Analyse af 
Erik Holstein

Støjbergs fem muligheder

ANALYSE: Efter Folketinget har besluttet sig for en rigsretssag, står Støjberg over for en afgørende beslutning: Skal hun fortsætte i Venstre eller prøve lykken i et af de partier, der står parat til at byde hende velkommen? Hendes valg kan få store politiske konsekvenser.

Inger Støjberg: Hvis hun smækker med døren til Venstre, vil det give genlyd på hele Borgen. 
Inger Støjberg: Hvis hun smækker med døren til Venstre, vil det give genlyd på hele Borgen. Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Erik Holstein

Efter den hårde vurdering af Inger Støjberg (V) fra både Instrukskommissionen og et par uafhængige advokater, var der ikke meget at spille om for Folketingets to dominerende partier, Venstre og Socialdemokratiet. Statsminister Mette Frederiksen (S) var nødt til at støtte en rigsretssag, selvom hun helst havde været fri, og med Jakob Ellemann-Jensens (V) markeringer kort før nytår var også han tvunget til at stemme for. 

For socialdemokraterne er sagen en distraktion, og Mette Frederiksen kan frygte, at der kommer en præcedens for rigsretssager, der kan føres over på mink-sagen. Dertil kommer, at en rigsret mod en grænsesøgende politiker som Støjberg passer dårligt med Mette Frederiksens dagsorden om, at politikerne skal tage magten tilbage fra embedsmændene. For Jakob Ellemann vil det med garanti skabe yderligere splittelse og uro i hans i forvejen hårdt prøvede parti.

Men hvordan vil hovedpersonen selv reagere, når størstedelen af hendes egen folketingsgruppe har stemt for en rigsretssag? Støjberg har en stribe muligheder at vælge imellem, men valget bliver svært, for ingen af mulighederne er idéelle for den kontroversielle stemmesluger.     

   

Fakta
Foto: Steen Brogaard/Folketinget

Støjberg bliver i Venstre
Inger Støjberg har ved enhver lejlighed beskrevet sig selv som "en Venstrepige", og det har hun stort set været, siden hun kunne gå. Hendes far var inkarneret Venstremand, Inger slog sine folder i Venstres Ungdom og er siden blevet ekstremt populær i Venstres jyske bagland.

De juridiske eksperter er uenige om, hvorvidt Støjberg kan dømmes i en rigsretssag, og bliver hun frikendt for de alvorligste anklager, kan hun komme stærkt tilbage i Venstre. Specielt i en situation hvor Jakob Ellemann (V) har fået bank i en valgkamp og står svækket tilbage. Den mulighed er bestemt ikke uden perspektiver for Venstres nu afsatte næstformand.

Imod det scenarie taler, at det kræver en stor tålmodighed af Støjberg - og tålmodighed er ikke lige hendes mest fremtrædende dyd. Stemmer Venstre for en rigsret, bliver partiet også nødt til at plukke Støjbergs retsordførerskab fra hende, og det efterlader hende uden en formel platform.

Uden den kan hun vente at blive banket på plads, hver gang hun udtaler sig politisk. Andre politikere ville kunne sidde som edderkopper i deres spind og vente tålmodigt på chancen, men det er tvivlsomt, om Inger Støjberg kan styre sit temperament så længe. Dertil kommer, at Støjberg er færdig på topplan i Venstre, hvis hun dømmes skyldig i en rigsretssag.

 

Hvis Støjberg melder sig under de konservative faner, risikerer hendes problemer at blive kalkeret i et nyt parti.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Støjberg skifter til Nye Borgerlige
Nye Borgerlige sendte allerede sidste år en invitation til Støjberg, og Pernille Vermund og co. har ikke alene lavet en støtteindsamling for Støjberg, Vermund har direkte beskyldt Venstre for at svigte sin egen næstformand.

Vermund og Støjberg har nærmest et venindeforhold, og allerede sidste forår satte Vermund et foto på Facebook, hvor de to kvinder hyggede sig med kølig hvidvin i Rungsted Havn. De internationale konventioner er Nye Borgerlige fløjtende ligeglade med, og hos dem vil det ikke slå skår i hyggen, hvis Støjberg dømmes ved en rigsret. Tværtimod vil det underbygge en martyrstatus for den tidligere integrationsminister.

Selvom Støjberg er en robust natur, er hun træt af at støde på modstand i en voksende del af Venstres folketingsgruppe, og hos Nye Borgerlige vil hun være omgivet af støtter. Tilmed vil hun komme til et parti i fremgang. Skifter Støjberg over til Vermund, har det potentialet til et jordskælv i blå blok, og det er ikke utænkeligt, at Støjbergs person vil kunne trække tre-fire-fem procentpoint fra Venstre til hendes nye parti.

Der er dog ét problem: Støjberg er ikke enig i Nye Borgerliges (underbelyste) ultra-liberalistiske økonomiske politik. På det felt ligger Støjberg meget nærmere midten, og i Venstres Ungdom var hun ligefrem i front mod Anders Fogh Rasmussens søn Henrik for hans yderliggående liberalisme. Spørgsmålet er så, om den økonomiske politik i dag spiller en særlig stor rolle for Støjberg - eller hun som en anden Karen Jespersen kun er blevet fokuseret på udlændingepolitikken.     

Læs også

Støjberg skifter til Dansk Folkeparti
Hvis der er noget, der kan give kunstigt åndedræt til det engang så magtfulde Dansk Folkeparti, så er det Inger Støjberg. For DF-formand Kristian Thulesen Dahl vil det være en decideret ønskedrøm, der i den grad vil stabilisere hans position.

Støjbergs popularitet er enorm i DF's bagland, og hun vil blive modtaget som en dronning i partiet. Inger Støjberg har oven i købet været gift med DF's pressechef Jesper Beinov. DF anser en rigsret mod Støjberg som et udtrykt for heksejagt, og partiet har konsekvent bakket op om hende i instrukssagen. 

Inger Støjberg har tidligere peget på den økonomiske politik som en af forklaringerne på, at hun ikke var medlem af Dansk Folkeparti, men realiteten er, at hun på det område står nærmere DF end Nye Borgerlige.

Det er til gengæld ikke særlig sjovt at melde sig ind i et parti, der er midt i en historisk nedtur, og selvom Støjberg kan tage nogle stemmer med, er det ikke sikkert, det i længden vil være nok til at vende udviklingen. Støjberg risikerer at blive en brik i det komplicerede magtspil, der foregår i det fragmenterede parti, og hvor godt vil hun passe med en mand som Morten Messerschmidt (DF), når det kommer til stykket? Støjberg er nationalkonservativ, men vel at mærke på et verdsligt grundlag, og hun ligger langt fra Messerschmidts idéer om en kristen vækkelse.     

Støjberg skifter til Konservative
Den mest kontroversielle af Støjbergs muligheder. Bliver Støjberg optaget hos Konservative, vil det blive set som en fjendtlig handling af Venstre, og forholdet mellem de to tidligere regeringspartnere kan blive forpestet lang tid fremover. Specielt hvis Støjberg tager så mange Venstre-stemmer med over til Søren Pape (K), at Konservative bliver større end Venstre og dermed kan gøre krav på statsministerposten ved en blå sejr.

Både personligt og politisk svinger Støjberg godt med den konservative leder, der også er til den hårde side i udlændingepolitikken. I den konservative folketingsgruppe vil især folk som Naser Khader og den tidligere Venstremand Marcus Knuth være begejstrede for at få selskab af Inger Støjberg. Konservative er det eneste af Støjbergs alternativer, hvor hun igen vil have realistiske chancer for at få en ministerpost, og på det værdipolitiske plan har Konservative mere og mere bevæget sig i Støjbergs retning under Papes ledelse.

Faren er, at Støjbergs problemer i Venstre bliver kalkeret hos Konservative. For også her vil hun dele vandene: De konservative erhvervskredse vil være alt andet end begejstrede, det samme gælder de "Frederiksberg-Konservative", og det er let at forestille sig højlydte protester fra tidligere konservative profiler som Per Stig Møller og Connie Hedegaard. I forhold til valgkredse er det et problem, at både Støjberg og Pape høster stemmer i det vestjyske område, hvor Pape ikke har interesse i konkurrence. 

Endelig er Konservative i modsætning til DF og NB nødt til at tage en dom ved rigsretten alvorligt, og kendes hun skyldig, kan Støjberg være færdig hos Konservative, før hun rigtig får begyndt.  

Støjberg forlader politik
Dette må bedømmes som den mest usandsynlige mulighed.

Inger Støjberg er akkurat som Lars Løkke Rasmussen et politisk dyr, og slagsmålene i den politiske arena er livseliksir for hende. Støjberg har tidligere arbejdet som redaktør på Viborg Bladet, og hun har skrevet en bog om dansktop-parret Sussie og Leo. Men i dag vil den slags fredsommelige sysler næppe give hende adrenalin-kick nok. Det er også svært at forestille sig, at der står et fedt job i erhvervslivet parat til Støjberg, der har 20 år til pensionsalderen.   

Det kan ikke udelukkes, at Støjberg vælger Lars Løkke-modellen og bliver løsgænger i en periode. Sker det, vil det ikke være for at danne et nyt parti, der er simpelthen ikke plads til flere partier på den værdipolitiske højrefløj. En position som løsgænger kan derimod blive et mellemstation, hvor Støjberg overvejer, hvilket parti hun skal melde sig ind i. 

Skifter Støjberg parti, samtidig med Løkke danner et nyt midterparti, risikerer 2021 at blive et om muligt endnu dårligere år end 2020 for Jakob Ellemann-Jensen.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anders Fogh Rasmussen

Formand og stifter, Rasmussen Global og Alliance of Democracies Foundation, seniorrådgiver, Citigroup, fhv. generalsekretær, Nato, fhv. statsminister (V), partiformand & MF
cand.oecon. (Aarhus Uni. 1978)

Inger Støjberg

MF, partistifter (DD)
MBA (Aalborg Uni. 2013)

Jakob Ellemann-Jensen

Fhv. vicestatsminister og økonomiminister, fhv. partiformand, MF (V)
cand.merc.jur. (CBS 2002)

0:000:00