Sofie Carsten Nielsen: Akutpakke skal få os tilbage på sporet efter krisen

DEBAT: Efter coronakrisen får Danmark behov for en økonomisk genstart. Vi vil med akutpakke genstarte Danmark grønt, skriver Radikale Venstres næstformand, Sofie Carsten Nielsen.

Af Sofie Carsten Nielsen (R)
Næstformand og politisk ordfører

Der bliver behov for en økonomisk genstart af Danmark, når vi forhåbentlig snart har lagt coronakrisen bag os.

Som politikere er det vores opgave at skabe tryghed om, at vi vil gøre det, der skal til for at sikre, at coronakrisen ikke bliver en økonomisk krise. Det kommer til at kræve investeringer. Store investeringer.

Og det lader der heldigvis også til at være bred enighed om.

Men det er stadig et åbent spørgsmål, hvad vi skal investere i. Hos Radikale Venstre er vi ikke i tvivl. Vi vil genstarte Danmark grønt. Vi skal investere i det, der både skaber vækst og arbejdspladser på kort sigt og en grøn fremtid på langt sigt.

Derfor har vi fremlagt 13 konkrete forslag til, hvor vi kan starte, så vi på én og samme tid kan sætte gang i økonomien og i den grønne omstilling.

Forslagene spænder vidt. Der er alt fra tilskud til at skrotte oliefyret, en lavere afgift på elvarme, investeringer i opladere til elbiler i hele landet, energirenoveringer og investeringer i nye typer brændsler.

Fælles for dem alle er det, at vi hurtigt kan kaste os over dem, og at de hurtigt kan sætte gang i aktiviteten i samfundet.

Tag opgør med sort energiforbrug
Tag for eksempel vores forslag om at udbrede de varmepumper, der kan varme vores hjem op med grøn strøm i stedet for fossil energi.

Naturgasfyr og oliepumper er stadig udbredte i de danske hjem og i det private erhvervsliv, der desværre stadig står for en stor andel af det sorte energiforbrug.

Der er ingen tvivl om, at de sorte fyr på et eller andet tidspunkt skal udskiftes med grønne varmepumper. Vi foreslår, at det tidspunkt er nu.

Det er svært at se, hvorfor vi skulle udskyde omlægningen. Lad os starte den hurtigst muligt efter coronakrisen, så det samtidig kan skabe en tiltrængt aktivitet i vores økonomi.

For mange mennesker er varmepumpens pris det, der afholder dem fra at skrotte olie- eller gasfyret.

Konkret foreslår vi derfor at fremrykke den pulje, som giver en økonomisk præmie for at udskifte det sorte fyr med en grøn varmepumpe. Og vi foreslår at udvide puljen med yderligere 20 millioner kroner.

Derudover vil vi også sænke grænsen for elvarmeafgift betydeligt, og vi vil sænke selve elafgiften ud over det allerede aftale.

Endelig foreslår vi, at der afsættes en pulje på eksempelvis 500 millioner kroner, der kan sikre fuld konvertering væk fra olie og gas til fordel for varmepumper, individuelle varmepumper eller andre grønne løsninger i industri, service og landbrug.  

Forslag skal genstarte økonomien på kort sigt
Det er forslag, der vil koste statskassen penge. Men pointen er netop, at det sender pengene derhen, hvor der lige om lidt kommer til at være hårdt brug for dem: ud i samfundet, hvor de kan skabe aktivitet og arbejdspladser. Vel at mærke grøn aktivitet og grønne arbejdspladser.

Det skarpe øje vil måske spotte de grønne investeringer og tiltag, der glimrer i sit fravær. For eksempel etablering af havvindmølleparker.

Men det skyldes ikke, at det ikke længere er radikal politik. Bestemt ikke. Tværtimod. Der er stadig brug for den slags, når vi skal nå vores mål om 70 procents CO2-reduktion i 2030. Og det vil også øge beskæftigelsen og skabe flere grønne arbejdspladser.

Men samtlige forslag i vores grønne genstart er udvalgt med det formål, at de ikke bare skal sikre den grønne omstilling. De skal også genstarte økonomien på kort sigt.

Det er ikke en udtømmende liste over gode, grønne tiltag. Det er en akutpakke. En række forslag, der løser de udfordringer, der haster nu og her. Forslag, der kan få Danmark tilbage på sporet efter coronakrisen.

Der hersker efterhånden ikke meget uenighed om, at der bliver brug for at fremrykke offentlige investeringer og kanalisere penge ud i samfundet. Der skal sættes gang i hjulene.

Spørgsmålet er bare, hvilke hjul vi vil sætte gang i. Vi synes, at vi skal vælge de hjul, der er drivkraften i den grønne omstilling.

Forrige artikel Historiker: Krisernes danmarkshistorie kaster lys over coronakrisen Historiker: Krisernes danmarkshistorie kaster lys over coronakrisen Næste artikel Kronik: Det er historieløst at kalde coronakrise for alle recessioners moder Kronik: Det er historieløst at kalde coronakrise for alle recessioners moder