Snit af målinger: Venstre betaler for en måneds uroligheder

RISBJERGSNIT: Uroen i Venstre-ledelsen har kostet partiet en mindre tilbagegang i meningsmålingerne, mens der omvendt er ro på venstrefløjen. Det viser Altingets seneste snit af meningsmålingerne. 

Hvis Jakob Ellemann-Jensen (tv) bliver ny Venstre-formand, bliver han det for et parti, der bløder vælgere. 
Hvis Jakob Ellemann-Jensen (tv) bliver ny Venstre-formand, bliver han det for et parti, der bløder vælgere. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Daniel Bue Lauritzen

Venstre går en smule tilbage i meningsmålingerne efter en tumultarisk måned, der lørdag kulminerede med ledelsens afgang. 

Det viser det seneste snit af meningsmålingerne, som professor og valgforsker ved Københavns Universitet Kasper Møller Hansen har lavet for Altinget. 

I snittet går Venstre tilbage med 0,7 procentpoint i forhold til partiets resultat ved folketingsvalget 5. juni, hvor Venstre fik opbakning fra 23,4 procent af vælgerne. Det svarer oversat til mandater til et tab på to sæder i folketingssalen. 

Tilbagegangen skyldes ifølge Kasper Møller Hansen partiets uroprægede august, hvor Venstres ledelse har været til heftig debat både i baglandet og partiets folketingsgruppe. 

"Venstre risikerer at sætte den fremgang, de fik ved valget, over styr. De har ikke kunnet tale politik, mens opgøret har stået på. Der har kun været plads til meget uproduktive personopgør, og det får vælgerne til at se mod andre borgerlige partier," siger han. 

Tidlige målinger slører 
Krisen i Venstre begyndte, da Kristian Jensen i et interview med Berlingske sagde fra over for Lars Løkke Rasmussens idé fra valgkampen om at indlede et regeringssamarbejde med Socialdemokratiet.

Siden har krisen gradvist vokset sig større, indtil både Lars Løkke Rasmussen og Kristian Jensen lørdag trak sig fra deres formandsposter.

Risbjerg-snittet er imidlertid baseret på meningsmålinger, der er lavet over hele august måned, og flere er lavet i begyndelsen af måneden, hvor Venstre-krisen endnu ikke for alvor var begyndt at rulle.

Det betyder, at Venstres reelle tilbagegang måske ikke er afbilledet i Risbjerg-snittet, forklarer Kasper Møller Hansen.

"De målinger, der er kommet sidst på måneden, peger på, at uroen i Venstre har flyttet nogle vælgere. Men de bliver i blå blok og går for de flestes vedkommende over til Konservative, der jo ligger ret tæt på Venstre rent ideologisk," siger han.  

Artiklen er et uddrag af en større artikel, der er bragt på Altinget: Christiansborg. Her får du yderligere analyse og flere tal og kommentarer. 

 

Dokumentation

Risbjergsnittet

Kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, KANTAR Gallup/Berlingske og Epinion/DR gennemført i den seneste måned.

I alt er der 4.825 interviews med i seneste opgørelse (fraregnet 'ved ikke'-svar). Ændringer er beregnet som summen af den absolutte forskel i partiers tilslutning fra det forrige snit divideret med to. Det vil sige, hvor mange procent der skal flyttes for at få det nye snit.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til valget ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. Den statistiske usikkerhed på snittet for de enkelte partier er højst +/- 1,3 procentpoint.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kasper Møller Hansen

Professor og valgforsker ved Institut for Statskundskab, Københavns Universitet, ansvarlig for Altingets Risbjerg-snit
cand.oecon. (SDU 2000), ph.d, i statskundskab (SDU 2004)









0:000:00