Kommentar af 
Signe Bøgevald Hansen

Signe Bøgevald: Konkurrencestaten er socialdemokratisk ensretning

KOMMENTAR: Konkurrencestaten er den naturlige konsekvens af den socialdemokratiske velfærdsstat, hvor borgerne ikke ses som individer, men som tal i et Excel-ark, der skal optimeres og give overskud på alle ledder og kanter, skriver Signe Bøgevald.

Uddannelsesloftet er en konsekvens af konkurrencestatslogikken, hvor man med henvisning til "andre folks penge" begrænser den enkeltes muligheder, skriver Signe Bøgevald.
Uddannelsesloftet er en konsekvens af konkurrencestatslogikken, hvor man med henvisning til "andre folks penge" begrænser den enkeltes muligheder, skriver Signe Bøgevald.Foto: Mathias Bojesen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Undertiden hører vi en del om den pressede og stressede ungdom. En ungdom, der lider under konkurrencestatens, og dermed må man forstå kapitalismens, forventninger til os unge.

Konkurrencestaten er blevet skældt ud for meget. Særligt for at være manifestationen på et såkaldt "nyliberalistisk" menneskesyn. Et menneskesyn, der repræsenterer et overrationalt menneske, der kun har øje for måloptimering og økonomisk nytteværdi.

Men konkurrencestaten er ikke et resultat af for meget marked, men derimod for meget stat.

Den grundlæggende forskel mellem statens og markedets løsninger er, at staten som oftest præsenterer én løsning målrettet gennemsnitsborgeren. Markedet præsenterer derimod et hav af løsninger målrettet de mange forskellige slags mennesker, vi nu engang er.

Fakta
Signe Bøgevald Hansen (f. 1998) er formand for Liberal Alliances Ungdom.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Det gør sig også gældende i debatten om den pressede og stressede ungdom.

Se bare på hele debatten om sociale mediers påvirkning af unge mennesker samt de urealistiske idealer, som de sociale medier og de kommercielle virksomheder eftersigende skulle presse ned over os unge.

I modsætningen til staten præsenterer markedet ikke blot en enkelt løsning, som gælder hele befolkningen. Nej, markedet leverer derimod et hav af forskellige løsninger målrettet forskellige mennesker.

Ja, her præsenteres et usundt ideal fra visse kanter – vi skal være slanke, få gode karakterer, og så skal billederne på Instagram helst være redigeret, så taljen er smal, numsen stor og huden fri for bumser. Men virksomhederne og de sociale medier præsenterer også et andet ideal.

På billedmediet Instagram kan man også finde adskillige fællesskaber, hvor kropsdiversiteten hyldes med hashtags som #BoPo, som står for body positivism, eller Libresses nyeste kampagne med hashtagget #BloodNormal, der ifølge firmaet selv skal være med til at støtte kvinder og normalisere forholdet til menstruation.

Markedet er alsidigt og præsenterer de løsninger, som forbrugerne efterspørger. For det er der nemlig penge i.

I modsætningen til staten præsenterer markedet ikke blot en enkelt løsning, som gælder hele befolkningen. Nej, markedet leverer derimod et hav af forskellige løsninger målrettet forskellige mennesker. Når løsninger i stedet er kollektivt finansieret og besluttet, får man kun den løsning eller tilgang, som et flertal, ligegyldigt hvor snævert det er, har besluttet.

Denne logik gør sig også gældende i forhold til de krav, forventninger og politiske initiativer, konkurrencestaten tager for at optimere på os borgere. I stedet for at blive behandlet som enkelte individer med hver vores sæt af præferencer og behov, så bliver vi behandlet som en kollektiv masse.

For selv om konkurrencestaten ifølge diverse kritikere som eksempelvis lektor i filosofi på Aalborg Universitet David Budtz Pedersen skulle bygge på et grundlæggende nyliberalistisk menneskesyn, så repræsenterer den i virkeligheden en dybt kollektivistisk logik.

Udgangspunktet er i konkurrencestaten ikke den enkelte borger. Den borger, der adskiller sig fra flertallet. Og den borger, hvor flertallets løsninger ikke fungerer. Nej, for i konkurrencestaten bliver vi ikke behandlet som enkelte individer.

Vi bliver behandlet som tal i et Excel-ark, der gerne skulle gå hen og give overskud på samtlige ledder og kanter.

Læs også

En logik, der gør sig gældende på en lang række af områder og debatter i Danmark. Både når en bred skare af Folketingets partier, heriblandt også Det Konservative Folkeparti, ønsker at hæve afgiften på cigaretter for at forbedre folkesundheden, eller når man ønsker at regulere antallet af uddannelser, som man kan tage i Danmark gennem det såkaldte uddannelsesloft.

De argumenter og den konsensus, der hersker i debatter som disse, tydeliggør behovet for en klar liberal stemme, der ikke accepterer den gældende præmis om, at borgere er til for konkurrencestaten.  

Konsekvensen af at have en stor og universel velfærdsstat er, at beslutninger og udfordringer, der burde være individuelle, bliver gjort til kollektive. Det gør de, fordi vi gennem vores massive skattetryk betaler velfærdsstaten for at finansiere og agere på vores vegne i mange sfærer af vores liv.

Med hensynet til "andre menneskers penge" kan man fra konkurrencestatens og dens tilhængeres side retfærdiggøre enhver fordømmelse og regulering af andre menneskers liv. Og dermed skabes også grundlaget for konkurrencestaten.

Som liberale bør vi ikke legitimere denne kollektivistiske præmis. Det kan vi lade socialdemokrater, nationalister og konservative om.

Den grundlæggende kollektivistiske præmis i konkurrencestaten har dannet grundlag for en hel del problemer. Særligt problemer for dem, der ikke vælger konkurrencestatens smalle og dydige sti til, men i stedet går egne veje på egne præmisser.

Der er helt sikkert ikke nogen let løsning på de problemer, som unge mennesker i dag døjer med. For unge mennesker er forskellige. Der er ikke en enkelt rod til vores problemer, og dermed er der heller ikke en enkelt mirakelkur, der kan løse alle vores problemer.

Lige netop derfor er konkurrencestaten hverken en holdbar eller liberal model. Markedet er heller ikke perfekt, men markedet sikrer i langt højere grad et større fokus på den enkelte.

-----

Signe Bøgevald Hansen (f. 1998) er formand for Liberal Alliances Ungdom. Indlægget er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Signe Bøgevald Hansen

Politisk konsulent, Sundhed Danmark
kandidat i statskundskab (Aarhus Uni. 2023)

0:000:00