Samråd med Dan Jørgensen endte i timelangt skænderi

SAMRÅD: Det udviklede sig til et timelangt skænderi, da klimaminister Dan Jørgensen (S) var kaldt i samråd af Venstre om regeringens nye interne grønne udvalg. Jeg har aldrig oplevet noget så åndsvagt, lød det fra Morten Messerschmidt (DF).

Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix
Morten Øyen

Der var hverken god stemning eller oplysende svar, da Dan Jørgensen (S) torsdag eftermiddag var kaldt i samråd for at svare på spørgsmål om regeringens nye opfindelse: det interne grønne udvalg i regeringen.

Venstre havde bedt om ministerens tid for at stille spørgsmål til, hvordan regeringens Udvalg for Grøn Omstilling arbejder, og hvilken magt det nye udvalg har i sammenligning med regeringens Økonomiudvalg og Koordinationsudvalg.

Det tog dog ikke mange minutter, før det stod klart, at ministeren ikke ønskede at give mere info, end der kan læses i den pressemeddelelse og velproducerede reklamevideo om udvalget, regeringen har lavet, og de meget kortfattede skriftlige svar, der var sendt forud for samrådet.

Dog løftede Dan Jørgensen sløret for, at mens Økonomiudvalget holder deres møder i Struensee-værelset i Finansministeriet, så holder det nye udvalg det i et nyt Svend Auken-værelse i Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Den attitude, vi møder fra ministeren i det her samråd, er noget af det mest arrogante, jeg har oplevet i mine år i Folketinget.

Mette Abildgaard (K)
Klimaordfører og politisk ordfører

”Jeg tror, afvisningen af at ville fortælle om de interne processer i regeringen har ladet sig inspirere af den tidligere regering,” lød det gennemgående fra en tydeligt irriteret minister, der samtidig beskyldte den borgerlige opposition for at være hyklerisk og for ikke rigtigt at kere sig om den grønne omstilling.

Opposition opfører skuespil
Dan Jørgensen mente, det var ”syret” at få de samme spørgsmål igen og igen og undskyldte med, at det kunne være derfor, han virkede irriteret.

”Jeg synes ikke, at det fordrer et godt samarbejdsklima, at Venstre sidder og foregiver bekymring for den grønne omstilling, når alle ved, hvad de har gjort de seneste fire år,” sagde Dan Jørgensen og opremsede, at Venstre-regeringen havde droppet Thorning-regeringens klimamål og mål for udfasning af kul.

”Det bliver et skuespil,” fortsatte ministeren.

Arrogant minister
Oppositionspolitikerne var omtrent lige så irriterede på ministeren, som han var på dem.

”Den attitude, vi møder fra ministeren i det her samråd, er noget af det mest arrogante, jeg har oplevet i mine år i Folketinget. Det er ikke specielt fordrende for den politiske debat,” lød det fra Konservatives Mette Abildgaard, der undrede sig over, at regeringen lavede en pressemeddelelse om et internt udvalg, den ikke ønskede at oplyse videre om.

Selve den nye konstruktion ville hun ikke afvise kunne overleve et regeringsskifte.

”Det kan sagtens være, at udvalget har et format, der er bæredygtigt og skal fortsætte,” sagde hun.

Hvor er kassemesteren?
Ministeren fik også hårde ord med på vejen fra Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, der ”studsede over”, at regeringens ”grønne kassemester”, finansminister Nicolai Wammen (S), ikke er med i udvalget.

Ifølge Løhde – der selv er tidligere minister – rejser det tvivl om, hvor mange muskler det nye udvalg reelt har i det interne regeringshierarki.

”Den her regering er på mange måder store på ord og små på handling,” sagde Sophie Løhde og gjorde opmærksom på, at Venstre har afsat flere penge end regeringen til det grønne i sit finanslovsforslag.

Messerschmidt fik nok
Godt en halv time inde i samrådet blev det hele for meget for Morten Messerschmidt, der er Dansk Folkepartis klimaordfører.

Han mente det var ”helt uproblematisk”, at regeringen har lyttet til de mange vælgere, der sendte et grønt signal ved valget, og efterfølgende har oprettet et nyt grønt udvalg.

”Vælgerne er trætte af politikere, og jeg tror, at det her samrådsspørgsmål er endnu et fantastisk eksempel på præcis det, som folk ikke gider; et totalt overflødigt ligegyldigt spild af tid for os alle sammen for noget, som mest af alt minder om noget fra en diskussionsgruppe i vore ungdomspartier,” tordnede Messerschmidt og tilføjede:

”Jeg har aldrig oplevet noget så åndssvagt, og jeg har trods alt siddet ti år i Europa-Parlamentet. Derfor har jeg den største respekt for, at ministeren er i stand til at styre sit temperament i den her situation. Det havde jeg ikke været.”

Det erklærede ministeren sig enig i. Og så fortsatte skænderiet i endnu en lille halv time. 

Skud ud til blå blok
I sin afsluttende bemærkning oplistede Dan Jørgensen eksempler på, at udlandet havde øje på, hvad der sker i Danmark og roser den nye regering mere end den gamle, inden han sendte endnu et skudsmål mod de blå partier – denne gang i forhold til de nuværende forhandlinger om en ny klimalov.

”Hvis det er rigtigt, at I går op i det her, så kan I starte med at tage noget med til forhandlingsbordet, man kan bruge til noget,” sagde ministeren.

Udvalgets formand takkede ministeren for fremmødet og spurgte, om han ville oversende talepapirerne fra samrådet til udvalget.

”Der er ikke nogen,” sagde Dan Jørgensen og slukkede mikrofonen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dan Jørgensen

Minister for udviklingssamarbejde og global klimapolitik, MF (S)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 2004)

Mette Abildgaard

MF og politisk ordfører (K), formand for Statsrevisorerne
cand.soc. i offentlig forvaltning og kommunikation (Roskilde Uni. 2013)

Morten Messerschmidt

Partiformand (DF), MF
cand.jur. (Københavns Uni. 2009)

0:000:00