Kamp mod bolighajer: Se ekspertgruppens fire forslag til regeringen

BOLIGPOLITIK: Mens lejere frygter huslejestigninger, og andelshavere frygter store prisfald, har en ekspertgruppe i dag givet regeringen fire bud på, hvad man kan gøre ved kapitalfondes opkøb af ejendomme i danske storbyer. Se dem her.

Kaare Dybad (S) fremlægger på et pressemøde i Transport- og Boligministeriet rapporten fra ekspertgruppen vedrørende boligreguleringsloven. 
Kaare Dybad (S) fremlægger på et pressemøde i Transport- og Boligministeriet rapporten fra ekspertgruppen vedrørende boligreguleringsloven. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Jacob PedersenAlbert Birk Morgen

Der skal styr på kapitalfondes opkøb af ejendomme i Danmark.

Det er i hvert fald ambitionen med en ny rapport fra Transport- og Boligministeriet, hvor en ekspertgruppe giver fire løsningsmodeller.

Anbefalingerne har været længe undervejs: I marts advarede FN’s rapportør på boligområdet den danske regering om udenlandske opkøb. Siden valgte den tidligere regering sammen med et bredt politisk flertal at nedsætte en ekspertgruppe til at undersøge ejendomsopkøb.

Formålet har været at vurdere, om der er behov for ændringer af paragraf 5, stk. 2 i boligreguleringsloven, som har muliggjort investeringer fra kapitalfonde, blandt andet Blackstone, i ejendomme i de store danske byer. Forretningsmodellen består i først at købe og siden istandsætte, skrue prisen i vejret og til sidst sælge for en højere pris end købsprisen. 

Ekspertgruppen begyndte arbejdet i april og er nu færdig: Boligminister Kaare Dybvad (S) er blevet præsenteret for ekspertgruppens bud på, hvordan man kan bremse kapitalfondes opkøb af boliger, renovering, hævning af huslejen og efterfølgende salg med stor profit.

Ekspertgruppen har leveret fire løsninger, hvoraf den mest vidtgående helt fjerner paragraf 5, stk. 2. Ifølge rapporten fra ekspertgruppen kan det betyde et fald af andelsboliger i de store byers værdi på 25 procent.   

Her kan du se ekspertgruppens fire løsningsmodeller – klik på pilene for at komme videre til den næste.

Læs også

Dokumentation

Paragraf 5, stk. 2 i boligreguleringsloven 
Paragraffen blev indført i 1996 for at give lejere en billigere husleje og udlejere incitament til at renovere og lave gennemgribende forbedringer af ældre ejendomme, så det lejedes værdi bliver væsentligt forøget. Paragraffen tillader, at udlejer ved genudlejning kan regulere og hæve huslejen markant efter forbedringer af boligen i forbindelse med fraflytning. Udlejeren kan nemlig flytte huslejen ud af den restriktive boligreguleringslov og over i lejeloven. Det betyder, at boligen kan udlejes efter det lejedes værdi, der er markant højere. Det indebærer også kapitalfonde, som kan tjene stort på at opkøbe og renovere ejendomme.  

Udenlandske investorer i Danmark
Selvom danske ejendomsvirksomheder og pensionskasser endnu ejer over størstedelen af ejendommene, spiller udenlandske investorer en stadig større rolle på det danske boligmarked. 

På fem år er andelen af udenlandske penge investeret i danske ejendomme således mere end tidoblet fra 4,4 milliarder kroner tilbage i 2012 til knap 50 milliarder kroner i 2017. 

Danmark bliver betragtet som et godt boligmarked for investorer på grund af den politiske og økonomiske stabilitet og det lave renteniveau. Risikoen for danske boligejere kan dog være huslejestigninger, der kan føre til, at lejere ikke har råd til at betale huslejeniveauet i større danske byer. Forklaringen på prisstigningerne er dog ikke blot juridisk, men også strukturel, eftersom befolkningstilvæksten betyder, at der bliver flere om buddet i de store byer, hvor mange står i kø for at finde en bolig. Det kan presse prisen i vejret. 

Kilder: Boligministeriet, DR og Newsec


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kaare Dybvad Bek

Udlændinge- og integrationsminister, MF (S)
cand.scient. i geografi og geoinformatik (Københavns Uni. 2012)

0:000:00