Svensk regeringsparti åbner for at pege på en borgerlig statsminister

SVENSK VALG: Et af de røde regeringspartier lufter nu muligheden for at støtte Centerpartiets partileder, Annie Löof, som ny statsminister i Sverige.

Foto: Pontus Lundahl/TT/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Centerpartiets partileder, Annie Lööf, kan måske blive ny svensk statsminister.

Sådan siger det røde regeringsparti Miljøpartiets talsperson Isabella Lövin i et interview i Sveriges Radio ifølge SVT Nyheter.

"Når du har prøvet nogle forskellige varianter i forhandlingsrunderne, udelukker jeg det ikke," siger hun.

Isabella Lövin understreger dog, at hun fortsat mener, at det bør være den nuværende statsminister og formand for Socialdemokraterne, Stefan Löfven, der skal stå i spidsen for Sverige de næste fire år.

Fakta
Valgresultatet
Socialdemokraterne: 28,4 procent (101 mandater)
Moderaterne: 19,8 procent (70 mandater)
Sverigedemokraterne: 17,6 procent (62 mandater)
Centerpartiet: 8,6 procent (31 mandater)
Venstrepartiet: 7,9 procent (28 mandater)
Kristendemokraterne: 6,4 procent (23 mandater)
Liberale: 5,5 procent (19 mandater)
Miljøpartiet: 4,3 procent (15 mandater).

Efter søndagens riksdagsvalg i Sverige er der nærmest dømt dødt løb mellem de to store blokke, de rød-grønne og den borgerlige alliance, som fik henholdsvis 144 og 143 mandater.

Udenfor blokkene står Sverigedemokraterne med deres 62 mandater, men da hverken de rød-grønne eller de borgerlige vil samarbejde med partiet, er de nødsaget til at samarbejde på tværs af blokgrænserne, hvis der skal findes et flertal bag en statsminister.

Her fastholder Stefan Löfven, at han som formand for landets største parti og medlem af den største blok bør forblive landets statsminister. Men hvis det ikke lykkes at få et flertal af partierne med på det, åbner Miljøpartiet altså nu for, at Centerpartiet kan få lov til at stå i spidsen for Sverige.

Læs også

Dokumentation

Partierne i den svenske Riksdag

Venstrepartiet 
Vänsterpartiet
Partiet har fortid som et kommunistparti, men det blev i 1960'erne omdannet til at være et venstresocialistisk reformparti. Det tilhører samme blok som Socialdemokraterne og Miljøpartiet.

Socialdemokraterne
Socialdemokraterna
Sveriges svar på Socialdemokratiet og det parti, som i øjeblikket er indehaver af statsministerposten, der besiddes af partiformand Stefan Löfven.

Miljøpartiet
Miljöpartiet de Gröna
Det sidste parti i Sveriges rød-grønne blok og det yngste parti. Det kom til verden i 1981 og har rødder i fred-, miljø-, kvindekamps- og atommodstandsbevægelserne. Partiet er en del af den nuværende svenske regering sammen med Socialdemokraterne.

Centerpartiet
Centerpartiet
Det svenske midterparti, der ligesom Danmarks midterparti Radikale har samarbejdet både til højre og venstre i det politiske skel. Partiet har tidligere indgået i regering med Socialdemokraterne, men siden 1970'erne har det været med i flere borgerlige regeringer.

Liberale
Folkpartiet liberalerna
Partiet har rødder i den klassiske liberalisme, men er i løbet af sin levetid blevet mere socialliberalt. Partiet har dog modsat Centerpartiet altid været i opposition til Socialdemokraterne.

Moderaterne
Moderata samlingspartiet
Muligvis det tætteste på en svensk udgave af Konservative, der har deltaget i flere borgerlige koalitionsregeringer. Senest fra 2006 til 2014, hvor partiets formand, Fredrik Reinfeldt, var statsminister.

Kristendemokraterne
Kristdemokraterna
Som navnet antyder, fører partiet politik med udgangspunkt i en kristen livsanskuelse. Partiet opnåede valg til Riksdagen i 1991, hvor det også kom med i sin første borgerlige regering, der blev ledet af De Moderate. Det gentog sig i 2006 til 2014.

Sverigedemokraterne
Sverigedemokraterna
Et af de nyere partier i Sverige, der kom i Riksdagen første gang i 2010. Partiet bliver ofte sammenlignet med Dansk Folkeparti og er kendt for at være fortaler for en markant strammere udlændingepolitik. Politisk set er partiet meget isoleret i Sverige, hvor ingen af de øvrige partier vil samarbejde med det. Netop det kan skabe problemer efter valget 9. september, hvis hverken den borgerlige eller rød-grønne koalition kan mønstre et flertal.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00