SF vil opkræve skat af techvirksomheders omsætning

TECHSKAT: De store teknologivirksomheder går ikke i dialog og bidrager ikke til fællesskabet, mener SF. Google svarer, at virksomheden er åben for dialog og for et bedre skattesystem.

Foto: Regis Duvignau/Reuters/Ritzau Scanpix
Chris Lehmann

Den danske statskasse går i SF's øjne glip af en alt for stor bid af kagen, når udenlandske techvirksomheder tjener penge på danske brugere og kunder.

Derfor vil partiet have en skat på omsætningen, som de største techvirksomheder har i Danmark.

Det siger SF's gruppeformand, Jacob Mark:

"Vi vil have en ordning, der minder om det franske system. De har sagt, at store udenlandske virksomheder skal betale tre procent af deres omsætning," siger han.

Regeringen skal gøre det, den lovede før valget. Nemlig gå solo og arbejde med det her.

Jacob Mark
Gruppeformand, SF

Han nævner også Ungarn, der pålægger provenuet af onlineannoncer en skat på 7,5 procent, som en model, man kan gå efter. Det er et supplement til den bidragspligt, partiet også vil give udenlandske streamingtjenester, så de også bidrager til statskassen.

"Det vigtige er, at de, der hiver store indtægter ud af det danske marked, kommer til at bidrage til det danske fællesskab," siger han.

Hvad skal beskattes?
Det nye forslag om en skat på teknologivirksomheder skal især rettes mod de virksomheder, der tjener penge på brugernes data, siger Jacob Mark med henvisning til virksomheder som Google og Facebook. Hvordan reglerne skal skrues sammen, har han ikke noget klart svar på:

Vi støtter helhjertet op om arbejdet med en ny og bedre skattemodel.

Christine Sørensen
Politisk chef, Google Danmark

"Vi går efter at ramme techgiganter. Dem, der laver onlineannoncer og tjener styrtende på det og har hevet penge ud fra de danske medier," forklarer han.

Google og Facebook tjener jo penge på at bruge data til at målrette annoncer for annoncører. De har datterselskaber i Danmark, som betaler skat af overskuddet fra at sælge de annoncer. Hvad er problemet med den forretningsmodel?

"Problemet er jo, at det, de leverer til det danske fællesskab, ikke afspejler den reelle omsætning, som de egentlig tjener på Danmark. Det gælder flere af de store techgiganter. Og den hårde og simple løsning, hvis de ikke vil gå i dialog, det er at man tager en fast procentdel af deres omsætning i skat."

De har jo omsætning fra annoncører, som bliver beskattet i Danmark. Så hvad er det for en omsætning, du ellers mener, de skal beskattes for?

"Deres indtægtskilder kan være mange. Men når indtægterne kommer fra danske brugere, så skal de beskattes, når de har den omsætning og tjener penge, ligesom andre. Jeg er ikke skatteekspert, så jeg skal ikke gøre mig klog på de præcise mekanismer, men man kan konstatere, at det jo er lykkedes andre steder."

Google og Facebook støtter nye skatteregler
I et skriftligt svar siger Christine Sørensen, politisk chef for Google Danmark:

"Vi vil meget gerne i dialog, og det er vi også allerede, både på dansk og internationalt niveau. Og vi støtter helhjertet op om arbejdet med en ny og bedre skattemodel.”

Ifølge hende betaler Google samlet set en selskabsskat på omkring 23 procent, dog går langt det meste til USA, da virksomheden er stiftet der.

"Hvis politikerne ønsker at fordele virksomhedernes skattebetaling på en anden måde landene imellem, så kan de gøre det," slutter hun.

Samme toner lyder fra Facebook, også i et skriftligt svar. Politisk chef for Facebook i Norden Martin Ruby skriver:

"Facebook ser meget gerne en ny fælles international løsning for skattebetaling gennem OECD. Og vi accepterer, at vi måske skal betale mere skat og ikke mindst betale den forskellige steder under en ny ramme, hvis det er det, der skal til for at genskabe tilliden til multinationale selskaber."

"Vi er fortalere for, at der skal være en retfærdig skattelovgivning, der gælder alle, så der ikke bliver forskelsbehandlet mellem lande og brancher," skriver han og nævner, at det meste af Facebooks skattebetaling falder i USA:

"Ligesom Novo Nordisk sælger i hele verden, men betaler en meget stor del af sin skat i Danmark, betaler vi efter de nuværende regler størstedelen af vores skat i USA, fordi det er dér, de fleste af vores stabsfunktioner, aktiver og risici ligger," skriver han.

USA vil ud af diskussioner
Ideén om en skat rettet direkte mod teknologivirksomhederne er vundet frem over hele kloden de seneste år. EU-Kommissionen har overvejet at lave en fælleseuropæisk digital skat, som skal være med til at finansiere genopretningen efter covid-19-pandemien.

Kommissionen vil dog afvente de forsøg på at lande en global aftale om en digital skat, som bliver diskuteret i OECD og blandt G20-landene. Hvis de forsøg falder til jorden, er EU klar til at handle, har Kommissionen slået fast.

Hvis hverken EU eller OECD bliver enige, mener Jacob Mark, at den danske regering bør gå sin egen vej, inspireret af blandt andet Frankrig:

"Jeg er frustreret over, at man ikke arbejder mere med det i EU-sammenhæng, men det er derfor, regeringen skal gøre det, den lovede før valget. Nemlig gå solo og arbejde med det her."

"Regeringen er ambitiøs, hvad angår internationale skattespørgsmål, så alle bidrager til fællesskabet. Men vi ser helst, det foregår i internationalt regi, for eksempel EU eller OECD, da problemerne er internationale. Det arbejde støtter vi," siger skatteordfører Troels Ravn (S).

Men diskussionerne i OECD er nu blevet ramt af usikkerhed, da USA's finansminister, Steven Mnuchin, har meddelt udvalgte forhandlingspartnere om, at USA ikke længere vil deltage, skriver Financial Times. Mnuchin truer ifølge Financial Times også de lande, der indfører en skat på digitale services med sanktioner.

SF: Vi frygter ikke repressalier
Men det bekymrer ikke Jacob Mark, at den amerikanske finansminister rasler med sablen:

"Jeg er ikke bekymret for, om det kan give handelsmæssige konsekvenser for andre danske virksomheder, at vi indfører det her. Det bliver ikke et sololøb, fordi tilsvarende er på vej fra andre steder i verden," siger han.

Der er et OECD-arbejde i gang om en international aftale om en teknologiskat. Hvorfor er du ikke interesseret i at vente på den?

"Jeg er interesseret i, at vi skal deltage i OECD-arbejdet, ligesom vi har forsøgt at få det ind i regeringens mandat til de kommende budgetforhandlinger i EU. Vi mener, det vil være bedst med en europæisk løsning, men før den er her, skal vi gå samme vej som Frankrig og lave en national lovgivning," slutter Jacob Mark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jacob Mark

MF, gruppenæstformand (SF)
bachelor i journalistik, politik og administration (Roskilde Uni. 2017)

0:000:00