Debat

Siddique: Jagten på flere arbejdstimer understøtter et sygt økonomisk system

DEBAT: Det politiske etablissements besættelse af vækst og iver efter at øge arbejdsudbuddet understøtter et sygt økonomisk system, der gavner den rigeste elite og går ud over både befolkning og planet, skriver Sikandar Siddique, leder af Frie Grønne.

For alt for mange politikere handler det død og pine om at tvinge flere arbejdstimer ud af hver eneste borger, så økonomien kan blive ved med at vækste, skriver Sikandar Siddique. 
For alt for mange politikere handler det død og pine om at tvinge flere arbejdstimer ud af hver eneste borger, så økonomien kan blive ved med at vækste, skriver Sikandar Siddique. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Daniel Bue Lauritzen er uddannet journalist fra Danmarks Medie- og Journalisthøjskole og har været ansat hos Altinget siden 2017.

Daniel er redaktør for Altinget By & Bolig og Altinget Transport. Han har tidligere været ansvarlig for Altinget Udvikling og Altinget Christiansborg og været tilknyttet både forside- og debatsektionen. 

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Sikandar Siddique
Politisk leder for Frie Grønne

Jeg er glad for muligheden for at deltage i denne debatserie om, hvordan vi sikrer hænder nok på det danske arbejdsmarked.

Ikke fordi det er en mærkesag for os i Frie Grønne, Danmarks nye venstrefløjsparti, for det er det ikke, men fordi de sidste mange års store fokus på netop arbejdsudbud er en af de ting, der er helt grundlæggende galt med den dominerende politiske tilgang.

En tilgang, som har været med til at føde Frie Grønne som politisk parti.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Et tandhjul i systemet
Diskussionen om arbejdsudbud og altid strengere aktiveringsregler er nemlig en af de begrædelige konsekvenser af den neoliberale økonomiske tænknings totale dominans af dansk politik i de sidste mange år.

For alt for mange politikere handler det død og pine om at tvinge så mange arbejdstimer ud af hver eneste borger, så økonomien kan blive ved med at vækste.

Men hvordan vil vi så sikre et sundere arbejdsmarked? Grundlæggende set mener vi, at skal væk fra en tilgang, hvor neoliberale arbejdsmarkedsreformer bruges til at sikre vores økonomi

Sikandar Siddique
Politisk leder af Frie Grønne

Også selvom konsekvenserne af, at alle skal løbe hurtigere og hurtigere rundt i hamsterhjulet, er en stressepidemi med store menneskelige og økonomiske konsekvenser.

Også selvom det betyder, at mennesket er blevet reduceret til et tandhjul i et større system, der ikke arbejder for mennesket selv, men for økonomien og den lille elite, der hele tiden bliver rigere og rigere.

Alt imens at kræftøkonomien og the establisments besættelse af vækst leder vores planet tættere og tættere på et endegyldigt civilisationskollaps på grund af rovdrift på planeten og vores natur. 

Vi skal arbejde mindre
Hele fokusset på at øget arbejdsudbud skal finansiere den nye ret til tidlig pension, som Radikale foreslår, er blot et eksempel på den udvikling.

Det er selvfølgelig rigtig godt at fokusere på, at nedslidte får en værdig pension, som regeringen gør, men det vigtigste er at sikre, at man ikke bliver nedslidt af at gå på arbejde i første omgang.

Det er selvfølgelig for sent for de, der allerede er blevet nedslidt – og de skal derfor hjælpes. Men netop fokus på at øge arbejdsudbuddet generelt er en del af problemet.

Det er med til at nedslide endnu flere – enten fysisk eller psykisk. Der er derfor, vi fra Frie Grønnes side ønsker en fire dages arbejdsuge, sådan som man allerede har gjort (succesfulde) forsøg med i både virksomheder og kommuner.

Man freder de rigeste
Men hvordan vil vi så sikre et sundere arbejdsmarked? Grundlæggende set mener vi, at skal væk fra en tilgang, hvor neoliberale arbejdsmarkedsreformer bruges til at sikre vores økonomi.

Vi skaber ikke en bæredygtig fremtid med strengere aktiveringsregler eller lave ydelser til dem, der har mindst, eller skattelettelser til de, der arbejder mest og tjener mest i forvejen.

Løsningen er i stedet et paradigmeskifte. I alt for mange år er det arbejdende folk nemlig ikke bare blevet nedslidt, de har også skullet kompensere for, at virksomhederne bidrager begrænset til statskassen via selskabsskatten.

Mange virksomheder betaler slet ikke selskabsskat – og det gælder ikke kun de multinationale – og alligevel sænker man igen og igen selskabsskatten for at tækkes virksomhederne.

Det er et ræs mod bunden, som betyder, at regningen kun ender et sted: Hos borgerne i form af ringere velfærd og højere og højere krav til, hvor meget den enkelte skal levere på arbejdsmarkedet.

I stedet for at de bredeste skuldre bærer mest, freder man ofte dem med allerflest ressourcer – de store virksomheder – og lader borgerne betaler gildet. Det vil Frie Grønne gøre op med.

Dokumentation

Temadebat: Hvordan sikrer vi hænder nok på det danske arbejdsmarked? 

Det spørgsmål er blevet et af det politiske efterårs vigtigste temaer, efter at regeringen med dels sit forslag til næste års finanslov og dels udspillet til en ny ret til tidlig pension ifølge Finansministeriets beregninger vil trække i omegnen af 10.000 danskere ud af arbejdsmarkedet. 

Det har fået støttepartiet Radikale Venstre til - med henvisning til partiernes fælles forståelsespapir - at kræve arbejdsudbudsreformer, der kan kompensere for tabet af tilgængelige hænder på arbejdsmarkedet. 

Selv har partiet peget på skattelettelser og en lavere beløbsgrænse for udenlandsk arbejdskraft som oplagte tiltag, mens regeringen med beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) i spidsen har budt ind med idéen om, at strengere aktiveringsregler for flygtninge og indvandrere kan løse problemet.

Men er partiernes bud de bedste i reformkataloget?  

Og giver det overhovedet mening at gennemføre arbejdsudbudsreformer midt under en coronakrise, hvor arbejdsløsheden er steget til i juli at omfatte 5,2 procent af danskerne? 

Altinget Arbejdsmarked tager debatten.  


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Sikandar Siddique

Politisk leder, Frie Grønne
cand.comm.

0:000:00