Thulesen Dahl til Socialdemokratiet: Lad Sass brøle for fuld udblæsning

ÅRSMØDETALE: DF’s formand Kristian Thulesen Dahl vil stadfæste partiets rolle i midten af dansk politik. Han sendte i sin formandstale kærlige tanker til S, som han bad skrue op for indvandringskritikken.

DF-formand Kristian Thulesen Dahl bad i sin åbningstale Socialdemokraterne søge længere mod højre. 
DF-formand Kristian Thulesen Dahl bad i sin åbningstale Socialdemokraterne søge længere mod højre. Foto: Carsten Lundager
Daniel Bue LauritzenPeter Pagh-SchlegelKatja Holm

Det har aldrig været nemmere at være DF’er.

Det er den optimistiske melding fra partiformand Kristian Thulesen Dahl, der åbnede Dansk Folkepartis årsmøde i kongrescentret i Herning.

Formanden fremhævede både regeringsudvidelsen sidste år og Socialdemokraternes håndsrækning, som ifølge Kristian Thulesen Dahl kan føre til mere DF-indflydelse i fremtiden.

“Siden vi mødtes for et år siden, er der jo sket ganske meget. Den smalle Venstre-regering er blevet til VLAK-regeringen, og ultimative krav om topskattelettelser er blevet afløst af pladser i ministerbilerne. Dansk Folkeparti har fået en endnu større rolle,” lød det fra formanden.

Det har altså heller ikke gjort livet sværere for os, at Socialdemokratiet med Mette Frederiksen ved roret har valgt at skifte tidligere tiders hadekampagner imod DF ud med en fremstrakt hånd til samarbejde. Den hånd har vi taget imod.

Kristian Thulesen Dahl
Partiformand, Dansk Folkeparti

Det vækkede særlig stor begejstring i salen, da Thulesen Dahl satte ord på det nye arbejde med socialdemokraterne: 

“Det har altså heller ikke gjort livet sværere for os, at Socialdemokratiet med Mette Frederiksen ved roret har valgt at skifte tidligere tiders hadekampagner imod DF ud med en fremstrakt hånd til samarbejde. Den hånd har vi taget imod.”

Hilsner til S
Men forud for et varmt samarbejde gav formanden også en klar besked til de potentielt fremtidige legekammerater, der ligeledes holder landsmøde længere nordpå.

“Da Socialdemokratiet jo holder kongres i Aalborg samtidig med vores årsmøde her i Herning, synes jeg da, vi skal sende en hilsen nordpå. Med håbet om at Socialdemokratiets bagland bakker op om deres partiledelses kursskifte omkring indvandringspolitikken og dermed samarbejde med os,” sagde Kristian Thulesen Dahl.

De to partier har i løbet af 2017 etableret et tæt partnerskab, der blandt andet har resulteret i en fredet pensionsaftale, en droppet afskaffelse af topskatten og for nylig en udvidelse af Togfonden.  

Lad Sass brøle
Kristian Thulesen Dahl glædede sig i talen over, at islam- og indvandringskritikken er blevet mere udbredt i de senere år.

“Når flere og flere – også folk, der tidligere troede på det multikulturelle, det multireligiøse, nu indser, at de tog fejl, skal vi så ikke byde dem velkommen til fælles kamp for det land, som vi holder så meget af,” sagde han.

Det er blandt andet tilfældet i Socialdemokratiet, der har været igennem en større omlægning af partiets værdipolitik.

Men der er stadig grænser i det gamle arbejderparti. 

Sidste år gav Mette Frederiksen – godt nok med et glimt i øjet – et såkaldt “brøleforbud” til den åbenmundede Henrik Sass Larsen.

Men spørger man DF-formanden, ville det klæde Socialdemokratiet at lade Sass give endnu mere los.

“Jeg læste på et tidspunkt, at man i partiet havde givet Henrik Sass Larsen ”brøleforbud”. Men helt ærligt: Kære socialdemokrater. Hvis I ønsker at vise, at I har taget skridtet fuldt ud, så lad da Henrik Sass brøle for fuld udblæsning!”

Det radikale fløjparti
Lige så mange lovprisninger Kristian Thulesen Dahl sendte afsted til sine nye legekammerater i Socialdemokratiet, lige så lidt kærlighed var der i hans tale til Radikale.

Han kaldte partiet, der længe har besat den midterposition, som DF byder så kraftigt ind på, et decideret fløjparti:

“Og så en enkelt ting mere … For der er jo endnu et parti, der holder landsmøde i denne weekend. Fløjpartiet Det Radikale Venstre.”

Dem vil Thulesen Dahl gå langt for at holde uden for indflydelse, og i talen inviterede han sig selv inden for i fremtidens socialdemokratisk-ledede forhandlinger om indvandringspolitikken. De forhandlinger vil han helst gennemføre helt uden socialdemokraternes gamle venner: 

“Skulle jeg få Aladdins lampe – skulle jeg kunne få lampens ånd ud og give mig ét ønske. Ja – så ville det være, at Socialdemokratiet i denne weekend fra Aalborg garanterer, at uanset om den såkaldte røde blok vinder et kommende folketingsvalg, vil De Radikale, Alternativet, Enhedslisten ingen indflydelse få på indvandringspolitikken,” sagde han.

 Læs hele Kristian Thulesen Dahls tale her. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kristian Thulesen Dahl

Adm. direktør, Port of Aalborg, fhv. MF (DF og løsgænger)
cand.merc.jur. (Aalborg Uni. 1995)

0:000:00