Syv ting vi lærte af lørdagens landsmøder

NEDSLAG: Regeringens Arne-udspil fik drøje hug fra både Liberal Alliance og Konservative, mens et tredje parti nu vil arbejde med sine signaturforslag. Det er nogle af syv ting, som Altinget har taget med sig efter lørdagens landsråd og -møder.

Foto: Claus Fisker/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin HolstKarl Emil FrostSimon Engell KjøllerThor Stefansson Hiis

Lørdag tændte tre partier for videokameraerne for at sende deres landsmøder direkte hjem til medlemmerne, efter coronavirussen har sat sine begrænsninger for fysiske møder.

Herning var rammerne for Konservatives digitale landsråd, mens Liberal Alliance sendte sine taler fra Aarhus, og Alternativets landsmøde fandt sted med udgangspunkt i Odense.

Men selvom landsmøder ikke forløb som normalt og var blevet komprimeret til at vare en enkelt dag, var der stadig plads til politiske meldinger fra partilederne i landsmødetalerne, hvor ordet corona ikke fik lov at fylde særlig meget.

Altinget har fulgt alle tre landsmøder og giver dig her syv nedslag.

1. Vanopslagh vil stoppe snak om Pape som statsministerkandidat
Der skal bruges mindre tid på ævl og kævl om blå bloks statsministerkandidat, lød det fra Alex Vanopslagh på Liberal Alliances landsmøde i Aarhus lørdag.

Det kommer efter der de seneste måneder i medierne har kørt diskussioner om Konservatives Søren Pape som mulig statsministerkandidat for blå blok. Men den diskussion får Alex Vanopslagh til at efterlyse mere sammenhold i sin landsmødetale.

”Vi kunne bruge mindre tid på ævl og kævl om, hvem der skal være blå bloks statsministerkandidat, så længe der ét parti, der er så meget større end de andre. Drop det.”

”Lad mig sige det utvetydigt. Vi ønsker os et blåt flertal, en blå politik og en blå statsminister, som hedder Jakob Ellemann-Jensen,” sagde Alex Vanopslagh fra talerstolen i Aarhus.

Læs også: Se og læs Vanopslaghs landsmødetale

2. Kritik af Venstres milliardløfte til den offentlige sektor
Store dele af Søren Pape Poulsens tale kredsede om svigt i ældreplejen. Og her gjorde han det krystalklart, at han ”ikke køber forklaringen om, at det handler om penge”.

Han kritiserede sine kolleger for at fare for hurtigt frem med forklaringen om, at problemerne skyldes for få penge. Og spørgsmålet om størrelsen på den offentlige sektor splitter også Konservative og landets største oppositionsparti, lød det.

”Jeg ved, at jeg rager lidt uklar med Venstre i den her sag. For de har lovet 69 milliarder kroner ekstra til en større offentlig sektor,” sagde han og konstaterede:

”For mig at se giver man op, når man vil bruge lige så mange penge som Socialdemokratiet.”

3. ”Jeg vil ikke være overhøring over for sexisme”
Sådan formulerede politisk leder af Alternativet, Josephine Fock, sig på talerstolen til det digitale landsmøde lørdag. Hun fremhævede et debatindlæg der blev bragt på Politiken samme dag, hvor over 300 kvinder beskrev sexisme og overgreb i dansk politik. Alternativet har på baggrund af de seneste ugers skærpede fokus på sexisme opfordret Folketingets Præsidium til at undervise alle folketingsmedlemmer og ansatte i en ændret kultur, hvor der ikke sker sexisme og overgreb sted.

”Jeg vil ikke være overhørig over for sexisme og overgreb i dansk politik. Også kvindelige medlemmer af Alternativet har skrevet under (på Politikens debatindlæg, red.), og det ville jeg også selv have gjort,” sagde Josephine Fock og slog fast, at hun nu vil tage ansvaret på sig og sikre sammen med partiets bestyrelse, at der sker noget på det her område.

Læs også: Første landsmøde som ny leder: Se og læs Josephine Focks tale

4. Vanopslagh langede ud efter Mette Frederiksen
Der var tydelig forskel i de to borgerlige partiers kritik af den siddende regering i lørdagens partiledertaler.

Alex Vanopslagh benyttede ofte muligheden for at kritisere Mette Frederiksen direkte. Helt konkret blev hendes navn nævnt 14 gange i hans tale. Det skete blandt andet i forbindelse med en kritik af regeringens udspil om tidlig pension.

”Og frem for Mette Frederiksens fup og svindel, og hendes Arne-pension, skal vi have en ærlig pension,” sagde Vanopslagh.

Mere afdæmpet var Vanopslaghs kollega i oppositionen Søren Pape Poulsen (K). Hans kritik af regeringens politik og særligt Arne-udspillet var dog heller ikke til at tage fejl af. *

"Vi var nok en del, der troede, at Socialdemokratiet ville indføre en tidlig pension til nedslidte," lød det fra Søren Pape Poulsen, der fortsatte: 

"Men forslaget kom. Og det havde intet med nedslidning at gøre."

Læs også: Se og læs Papes landsrådstale her

5. Liberal Alliances Ungdom: ”Vores klimaplan kom for sent”
"Vi skal ikke være anti-klima." 

Sådan lød det fra Signe Bøgevald Hansen, landsformand for Liberal Alliances Ungdom, da hun var på talerstolen på landsmødet lørdag.

Hvor partiformand Alex Vanopslagh ikke nævnte klima og miljø med et ord i sin tale på landsmødet, kom ungdomsformanden med en kritik af moderpartiets position i klimadebatten op til seneste valg. Hun mener, at Liberal Alliance kom for sent med et seriøst klimaudspil op til folketingsvalget i juni 2019.

"Ved det seneste valg var det absolut vigtigste emne for vælgerne klimaet. På trods af det lancerede Liberal Alliance kun ganske kort tiden inden valget en klimaplan. Godt nok en yderst fornuftigt en af slagsen, men den kom stadig for sent. Det gjorden den, fordi vi i stedet for at formulere en fornuftig og liberal klimapolitik havde for travlt med at snakke om røde bøffer og klimakommunisme,” sagde Signe Bøgevald.

6. ”Der behøver ikke komme flere dokumentarer og kommissioner”
Sådan lød det fra partiformand Søren Pape Poulsen, inden han kom med fem konkrete forslag til, hvordan man kan forbedre ældreplejen.  

  • Det skal gøres lettere at drive friplejehjem. Det skal skabe flere valgmuligheder for de ældre, som selv skal kunne vælge, hvor de vil bo.
  • Der skal ryddes op i bureaukratiet ved at begrænse dokumentationsprocedurer. Det skal skabe mere tid til de ældre og give lederne på de enkelte kommunale plejehjem større frihed. Det skal også være med til at vise, hvem der er dygtige ledere, og hvem der skal finde noget andet at lave, mener Pape. 
  • De ældre skal sikres et reelt frit valg. I dag regner kommunerne ud, hvad et friplejehjem kan få for at passe de ældre. Dermed fastsætter kommunerne taksterne til deres egen konkurrent, sagde Pape. Og så ender friplejehjemmene med en mindre pose penge – og kommunen med en unfair fordel i konkurrencen med ildsjælene. Pape foreslog ”gennemsigtighed” i udregningerne, som skal beregnes ens i hele landet.
  • Man skal kunne fratages retten til at arbejde med ældre. Det kan man gøre ved at kræve en autorisation. Den behøver ikke være svær at få. Til gengæld kan man miste den, lød det.
  • Vi skal fordoble den klippekortsordning, som giver de ældre frit valg til mere hjælp. Det skal gælde, uanset om de ældre er på plejehjem eller får hjemmepleje.

7. Alternativet vil arbejde med signaturforslag
Alternativet lægger sig i selen og gør klar til det kommende kommunalvalg. Et valg, som kommer til at få afgørende betydning for partiets fremtid. Til at hjælpe kandidaterne, har partiet formuleret et arbejdspapir hvor de formulerer en række såkaldte signaturforslag. Ni forslag i alt, som alle er udsprunget af den eksisterende politik. De er delt op i tre underoverskrifter; ”En fri natur”, ”Det frie menneske” og ”Økonomisk frihed med ansvar,” som tager afsæt i Alternativets tre bundlinjer.

Signaturforslagene skal bruges til at formulere en klar og entydig vision for partiet frem mod kommunal- og regionrådsvalgene i 2021. På landsmødet lørdag blev forslagene diskuteret og gjort endegyldigt klar til valgkampen næste år. Læs de ni foreløbige signaturforslag her.

---
*Rettet 28. september: Tidligere kunne det i denne artikel læses som om, Søren Pape Poulsen ikke kritiserede regeringens politik. Det gør han og det er nu rettet. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Vanopslagh

Partileder, MF (LA)
cand.scient.pol. (København Uni. 2016)

Josephine Fock

Fhv. politisk leder, Alternativet
cand.jur. (Aarhus Uni. 1993)

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)









0:000:00