Støjberg afviser fattigdomskritik af integrationsydelse: Det er et partsindlæg

SAMRÅD: Integrationsydelsen kan være på kant med grundloven, viser en analyse fra Institut for Menneskerettigheder. Inger Støjberg afviser kritikken og kalder analysen for et partsindlæg.

Sebastian Risbøl Jacobsen

Markant færre søger asyl i Danmark, og markant flere flygtninge er kommet i arbejde. Udviklingen skyldes en række ting, men integrationsydelsen kan tage en del af æren.

Det sagde udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg (V) under onsdagens samråd i Udlændinge- og Integrationsudvalget.

"Det giver mig ekstra blod på tanden for at sikre, at det bliver mindre attraktivt at søge asyl i Danmark, og flere har et klart incitament til at søge et arbejde," sagde ministeren og gjorde det fuldstændig klart, at regeringen under ingen omstændigheder ville fjerne integrationsydelsen.

På kant med grundloven
Integrationsydelsen blev indført i 2015 af den dengang nytiltrådte Venstre-regering og gives til folk, som har opholdt sig i landet i mindre end syv ud af de seneste otte år. Det vil i praksis sige indvandrere. Ydelsen er lavere end kontanthjælp og på niveau med SU.

Inger Støjberg kaldte under samrådet beløbet for stramt, men ikke urimeligt.

Ministeren var imidlertid kaldt i samråd, fordi ydelsen ifølge en analyse lavet af Institut for Menneskerettigheder ikke sikrer det eksistensminimum, som er en grundlovssikret ret. Vurderingen er med andre ord, at ydelsen er på kant med grundloven.

I analysen kan man blandt andet læse om en far på integrationsydelsen, der fortæller, hvordan det kniber med maden.

"Hvis vi spiser af morgenmaden, altså mig og min hustru, så er der ikke nok til resten af ugen. Så vi har valgt, at det er børnene, der får det hele, og så springer vi morgenmaden over," fortæller en far i rapporten.

Analysen er et partsindlæg
Regeringen betragter ikke desto mindre analysen som et politisk partsindlæg, som ikke bidrager med noget nyt til debatten. I stedet hæfter Inger Støjberg sig ved højere beskæftigelsestal og lavere antal asylansøgere.

Til dagbladet Information har Inger Støjberg desuden sagt, at regeringen vurderede forholdet til Grundloven, da den fremsatte lovforslaget om integrationsydelsen i sin tid.

Hun slog i samme omgang fast, at ydelsen bestemt ikke var for lav.

"Hvis jeg skulle justere integrationsydelsen, ville det nærmere være i nedadgående retning," sagde Inger Støjberg til Information.

Hele samrådet kan ses her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

0:000:00