Støttepartier vil give flere millioner til diplomatiet

FINANSLOV: Regeringen vil sløjfe sparekravet for Udenrigsministeriet. Men det er ikke nok, mener støttepartierne. Radikale foreslår, at udenrigstjenesten og grønt diplomati skal have 75 millioner kroner ekstra.

Radikale Venstres udenrigsordfører, Martin Lidegaard, håber at kunne få regeringen med på reelt at styrke udenrigstjenesten næste år. 
Radikale Venstres udenrigsordfører, Martin Lidegaard, håber at kunne få regeringen med på reelt at styrke udenrigstjenesten næste år. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Godt, men ikke godt nok, lyder det fra Radikale Venstre, Enhedslisten og SF.

Meldingen kommer, efter Socialdemokratiet i sit finanslovsudspil har foreslået at sløjfe omprioriteringsbidraget fra Udenrigsministeriet næste år.

Men der er ikke bare behov for at slække på sparekniven over for Udenrigsministeriet, men reelt tilføre diplomatiet og udenrigstjenesten flere penge, mener de tre partier.

“Selv hvis omprioriteringsbidraget stoppes, er nettoresultatet, hvis man ikke tilfører flere penge, at vi stadigvæk risikerer at afskedige i udenrigstjenesten, og det kan vi ikke leve med,” siger udenrigsordfører Martin Lidegaard.

Den overordnede trend er altså, at udenrigstjenesten bliver mindre, også i 2020, men særligt i årene 2021-23.

Martin Marcussen
Professor, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet

I sit finanslovsudspil mandag foreslog Radikale Venstre at afsætte 75 millioner kroner ekstra næste år til udenrigstjenesten og grønt diplomati.

S-forslag giver fortsat nedskæringer
Både Enhedslisten og SF byder det radikale forslag velkommen og kalder det et problem, at der igennem mange år er skåret ned på udenrigstjenesten.

Selv hvis omprioriteringsbidraget stoppes, er nettoresultatet, hvis man ikke tilfører flere penge, at vi stadigvæk risikerer at afskedige i udenrigstjenesten, og det kan vi ikke leve med.

Martin Lidegaard (R)
Udenrigsordfører

“Jeg synes, det vil være rigtig godt og fornuftigt af en ny regering at få rettet op på det her, og selvfølgelig er det et godt skridt at fjerne nedskæringer, men jeg tror også, at vi alle sammen ved, at der skal mere til, hvis vi skal have den kapacitet, som er fornuftig og nødvendig,” siger Enhedslistens udenrigsordfører Eva Flyvholm.

Selv med Socialdemokratiets forslag ventes Udenrigsministeriet at skulle spare og effektivisere for op imod 20 millioner kroner næste år.

“Udenrigstjenesten er trykket helt flad med besparelser i mange år, og der er brug for at få tilført flere penge,” siger også SF’s udenrigsordfører, Karsten Hønge.

Læs også

Professor: Små repræsentationer er truet
Martin Marcussen, der er professor på Institut for Statskundskab på Københavns Universitet, hæfter sig ved, at Socialdemokratiet meget specifikt foreslår at sløjfe omprioriteringsbidraget i 2020, men ikke i de efterfølgende år.

“Situationen er stadig alvorlig for udenrigstjenesten. Der er ikke plads til at gøre en ekstra indsats, fordi der stadig skal findes mennesker, der skal fyres,” siger han.

Martin Marcussen vurderer, at udenrigstjenesten selv med et sløjfet omprioriteringsbidrag næste år vil gribe til at skære på de små diplomatiske repræsentationer.

Udenrigstjenesten går nu i gang med en analyse, der skal se på, om udenrigstjenestens økonomiske rammer står mål med opgaverne. Det oplyser ministeriet til Altinget.

Læs mere om Radikales forslag og de konkrete udfordringer for udenrigstjenesten i den fulde artikel på Altinget Embedsværk.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Eva Flyvholm

Fhv. MF (EL) og medlem, Dataetisk Råd
cand.scient.adm. i offentlig administration og internationale udviklingsstudier (Roskilde Uni. 2009)

Karsten Hønge

MF (SF), medlem, SF’s landsledelse og daglige ledelse, 3. næstformand, Folketingets Præsidium
tømrer (Aarhus. 1983), journalist (DMJX 2013)

Martin Lidegaard

MF (R), politisk leder, Radikale
cand.comm. (Roskilde Uni. 1993)









0:000:00