Seniortænketank giver bolden op til politikere, overenskomstparter og pensionsselskaber

SENIORARBEJDSLIV: Seniortænketanken leverer få konkrete anbefalinger, men gøder jorden i flere retninger. Beskæftigelsesministeren ser potentiale i flere initiativer og er ikke afvisende over for at mikse tidlig pension og senere pension i en politisk aftale.

Arbejdsmarkedets parter var i sommer inviteret til kaffe hos Mette Frederiksen for at drøfte mulighederne for tidlig pension. Parterne kan formentlig se frem til en ny invitation, hvis regeringen følger anbefalingen om et partnerskab om højere beskæftigelse for seniorer.
Arbejdsmarkedets parter var i sommer inviteret til kaffe hos Mette Frederiksen for at drøfte mulighederne for tidlig pension. Parterne kan formentlig se frem til en ny invitation, hvis regeringen følger anbefalingen om et partnerskab om højere beskæftigelse for seniorer.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Søren Elkrog Friis

Den politiske dagsorden om tilbagetrækning har slået mange kolbøtter, siden VLAK-regeringen nedsatte Seniortænketanken i foråret 2018 med en overordnet målsætning om at få flere ældre til at udsætte pensionen.

Socialdemokratiet gik til valg på tidlig pension til nedslidte, men blev overhalet indenom af en blå aftale om seniorpension, som S-regeringen nu har overtaget, mens de fortsat kæmper for at realisere en mere omfattende aftale om differentieret pension.

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) ser dog ingen modsætning mellem tidlig pension og sen pension og tog varmt imod Seniortænketankens anbefalinger, da de blev præsenteret i Beskæftigelsesministeriet torsdag formiddag.

"Vi ser ikke ambitionen om at få flere seniorer, der kan og vil, til at blive længere på arbejdsmarkedet som værende i modstrid med vores meget store ønske om at sikre tidlig tilbagetrækning til dem, som efter mange års arbejde enten ikke kan mere, eller som gerne vil nå at have nogle seniorår, hvor de er nogenlunde friske. At gøre begge dele på samme tid tager i virkeligheden højde for kernen i vores forslag, nemlig at seniorer er forskellige – og har forskellige arbejdsliv," siger han.

Partnerskab skal sikre, at flere udsætter pension
Seniortænketankens rapport rummer 20 anbefalinger, som groft sagt fordeler sig på politikere, arbejdsmarkedets parter og pensionsselskaberne. Der er få konkrete tiltag blandt anbefalingerne, som mere har karakter af opfordringer til opfølgende arbejde.

Centralt står anbefalingen om, at der etableres et partnerskab mellem regeringen og centrale aktører på området, som fremadrettet skal sikre stigende beskæftigelse blandt seniorer.

"Nu skal vi lige have tid til at grave os ordentligt ned i det, men jeg synes, at der ligger nogle spændende anbefalinger i de her partnerskaber, som jeg tror, kan være altafgørende for, at man rammer der, hvor de største udfordringer gemmer sig. Nemlig at man får tilrettelagt arbejdet på virksomhederne sådan, at man rent faktisk gør det muligt for seniorer at blive længere," siger Peter Hummelgaard.

Læs også

Også hos Venstre, der som tidligere regeringsparti søsatte Seniortænketanken, falder anbefalingerne i god jord.

"Det er nogle spændende og vigtige anbefalinger, de kommer med, som vi vil tage med i det videre arbejde. Det er jo heldigvis i forvejen en tendens, at flere seniorer arbejder længere tid, men vi har simpelthen brug for at gøre det endnu mere attraktivt at tage nogle flere år på arbejdsmarkedet, hvis man kan og vil," siger beskæftigelsesordfører Hans Andersen, som blandt andet har et godt øje til anbefalingen om at gøre arbejdstiden mere fleksibel og at have en dialog med sin leder i god tid før pensionsalderen.

Seniortænketanken foreslår også en kommission, som skal se på forenkling af pensionsreglerne.

Hans Andersen finder det oplagt at kombinere forslaget med den kommission, som allerede er aftalt i forbindelse med den politiske aftale om seniorpension.

"Der er jo ingen tvivl om, at økonomi også spiller en rolle. Vi har mennesker, som ser ind i en marginalskat på 80 procent, hvis de fortsætter med at arbejde efter pensionsalderen. Og det er altså en udfordring. Derfor er det vigtigt at få det arbejde med i den kommission, som vi allerede har aftalt at sætte i gang," siger han.

Børsting undsagde differentieret pension
Tidligere LO-formand Harald Børsting har stået i spidsen for tænketanken, som har haft til opgave at levere et sæt anbefalinger, som samlet set er udgiftsneutralt. Børsting lægger ikke skjul på, at man med penge i ryggen kunne have lavet mere vidtrækkende forslag.

"Det er klart, at der er nogle ting, du kunne have finpudset og gjort flottere, hvis man havde haft flere penge, men jeg mener ikke, at det har været nogen kæmpe hæmsko. Lige præcis på det her område er det ikke så meget penge, der er problemet. Her har vi meget at gøre med, hvad der rent faktisk sker ude bag virksomhedernes porte. Der har vi meget mere brug for at bruge grundkonstruktionerne i den danske model," siger han.

Undervejs i tænketankens arbejde vakte det opsigt, da Harald Børsting offentligt advarede imod, at Socialdemokratiets forslag om differentieret pension ville trække raske ud af arbejdsmarkedet.

Nu lyder det mere diplomatisk fra den tidligere topfigur i fagbevægelsen, at det ikke er et problem, man har interesseret sig for at løse i tænketanken.

"Jeg har respekt for, at regeringen holder fast i den dagsorden, og det skal de bare arbejde videre med. Hvis man endelig skal se en sammenhæng, vælger jeg at se på det som en solidarisk handling i de her generationer, hvor dem, der kan og vil, får mulighed for at fortsætte lidt længere og dermed er med til at skaffe økonomisk rum til, at dem, der ikke kan, får en mulighed for tidligere tilbagetrækning," siger han.

Seniortænketankens 20 anbefalinger

Dokumentation

Seniortænketanken

I juni 2017 indgik regeringen og Dansk Folkeparti en aftale om flere år på arbejdsmarkedet og aftalte i den forbindelse at nedsætte en seniortænketank, som kan understøtte ambitionen om at give seniorer et bedre arbejdsliv og få flere til at udskyde pensionen.

Seniortænketanken blev nedsat i maj 2018 og er sammensat af otte sagkyndige og otte repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter.

De sagkyndige:

  • Harald Børsting (formand), tidligere formand for LO
  • Torben Poulsen, formand, Danske A-kasser
  • Ole Wehlast, forbundsformand, Fødevareforbundet NNF
  • Mickael Bech, professor, Aarhus Universitet
  • Bjarne Hastrup, formand, Ældre Sagen
  • Per K. Larsen, landsformand, Danske Seniorer
  • Louise Gade, direktør, VIA Efter- og videreuddannelse
  • Bert Van Malkenhorst, landskoordinator, Senior Erhverv
  • Allan Polack, administrerende direktør for PFA Pension.

Repræsentanter fra arbejdsmarkedets parter:

  • Erik E. Simonsen, underdirektør, DA
  • Pernille Knudsen, viceadministrerende direktør, DA
  • Henrik Bach Mortensen, direktør, Lederne
  • Laila Kildesgaard, direktør, KL
  • Morten Skov Christiansen, næstformand, FH
  • Tina Christensen, næstformand, 3F
  • Bente Sorgenfrey, næstformand, FH
  • Camilla Gregersen, formand, Dansk Magisterforening, Akademikerne.

Tænketankens formål:

  • Indsamle viden om, hvad der har betydning for seniorers beslutning om at blive på arbejdsmarkedet samt virksomhedernes motivation for at ansætte og fastholde seniorer. Det er samtidig vigtigt at undersøge, hvilken rolle både fysiske og psykiske krav i arbejdet har i beslutningen om at blive på arbejdsmarkedet.
  • Undersøge forskellige redskaber, der har betydning for fastholdelse på og tilbagevenden til arbejdsmarkedet. Det gælder for eksempel bestemmelser for seniorer i overenskomsterne og vilkårene for at arbejde ved siden af folkepensionen. Det gælder også efteruddannelsesmuligheder, kompetenceudvikling og opkvalificering i forbindelse med ansættelse og ledighed, herunder sporskifte for nedslidte seniorer.
  • I samarbejde med aktører på arbejdsmarkedet og i civilsamfundet identificere best practice, for eksempel i form af virksomme tiltag eller indsatser såvel i offentlig regi som på virksomhedsniveau. Tænketanken skal inddrage gode erfaringer med seniorindsatsen i vores nabolande, der kan overføres til det danske arbejdsmarked og danske virksomheder.
  • Målrettet bearbejde holdninger og skabe debat om udfordringer og muligheder ved flere seniorer på arbejdsmarkedet. Der skal lægges vægt på initiativer, der skaber bred opmærksomhed og viden omkring fordelene ved at fastholde seniorer.

Der har været afsat fem millioner kroner til tænketankens arbejde.

Læs tænketankens kommissorium her


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bjarne Hastrup

Adm. direktør og medstifter, Ældre Sagen, forfatter
cand.polit. (Københavns Uni. 1972)

Hans Andersen

MF (V), byrådsmedlem (V), Frederikssund Kommune, kommitteret for Hjemmeværnet
cand.merc.aud. (Handelshøjskolen i København 2000)

Harald Børsting

Fhv. formand for LO, formand for Seniortænketanken og Socialdemokratiets Erhvervs,- Vækst- og Arbejdsmarkedspolitiske Udvalg
tillidsmand (1974-)

0:000:00