Debat

SMVdanmark: Vi har brug for en national kreditforsikring

DEBAT: Eksportkreditfonden har henvendt sig til EU for at få godkendelse til at udbrede deres genforsikringsordning til alle eksportmarkeder. Men der er også behov for en ordning for det nationale marked, skriver internationaliseringschef Jens Kvorning.

Vi står i en ekstraordinær situation, og derfor må der tages ekstraordinære tiltag, skriver Jens Kvorning.
Vi står i en ekstraordinær situation, og derfor må der tages ekstraordinære tiltag, skriver Jens Kvorning.Foto: SMVdanmark
Lise-Lotte Skjoldan
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jens Kvorning
Internationaliseringschef i SMVdanmark

Masser af små og mellemstore virksomheder stod med fulde ordrebøger frem til og med februar, hvor det gik rigtig godt.

Men fra marts blev ordrerne annulleret i hobetal – selv på nærmarkeder som Norge og Tyskland – og kunderne til det, der allerede er leveret, tigger og beder om at få udsat betalingstidspunkterne.

Det er derfor ikke overraskende, at små og mellemstore virksomheders omsætning ifølge en ny analyse foretaget af SMVdanmark er faldet til cirka 40 procent af, hvad den var i februar. Ingen tør tro på fremtiden.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Som sælger vil man gerne komme sine kunder i møde, men hvem kan det lige nu? Man går typisk til kreditforsikringsselskaber som Atradius og TRYG Garanti, der under normale omstændigheder vil udstede garantier for de fleste kunder på nærmarkederne uden problem.

Selv her er usikkerheden imidlertid blevet så stor, at kreditforsikringsselskaberne naturligt nok er blevet meget mere forsigtige og ofte må give afslag.

Er det hensigtsmæssigt, at en dansk virksomhed har mulighed for at tilbyde sine svenske og tyske kunder længere kredit med hjælp fra Eksportkreditfonden, mens de ikke kan gøre det samme for deres danske kunder?

Jens Kvorning
Internationaliseringschef i SMVdanmark

Genforsikring for nære markeder
Heldigvis har Eksportkreditfonden allerede henvendt sig til EU for at få godkendelse til at udbrede deres genforsikringsordning til alle eksportmarkeder inklusive OECD-landene. Altså også nære markeder som Norge og Tyskland, der normalt regnes for meget sikre og nemme at kreditforsikre ordrer til direkte ad normale kanaler som Atradius og TRYG Garanti.

Denne genforsikring er hårdt tiltrængt, og det er det helt rigtige at gøre netop nu. En ting er at redde mange virksomheder fra konkurs med de hjælpepakker, der er blevet bevilget, men vi skal også tage hånd om morgendagens omsætning, der skal sikres, ved at virksomheder igen tør købe af og sælge til hinanden.

Så langt så godt, hvis ellers EU vil, og mon dog ikke, når det præcis er de fremadrettede tiltag, som skal skabe den fremtidige vækst, som her adresseres. Med fare for at blive kaldt forkælet og utaknemmelig efter et væld af gode tiltag fra regeringen og Folketinget vil vi i SMVdanmark dog gøre opmærksom på, at der er virksomheder, som står med tilsvarende problemer med deres kunder på hjemmemarkedet.

Udvid ordning til det danske marked
Også her ville problemet kunne løses, hvis kreditforsikringsselskaberne kunne genforsikres, men da Eksportkreditfonden er sat i verden for at løse eksportørernes problemer, er det ikke en udvej.

Men er det hensigtsmæssigt, at en dansk virksomhed har mulighed for at tilbyde sine svenske og tyske kunder længere kredit med hjælp fra Eksportkreditfonden, mens de ikke kan gøre det samme for deres danske kunder?

Og mens tyske leverandører tilsvarende godt kan tilbyde deres danske kunder en kredit via tyske hjælpeordninger?

Svaret er nej, og derfor vil vi opfordre til, at Eksportkreditfonden beder EU om lov til at udvide ordningen, når man nu er i gang, så den ikke kun omfatter alle eksportmarkeder inklusive nærmarkeder, men også det allernærmeste marked, nemlig det danske marked.

Vi står i en ekstraordinær situation, og derfor må der tages ekstraordinære tiltag.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jens Kvorning

Afdelingschef, International Afdeling, SMVdanmark
cand.merc. i udenrigshandel og teknologioverførsler (Handelshøjskolen i København 1983)

0:000:00