Skipper fik ingen livline på EL-årsmøde: To i spil til at blive ny frontfigur

ANALYSE: To personer er lige nu i spil som ny frontfigur for Enhedslisten, når Pernille Skipper på et tidspunkt trækker sig. Det bliver et valg mellem folkelighed og erfaring, og så vil strategien for det næste folketingsvalg også spille ind.

Mai Villadsen (tv) og Rosa Lund (th) er i spil som Enhedslistens næste politiske ordfører.
Mai Villadsen (tv) og Rosa Lund (th) er i spil som Enhedslistens næste politiske ordfører.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Hjalte T. H. Kragesteen

Det kom ikke en gang til afstemning.

Allerede få timer inde i Enhedslistens årsmøde - der løb af stablen i weekenden - stod det klart, at partiets omdiskuterede rotationsprincip ikke bliver ændret i år. De delegerede valgte simpelthen at stemme en dagsorden igennem uden det punkt på programmet.

Dermed er der meget lange udsigter til, at partiets frontfigur Pernille Skipper kan få en tur mere i Folketinget. Derfor har partiet efterhånden travlt med at køre en ny politisk ordfører i stilling.

Og der er da også en plan, sagde Pernille Skipper efter afstemningen lørdag. Her slog hun samtidig fast, at hun som minimum bliver på posten året ud.

Det har da også været planen først skifte ud efter nytår, siden folketingsgruppen i sommers internt drøftede situationen. Det er en svær debat i Enhedslisten, fordi der tydeligvis ikke er én oplagt kandidat, som man med sikkerhed ved, vil kunne fylde Pernille Skippers store sko.

Men ifølge Altingets oplysninger er spørgsmålet efterhånden kogt ned til to personer, som er i spil til at overtage posten: nemlig rets- og udlændingeordfører Rosa Lund samt klima- og miljøordfører Mai Villadsen. De har begge tilkendegivet overfor resten af folketingsgruppen, at de gerne vil stille sig til rådighed. Dermed tyder det på, at det efter Johanne Schmidt-Nielsen og Pernille Skipper igen skal være en ung kvinde, der skal være partiets ansigt ud ad til.

Det sikre kort
Rosa Lund er med sine 33 år den ældste af de to og ligner umiddelbart det mest sikre kort. Hun er nemlig den mest erfarne med flere kilometer i benene, når det kommer til parlamentarisk arbejde. Hun har været partiets retsordfører siden valget i 2019, hvor hun eksempelvis har markeret sig på spørgsmålet om samtykkebaseret voldtægtslovning. Men Rosa Lund er faktisk i gang med sin anden valgperiode, da hun nemlig allerede kom i Folketinget i 2011. Her varetog hun blandt andet posten som uddannelsesordfører, indtil hun overraskende røg ud ved valget i 2015.

Udover sin større erfaring med det parlamentariske arbejde har Rosa Lund også den fordel, at hun populær i baglandet. Ved en urafstemning om valg af folketingskandidater blandt partiets medlemmer, er hun således topscorer, mens Mai Villadsen kommer ind på en femteplads. En meningsmåling, som Altinget netop har fået foretaget, viser i øvrigt, at Rosa Lund både er mere kendt og mere populær i befolkningen end Mai Villadsen. Om end de begge er relativt ukendte i befolkningen (se måling i faktaboks).

Villadsen er mere folkelig
Men da det alligevel ikke ligger på den flade hånd at vælge Rosa Lund, er det fordi flere ser et større potentiale i Mai Villadsen, der har markeret sig relativt stærkt på miljø- og klimaområdet, der i stigende grad er afgørende for store vælgergrupper.

Selvom de to på mange måder minder om hinanden, så bliver Villadsen set af flere centrale kilder som mere karismatisk og folkelig. Altså den af de to, der har den største mulighed for at opnå en popularitet, der kan matche partiets to seneste frontfigurer. En popularitet, der har været en fuldstændig afgørende faktor i Enhedslistens fremgang det seneste årti.

28-årige Mai Villadsen har ligesom Rosa Lund en klassisk Enhedslisten-baggrund. Hun har været en central del af Danske Gymnasieelevers Sammenslutning, som hun i en periode også var formand for. Inden hun i 2019 blev medlem af Folketinget arbejdede hun i øvrigt som uddannelsespolitisk konsulent for partiet på Christiansborg.

Også et strategisk valg
En af de største forskelle mellem de to handler om geografi. Rosa Lund er således født og opvokset i København, hvor hun også er stillet op. Mai Villadsen kommer omvendt fra Herning, og er i dag opstillet i Sjællands Storkreds.

Derfor er et centralt spørgsmål også, hvilke forventninger Enhedslisten har til den kommende valgkamp. Skal partiet vælge en strategi, hvor man forsøger at få mere bredte i sine vælgerskare, virker Mai Villadsen som det mest logiske bud. Omvendt virker Rosa Lund mere oplagt, hvis partiet anlægger en defensiv strategi med fokus på at sikre opbakning fra sine kernevælger i København i en tid med stor konkurrence på vælgerfløjen, og hvor Socialdemokraterne står til at skovle vælgere ind.

En ting er at få valgt en person, der kan tegne butikken udadtil. Men vedkomne skal også kunne udvikle projektet strategisk. For selvom der ikke ligger formel magt i rollen som politisk ordfører, så har det reelt været Pernille Skipper, der har haft mest at sige om partiets strategiske overvejelser. Så derfor vil strategiske evner naturligt også spille ind, når valget til ny politisk ordfører skal træffes. Og her er det helt anderledes et åbent spørgsmål, hvad de to kandidater kan byde ind med.

Læs også

Boblere og Pelle-comeback
Intet er naturligvis afgjort endnu, og et par måneders yderligere overvejelser i Enhedslisten, kan selvfølgelig ændre det billede, der står tilbage dags dato.

Og der er da også flere navne, der bliver nævnt som outsidere. Det gælder partiets beskæftigelsesordfører Victoria Velasquez, partiets finansordfører Rune Lund, samt partiets nyudnævnte gruppeformand Peder Hvelplund.

Derudover har det været i spil, at Pelle Dragsted – der sidder i partiets hovedbestyrelse – kunne få en rolle som delt politisk ordfører. Men den model er reelt taget af bordet.

Mange i partiet håber dog, at Dragsted når at blive genopstillet til næste Folketingsvalg, hvilket er muligt, hvis Mette Frederiksen trækker det til efter Enhedslistens årsmøde i foråret 2022. I så fald må det forventes, at han kommer til at spille en meget central rolle i partiets folketingsgruppe efter valget.

Derfor leger flere også med idéen om, at man skal lave en ny model for den politiske ordfører, som ikke på samme måde skal agere enmandshær, som det har været under Pernille Skipper. Det kan være en model med en mere klar nummer to ved siden af den politiske ordfører.

Det siger i sig selv noget om den usikkerhed, der er om situationen i Enhedslisten. Og om hvor stor en opgave det reelt er at skulle træde i Pernille Skippers fodspor.

Dokumentation
Er du positivt eller negativt stemt over for følgende politiker?
  Pernille Skipper Rosa Lund Mai Villadsen
       
Positivt 44% 15% 8%
Negativt 34% 23% 13%
Kender ikke pågældende politiker 11% 50% 64%
Ved ikke 11% 13% 16%

Målingen er foretaget af Epinion for Altinget og DR. Den er udarbejdet på baggrund af i alt 1.029 gennemførte interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Interviewene er gennemført i perioden 22. – 28. september 2020 


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mai Villadsen

MF (EL), fhv. politisk ordfører

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Rosa Lund

MF (EL)
cand.soc. i jura (Københavns Uni.)

0:000:00