Signe Bøgevald: Giv politisk asyl til demonstranterne i Hongkong

KOMMENTAR: Vesten kan og bør være en stærk advokat for det liberale demokrati. En skridt på vejen dertil er at vise utvetydig støtte til de modige demonstranter, som risikerer politisk retsforfølgelse i Hongkong, skriver Signe Bøgevald.

Under det seneste valg 23. november i Hongkong nød de pro-demokratiske kræfter en kæmpe sejr. Jeg var selv i Hongkong for at observere valget og støtte de mange demonstranter, der kæmper for frihed og mod Kinas tyranni.

Som et liberalt demokrati har vi en pligt til at støtte kræfter, der kæmper for de selvsamme værdier, som vi har bygget vores samfund på. Derfor bør vi i Danmark tilbyde politisk asyl til de af demonstranterne i Hongkong, der risikerer retsforfølgelse på baggrund af deres kamp for menneskerettigheder og frihed.

Under mit ophold i Hongkong mødte jeg Joshua Wong. Han er aktivist og politiker, men blev ved det seneste valg nægtet at stille op, fordi han gennem længere tid har kæmpet for et frit Hongkong.

Joshua Wong har, siden han var ganske ung, kæmpet for frihed, demokrati og menneskerettigheder i Hongkong og imod Kinas indflydelse. Det førte i både 2017 og 2018 til, at han blev dømt og fængslet.

Det er folk som ham, der fortjener Vestens klare støtte og opbakning. I USA har man allerede gennemført lovgivning, der blandt andet kræver af den amerikanske stat at indføre sanktioner mod embedsmænd fra Kina og Hongkong, der er ansvarlige for menneskerettighedskrænkelser i Hongkong.

Det er et stærkt signal. For i liberale demokratier anser vi visse principper som almengyldige og universelle. Alle mennesker har grundlæggende ret til frihed og beskyttelse af deres individuelle rettigheder.

Derfor må vi i øvrige vestlige, demokratiske lande følge trop efter amerikanerne og dermed klart tage part i konflikten mellem de pro-demokratiske demonstranter i Hongkong og det Kina-venlige styre i Hongkong. Det kan vi i Danmark gøre ved at tilbyde de demonstranter, der risikerer retsforfølgelse, politisk asyl i Danmark.

Der er ingen tvivl om, at det er et tyrannisk styre, som man i Hongkong kæmper imod. For nyligt viste en række lækkede dokumenter en systematisk mishandling af op imod en million uighurmuslimer i Kina, der bliver tilbageholdt i lejre, hvor de indoktrineres og tortureres, og hvor de ikke kan forlade lejrene, før de har ændret trosretning.

I juni måned var det 30 år siden blodbadet på Den Himmelske Fredsplads, hvor tusindvis af studerende døde den dag i deres kamp mod det kommunistiske styre. I anledning af årsdagen erklærede den kinesiske forsvarsminister, at man dengang i 1989 havde grebet det korrekt an, og at man på grund af regeringens ageren i 1989 havde oplevet politisk stabilitet i Kina lige siden.

Ligeledes er det kinesiske internet underlagt totalt statskontrol. Det er ikke muligt at tilgå sociale medier som Facebook, og senest er Wikipedia også blevet lukket ned.

På trods af åbenlyse krænkelser af grundlæggende menneskerettigheder, så tilpasser de europæiske regeringer sig ofte blot urimelige og udemokratiske kinesiske krav.

I stedet burde vi stå værn om friheden og dem, der kæmper for den. Det kan vi gøre ved at sammen med øvrige liberale demokratier støtte Hongkong samt ved at give politisk asyl til de af de prodemokratiske demonstranter i Hongkong, der kæmper for frihed, demokrati og menneskerettigheder.

Vesten kan og bør være en stærk advokat for det liberale demokrati. En skridt på vejen dertil er at vise utvetydig støtte til de modige demonstranter, som risikerer politisk retsforfølgelse. Nøjagtig som under Den Kolde Krig bør vi støtte dissidenter, der trodser regimet.

-----

Signe Bøgevald Hansen (født 1998) er formand for Liberal Alliances Ungdom. Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

 

Forrige artikel Michael Kristiansen: Hvad er egentlig problemet med Martin Rossen? Michael Kristiansen: Hvad er egentlig problemet med Martin Rossen? Næste artikel Adam Holm: Greta Thunberg – klimafrelser eller panikslagen populist? Adam Holm: Greta Thunberg – klimafrelser eller panikslagen populist?
Støttepartier kræver bedre ældrepleje på finansloven

Støttepartier kræver bedre ældrepleje på finansloven

ÆLDREVELFÆRD: Ældreområdet har indtil nu ligget lavt prioriteret hos regeringen, men mediestorm om dårlige forhold på plejehjem giver støttepartier blod på tanden forud for efterårets finanslovsforhandlinger.