Rekordmange kvinder bliver chefer i staten

FREMMARCH: Hver tredje leder i staten er i dag kvinde, viser nye tal. Det glæder ligestillingsministeren, der håber, det smitter af andre steder i det offentlige.

Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) glæder sig over, at hver tredje statslige chef i dag er kvinde.
Ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V) glæder sig over, at hver tredje statslige chef i dag er kvinde.Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Flere kvinder indtager chefstolen i staten.

Det viser nye tal fra Moderniseringsstyrelsen.

Siden 2008 er andelen af kvindelige ledere steget fra 24 procent til 34 procent i 2018.

Stigningen har været støt stigende i hele perioden, senest fra 2016 til 2018 med en stigning på to procentpoint.

Der er rigtig mange, også i staten, der er frustrerede over, at vi taber kvinderne på de øverste ledelsesniveauer, fordi det er tab af talent.

Henriette Laursen
Direktør for Kvinfo

Det er en udvikling, der glæder ligestillingsminister Eva Kjer Hansen (V).

“Det er rigtig positivt, fordi det tyder på, at der nu er skred i det, og det faktisk er lykkedes at få kvinderne langt mere i spil til topposterne i statsligt regi,” siger Eva Kjer Hansen.

Tab af talenter
Der er grund til at glæde sig over den statslige udvikling, mener direktøren for Kvinfo.

“Det er en klar og tydelig fremgang, som også er mere markant end i det private, og det er jo positivt. Men vi kan stadig gøre det bedre, og det er der et behov for,” siger Henriette Laursen.

Hun nævner to konkrete grunde til, at man bør fokusere på flere kvinder på chefgangene. For det første er der ellers risiko for at tabe talentmasse på gulvet, og for det andet viser undersøgelser i det private, at god diversitet giver bedre resultater på bundlinjen.

“Der findes masser af dygtige både mænd og kvinder derude, men der er rigtig mange, også i staten, der er frustrerede over, at vi taber kvinderne på de øverste ledelsesniveauer, fordi det er tab af talent,” siger Henriette Laursen.

Se, hvilke ledelsesstillinger i staten kvinderne har fået flere af, og mød en af de kvindelige ledere i den fulde version af artiklen på Altinget: embedsværk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Kjer Hansen

Direktør, Dialog mod Vold, AskovFonden, vicepræsident for ALDE (Alliancen af Liberale og Demokratiske partier i Europa) 2023-, fhv. minister og MF (V)
journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1991), cand.polit. (Københavns Uni. 2012)

Henriette Laursen

Direktør, Kvinfo
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

0:000:00