Mette Frederiksen indkalder sikkerhedsudvalg efter første coronafund i Danmark

CORONAVIRUS: I nat blev den første dansker konstateret positiv for coronavirus. Det har blandt andet fået statsministeren til at indkalde Sikkerhedsudvalget.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Det er sjældent, at det sker. 

Men i dag har statsminister Mette Frederiksen (S) indkaldt regeringens Sikkerhedsudvalg, efter at den første dansker er testet positiv for coronavirus.

”Jeg har vurderet, at det er nødvendigt at indkalde regeringens Sikkerhedsudvalg for at sikre den ordentlige koordination,” siger Mette Frederiksen til DR.

”Og så kommer vi også til at have et særligt fokus på det danske erhvervsliv i forhold til virksomheder, der kan være berørt,” fortsætter hun til DR.

Regeringens Sikkerhedsudvalg består af statsministeren, som er formand, samt udenrigsminister Jeppe Kofod (S), justitsminister Nick Hækkerup (S) og forsvarsminister Trine Bramsen (S). Derudover deltager lederne af PET og Forsvarets Efterretningstjeneste.

Når statsministeren indkalder til den slags møder, drøftes der spørgsmål om sikkerheds- og udenrigspolitiske forhold.

Sådan håndterer Danmark coronavirus
Også sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) har i dag reageret på fundet af den berygtede virus. 

Han præsenterede torsdag morgen de danske sundhedsmyndigheders strategi for at sikre sig mod, at coronavirussen ikke spreder sig i landet.

Her fremlagde ministeren nye retningslinjer, hvor opsporing, inddæmning og skærpet karantæne af muligt smittede var de centrale punkter.

”Vi følger en inddæmningsstrategi. Vi tager ikke nogen chancer og bruger karantæne, når det er nødvendigt,” lød det.

Som en del af inddæmningsstrategien har ministeren sat det danske beredskab i funktion, så seks danske hospitaler er i stand til at tage sig af patienter, der muligvis er smittede. Det drejer sig om Aalborg Universitetshospital, Aarhus Universitetshospital, Hvidovre Hospital, Odense Universitetshospital, Rigshospitalet og Sjællands Universitetshospital.

Særlig stab er i beredskab

*Desuden oplyser Rigspolitiet til Altinget, at den såkaldte nationale operative stab – i daglig tale Nost – har afholdt en række møder og er i såkaldt stabsberedskab, hvilket betyder, at staben skal kunne stille op med få timers varsel. Staben ledes af Rigspolitiet og består ud over Rigspolitiet af Politiets Efterretningstjeneste, Forsvarets Efterretningstjeneste, Forsvarskommandoen, Beredskabsstyrelsen, Udenrigsministeriet, Sundhedsstyrelsen og Trafik-, Bygge- og Boligstyrelsen. Andre myndigheder kan indkaldes efter behov i forhold til hændelsens karakter.

I tilfælde, hvor Danmark rammes eller påvirkes af større kriser og hændelser, som for eksempel ekstremt vejr, brand, eksplosioner, strømafbrydelser, ulykker eller angreb, træder staben sammen for at styre og koordinere den operative indsats på tværs af myndighederne.

 

*Altinget har modtaget oplysninger fra Rigspolitiet om den nationale operative stab. Artiklen er rettet 27. februar 2020 klokken 15.00.

 

Dokumentation

Sikkerhedsudvalget
Regeringens Sikkerhedsudvalg er et særligt udvalg, der er en del af regeringens sikkerhedsorganisation. Udvalget består af statsministeren, der er formand, samt udenrigsministeren, justitsministeren og forsvarsministeren. Øvrige ministre deltager efter behov. Lederne af efterretningstjenesterne PET og Forsvarets Efterretningstjeneste deltager desuden i møderne, ligesom enkelte embedsmænd gør det. Udvalget blev etableret i 1958.

Udvalget mødes efter behov og drøfter følsomme og principielle spørgsmål om blandt andet Danmarks sikkerheds- og udenrigspolitiske forhold. Under Den Kolde Krig disktuerede udvalget blandt andet spionsager og udvisning af diplomater.

Kilde: Statsministeriet.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00