Skal Støjberg for Rigsretten? Her står partierne - og her er de tre, vi venter på

INSTRUKSSAG: Inger Støjberg (V) kan komme til at vente et stykke ind i næste uge, før hun får svar på, om Folketinget vil rejse en rigsretssag mod hende om den ulovlige instruks.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine Korsgaard

Den 10. februar er det fem år siden, Inger Støjberg (V som daværende udlændinge- og integrationsminister udsendte en pressemeddelelse, der kom til at fungere som en instruks om at adskille alle asylsøgende par, hvor mindst den ene var under 18 år.

Instruksen var ulovlig. Men selv om både Ombudsmanden, Instrukskommissionen og nu også to uvildige advokater hyret af Folketinget har undersøgt sagen, kan Støjberg se frem til at måtte vente endnu nogle dage på at få endeligt at vide, om hendes personlige ansvar skal vurderes ved en rigsret.

Det er nemlig Folketinget, der skal beslutte det, og her mangler både Socialdemokratiet, Venstre og Konservative at melde ud.

Få overblik over, hvor partierne står, og hvornår vi kan forvente en melding her. De røde partier kommer først og de blå nederst:

Socialdemokratiet

I rød blok har alle partier undtagen S meldt sig klar til at rejse en rigsretssag, og derfor ser regeringspartiet ud til at stå med de afgørende mandater.

Retsordfører Jeppe Bruus (S) er ikke vendt tilbage på Altingets henvendelser onsdag - dagen hvor uvildige advokater redegjorde for, at der er grundlag for at rejse en rigsretssag mod Inger Støjberg.

Men han siger til DR, at gruppemedlemmerne nu vil se på advokaternes materiale og diskutere spørgsmålet, før de træffer en beslutning.

"Det skal vi gøre inden for den kommende uges tid," siger Jeppe Bruus.

Reelt forventes beslutningen at ligge hos Mette Frederiksen. Og den må forventes at falde før det næste møde i Folketingets Udvalg for Forretningsordenen, som bliver holdt torsdag i næste uge.

Hvis Folketinget vil rejse sagen, skal det ske inden den 10. februar, hvor sagen ellers vil blive forældet.

Radikale

Radikale er klar til at rejse en rigsretssag, melder retsordfører Kristian Hegaard:

 

SF

Også SF støtter en retssag efter at have set advokaternes vurdering, siger retsordfører Karina Lorentzen:

 

Enhedslisten

Rosa Lund fra Enhedslisten er også blevet overbevist om, at en rigsretssag er det rigtige.


Alternativet

Alternativet havde på forhånd støttet en rigsretssag og bekræfter nu standpunktet:

 

Frie Grønne

Leder af det nye parti Frie Grønne, Sikandar Siddique, bekræfter også sit partis støtte til en rigsretssag:

Venstre

Inger Støjbergs eget parti har ikke meldt endeligt ud, om det vil støtte en rigsretssag.

Og mens Inger Støjberg selv kastede sig offensivt ind i debatten om advokaternes konklusioner onsdag, var der helt stille fra både partiledelsen og Venstres medlem af det såkaldte Underudvalg, Preben Bang Henriksen. Det er det udvalg, der onsdag modtog konklusionerne fra de to uvildige advokater om, at der er grundlag for en rigsretssag.

V-formand Jakob Ellemann-Jensen har dog på forhånd meldt ud, at han og Venstre ultimativt er klar til at støtte en rigsretssag, hvis advokaterne klart mener, der er grundlag for det.

Nu venter vi blot på den endelige melding. 

Konservative

Endelig mangler Konservative at bekende kulør. Medlem af Underudvalget under Udvalget for Forretningsordenen Mai Mercado (K) sagde onsdag, at det skal diskuteres i folketingsgruppen, før der lander en endelig beslutning.

Liberal Alliance

LA erklærede sig parat til at rejse en rigsretssag kort efter modtagelsen af Instrukskommissionens redegørelse i december, hvor Inger Støjberg fik hård kritik.

"Vi behandler alle regeringer ens. Det er uacceptabelt, hvis en regering ikke handler lovligt eller tværtimod ulovligt, uanset partifarve. Derfor mener Liberal Alliance, at der skal indledes en rigsretssag mod Inger Støjberg på baggrund af Instrukskommissionens fremlagte delrapport, " skrev gruppeformand Ole Birk Olesen i et indlæg den 16. december.

Dansk Folkeparti

To partier har på forhånd blankt afvist at støtte en rigsretssag: DF og Nye Borgerlige. 

Onsdag gentog DF's retsordfører Peter Skaarup budskabet om, at sagen skulle handle om, hvorvidt man er for eller imod såkaldte barnebrude.

 

Nye Borgerlige

Nye Borgerlige holder også fast i at støtte Inger Støjberg og stemme imod en retssag.

Ligesom Peter Skaarup vil Nye Borgerliges formand Pernille Vermund gerne gøre sagen til et spørgsmål om, hvorvidt man er for eller imod ægteskaber med mindreårige. Og hun lader Socialdemokraternes kommende beslutning blive afgørende for, om Nye Borgerlige vil finde partiets udlændingepolitik troværdig fremover.

"Vi venter nu på, at Mette Frederiksen skal tage sin beslutning.(...) Vil hun sende Inger Støjberg i retten for en administrativ fodfejl, når det politiske sigte var at beskytte de unge piger mod seksuelt misbrug af ældre mænd? Svaret blæser formentlig i vinden til begyndelsen af næste uge, men jeg må sige, at hvis Mette Frederiksen i denne sag vælger at danse efter venstrefløjens pibe, så er hendes troværdighed på udlændingepolitikken væk – helt væk," skriver Vermund i dette indlæg:

 

Vil statsminister Mette Frederiksen stille sig på venstrefløjens eller de unge pigers side? Pernille Vermund kommenterer dagens møde 👇🏻

Slået op af Nye BorgerligeOnsdag den 6. januar 2021

 

Læs også

 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

Jeppe Bruus

Skatteminister, MF (S)
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2007)

0:000:00