socialdemokraterne vil derved tage initiativet til at invitere Liberale og Centerpartiet til en koalitionsregering. Det medfører nogle intensive forhandlinger, der vil vare et par dage. Derefter får Löfven den formelle opgave af talsmanden at forsøge at danne en regering. I Riksdagen vil det lykkedes, hvis ikke Venstrepartiet stemmer imod Löfven som statsminister i en sådan regering."

Skal Miljøpartiet ikke være med i regeringen?
"Nej. Hvis Miljøpartiet er med, bliver det stadig ikke en flertalsregering, og partiet gør hverken fra eller til. Desuden bliver det betydeligt lettere at komme overens i regeringen uden Miljøpartiet."

Men hvorfor vil Centerpartiet og Liberale sætte sig i en regering med Löfven som statsminister? 
"Fordi Löfven giver Centerpartiet og Liberale mere, end hvad deres mandat i Riksdagen modsvarer. Det gælder både politiske løfter og ministerposter. Til trods for at Socialdemokraterne er betydeligt større end både Centerpartiet og Liberale, bliver midterpartierne rigt belønnet i regeringen. Liberale får ikke kun Uddannelsesministeriet (Utbildningsdepartementet), der skal også noget mere til. For Centerpartiet handler det om at lægge beslag på Ernærings- og Miljøministeriet (Närings- och Miljödepartementen). Men heller ikke det er nok for dem. Socialdemokraterne bliver desuden nødt til at opgive nogle meget tunge ministerposter."

Hvem bliver ministre?
"I det store hele ser det sådan her ud. Stefan Löfven styrer skuden. Annie Lööf (Centerpartiets partileder) bliver justitsminister og vicestatsminister. Lööf tager Johanna Jönsson (C) med som migrationsminister. Centerpartiet får hele Ernæring- og Miljøministeriet med Emil Källström (C) som minister. Eskil Erlandsson (C) gør comeback som landsbyminister (landsbygdsminister). Desuden får Centerpartiet miljøministerposten med Kristina Yngwe."

"Liberales vilkår for regeringssamarbejdet er at få forsvarsministerposten. Allan Widman (L) får den rolle. Christer Nylander (L) bliver kulturminister. Som ventet bliver partileder Jan Björklund (L) uddannelsesminister."

Hvordan får regeringen flertal for sine forslag i Riksdagen? 
"For det meste hælder regeringen lidt til højre, så Moderaterne køber politikken."

Men en koalitionsregering, som ofte giver efter for Moderaterne, indebærer vel et højresving i svensk politik? 
"Absolut, og det er vel rimeligt at tænke på, at vælgerne stemte mere til højre. Mange stemmer, som tidligere gik til Socialdemokraterne, er nu gået til den borgerlige blok. Men regeringen kommer også til at hælde til venstre og give efter for Venstrepartiet."

Men ikke Miljøpartiet?
"Nej. Det er matematik. Regeringen får 151 mandater. Det indebærer, at hverken Kristendemokraterne eller Miljøpartiet med deres respektive 22 og 16 mandater kan give regeringen flertal i Riksdagen, der kræver over 175 mandater. Men i og for sig kan det ske, at regeringen i enkelte tilfælde søger støtte hos Kristendemokraterne og Miljøpartiet tilsammen."

Når vi nu er i fuld færd med spekulationer: Kommer regeringen til at holde?
"Nej. Det gør den ikke. Partierne indgår jo i samarbejdet ud fra de nuværende forhold. Der kommer til at ske noget, som gør, at partiernes forskellige tilgange får stor betydning. Eksempelvis kan uro i Sveriges nærområde aktualisere spørgsmålet om Nato-medlemskab i større udstrækning, og Liberale får dermed svært ved at blive. Eller en krise i omverdenen, som medfører øget migrationstryk, så Centerpartiet og Socialdemokraterne havner på kollisionskurs."

Hvis du imod al forventning tager fejl, hvad gør du så?
"Vender bladet og ser fremad."

Artiklen er oversat fra svensk og redigeret af Nikolai Evereth. Læs den originale artikel på altinget.se her

 

Dokumentation

Styrkeforholdene i Riksdagen og udvalg

Parti  Mandat i Riksdagen Mandat i udvalg
 Socialdemokraterne  100 4
 Moderaterne 70 3
Sverigedemokraterne 62 3
Centerpartiet 31 2
Venstrepartiet 28 2
Kristendemokraterne 22 1
Liberale 20 1
Miljøpartiet 16 1
I alt 349 17

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Stefan Löfven

Fhv. statsminister (S), Sverige, fhv. partileder, Socialdemokraterna
svejser (AMU, Kramfors)









0:000:00