Snit af målinger: Dødt løb mellem DF og Nye Borgerlige

RISBJERGSNITTET: Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige får omtrent samme opbakning fra vælgerne. Det viser Altingets nye kvalitetsvejet snit af målinger. Det er dog tvivlsomt, at Nye Borgerlige vil kunne overhale DF, når det kommer til stykket, mener Altingets politiske kommentator.

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

De slås om mange af de samme vælgere.

Og nu står de til omtrent samme opbakning i meningsmålingerne. Der er dømt dødt løb mellem Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige.

Det viser et nyt kvalitetsvejet snit af målingerne i september, som professor og valgforsker Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget.

Ifølge snittet vil Dansk Folkeparti få 6,6 procent af stemmerne, mens Nye Borgerlige vil få 6,1 procent af stemmerne. Det vil udløse henholdsvis 12 og 11 pladser i Folketinget.

Tallene er et tilbageslag for Dansk Folkeparti, der tirsdag kan fejre sit 25-års jubilæum. Partiet fik 8,7 procent af stemmerne ved folketingsvalget i juni sidste år, og det var et valg, som blevet betegnet som et katastrofevalg, og hvor partiet mistede 21 mandater.

Mens Dansk Folkeparti er skrumpet siden valget, har Nye Borgerlige haft vokseværk. Partiet er steget fra de 2,4 procent, som det fik ved folketingsvalget.

Altingets politiske kommentator, Erik Holstein, tvivler dog på, at det vil lykkes for Nye Borgerlige at ende med et bedre valgresultat end Dansk Folkeparti, næste gang vælgerne skal til valgurnerne.

"Nye Borgerlige kan godt i en periode blive større end Dansk Folkeparti, men DF's vælgerpotentiale er meget større. DF's miks af stram udlændingepolitik og midtsøgende økonomisk politik/socialpolitik appellerer til langt flere vælgere end Vermunds meget liberalistiske økonomiske politik," siger han.

Se alle tal i den fulde artikel på Altinget Christiansborg.

Læs også

Dokumentation

Risbjergsnittet
Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra YouGov/BT, Epinion/Altinget & DR og Voxmeter/Ritzau gennemført i september måned.

I alt er der 6.720 interview med i opgørelsen (fraregnet 'ved ikke'-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procentpoint der skal flyttes for at få det nye snit.

Den statistiske usikkerned er +/- 1,1 procentpoint.

Om snittet
Snittet er et kvalitetsvejet gennemsnit af seneste måneds meningsmålinger. Det vil sige, at der tages højde for, hvor præcist institutterne normalt rammer valgresultatet og deres løbende stabilitet (både internt og eksternt).

Desuden er institutternes målinger standardiseret, så alle partier og "andre" er med i beregningerne. Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger.

Snittet kan citeres som "Professor Kasper Møller Hansen for Altinget".


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erik Holstein

Politisk kommentator, journalist, Altinget
journalist (DJH 1990)

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)

0:000:00