Styrelsesdirektør fik kontrakt forlænget midt under rigsrevisionsundersøgelse

FORSVARET: Mens rigsrevisionen var i gang med at afdække de massive regnskabsproblemer i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, fik styrelsens direktør sin kontrakt forlænget med fire år.

Hans J. Høyer har været direktør for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse siden styrelsens oprettelse i 2014.
Hans J. Høyer har været direktør for Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse siden styrelsens oprettelse i 2014.Foto: Trine Axelholm / Forsvarsgalleriet
Andreas Krog

Direktøren i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, Hans J. Høyer, fik i efteråret sin åremålskontrakt forlænget med fire år med virkning fra 1. november.

Det bekræfter styrelsens presseafdeling over for Altinget.

Kontraktforlængelsen skete samtidig med, at Rigsrevisionen var i gang med en større undersøgelse af styrelsen. En undersøgelse, som mundede ud i den beretning med en sønderlemmende kritik af styrelsens indkøbs- og regnskabspraksis, som blev offentliggjort i fredags med tilhørende usædvanlig skarp kritik fra statsrevisorerne.

Hos SF undrer forsvarsordfører Anne Valentina Berthelsen sig over forløbet.

Fakta
Åremålsansættelse 
Chefer og direktører i det offentlige kan blive ansat på åremålskontrakter, hvis der er tale om: 

- Tidsbegrænset ansættelse i stillinger, for hvilke det gælder, at arbejdsopgaven eller udpegningen til hvervet er tidsbegrænset, og hvor tidsbegrænsningen er klar og af væsentlig betydning i relation til opgaven eller den udpegede person. 

- Ansættelse i stillinger, om hvilke det kan forudses, at forventede ændringer i opgaver, organisation og struktur med en vis sandsynlighed vil ændre den pågældende stillings indhold. 

- Ansættelse i stillinger, der stiller særlige krav til fornyelse i forskningsmæssig, kunstnerisk, merkantil, teknisk eller anden kreativ henseende, og for hvilke kravene til fornyelse har en selvstændig, konkret begrundet betydning. 

Åremålsansættelse sker for et tidsrum af 3-6 år. Forlængelse af en åremålsperiode kan finde sted for én eller flere perioder, hvis den samlede varighed af forlængelserne ikke overstiger 3 år. 

Den samlede løn består af en grundløn, individuelle tillæg og et åremålstillæg. Åremålstillæggets størrelse afhænger af åremålets længde og af, om der er sikret varig ansættelse efter åremålets udløb. 

Kilde: Cirkulære om åremålsansættelse og DJØF

”Det er betænkeligt, at der ikke har været fuld bevågenhed omkring, hvad der er foregået i Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse, da man forlænger direktørens kontrakt. Det er meget problematisk, at det først er noget, der kommer på dagsordenen og bliver en del af ministerens bevidsthed nu,” siger Anne Valentina Berthelsen.

Leve op til regnskabsregler
Efter mindst ét indledende møde i foråret iværksatte rigsrevisionen den 9. august formelt en undersøgelse af ejendomsstyrelsens problemer med at leve op til almindelige regnskabsregler. Det fremgår af en aktindsigt, Politiken har fået i det såkaldte åbningsbrev, som rigsrevisionen sendte til Forsvarsministeriets departementschef Thomas Ahrenkiel 9. august. Her advarede de om, at Forsvarsministeriets Ejendomsstyrelse hverken har styr på sine bilag eller god regnskabspraksis.

Altinget har ikke kunne få oplyst præcis, hvornår Hans J. Høyers kontraktforlængelse blev besluttet. Men ejendomsstyrelsens presseafdeling oplyser, at det skete i starten af september med virkning fra 1. november i år. 

Finkæmmet af Rigsrevisionen
Altinget ville gerne have spurgt forsvarsminister Trine Bramsen (S), departementschef Thomas Ahrenkiel eller Forsvarsministeriets koncerndirektør Per Pugholm Olsen om, hvorfor Hans J. Høyers åremålskontrakt blev forlænget samtidig med at styrelsen blev finkæmmet af rigsrevisionen. Forsvarsministeriet var mandag ikke i stand til at vende tilbage med et svar.

Forsvarsminister Trine Bramsen har indkaldt til pressemøde om sagen tirsdag kl. 10 og skal i samråd i Folketingets forsvarsudvalg om sagen torsdag.

0:000:00