Dyhr og Skipper angriber Mette Frederiksen på dagpenge

KRITIK: SF og EL vil forbedre dagpengene. Men støttepartierne må væbne sig med tålmodighed, for regeringen har andet at se til, lød det fra statsministeren ved dagens partilederdebat. 

Spørgsmålet om dagpenge var et af højdepunkterne, da Folketingets partiledere tirsdag krydsede klinger i folketingssalen. 
Spørgsmålet om dagpenge var et af højdepunkterne, da Folketingets partiledere tirsdag krydsede klinger i folketingssalen. Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Malte Bruhn

Spørgsmålet om udhulingen af dagpenge bliver ved med at forfølge Mette Frederiksen og den socialdemokratiske regering, der afviser at gøre noget ved problemet lige foreløbig. 

Ved tirsdagens partilederdebat i Folketingssalen benyttede Pia Olsen Dyhr (SF) og Pernille Skipper (EL) igen lejligheden til at gøre opmærksom på problemet med den faldende dækningsgrad - altså at dagpengene dækker en stadig mindre del af lønnen.

"En væsentlig del af vores velfærdssamfund bygger på, at når man mister sit arbejde, så er der et sikkerhedsnet, der redder en (…). Det bliver langsomt udhulet," lød det fra Pia Olsen Dyhr ved onsdagens partilederdebat. 

"Er statsministeren i det mindste klar til at begynde at overveje, om man kan starte diskussionen?" spurgte Pia Olsen Dyhr. 

Da Mette Frederiksen skulle svare, slog hun fast, at hun anerkender udfordringen.

Men SF og Enhedslisten må væbne sig med en solid portion tålmodighed i dagpengespørgsmålet. For Arne og spørgsmålet om en ret til tidlig folkepension står foran i køen, fortalte hun.

"Når der det gælder arbejdsmarkedspolitik, så har vi gjort vores stilling op, og det er at få sikret en ret til tidligere tilbagetrækning for dem, der er nedslidte. Det er den første store opgave på arbejdsmarkedet, vi går i gang med," svarede Mette Frederiksen.

Læs også

En lang to-do-liste 
Da Pernille Skipper fik ordet, fortsatte hun, hvor SF-lederen slap. Hun fremhævede dagpengesatsen, der ifølge det Økonomiske Råd vil falde til 44 procent af lønnen i 2025. 

Den faldende dækningsgrad har i den seneste tid fået fagbevægelsen og de røde partier til at efterspørge handling fra regeringen og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der har indtil videre har meldt hus forbi.

"Det (dagpengesystemet red.) er ved at være så ringe, at vi ikke kan kalde det et ordentligt og trygt system. Og det er da bekymrende, hvis vi ikke fra politisk hold kan fikse mere end ét problem ad gangen," lød det fra Pernille Skipper.

Mette Frederiksen beklagede, at hun var nødt til at gentage det svar, hun kort forinden havde givet til Pia Olsen Dyhr.

"Jeg beklager, hvis jeg gentager, hvad jeg allerede har sagt. Kompensationsgraden er en relevant problemstilling. Men vi er i den situation, at der er mange diskussioner på vores bord lige nu."

Og så benyttede Mette Frederiksen lejligheden til at opliste de af regeringens prioriteter, der skal sættes kryds ud for, før det er tid til at overveje, om der skal gøres ved dagpengene. 

"I de kommende måneder kommer vi til at bede Folketinget om at forholde sig til en ny udligningsreform, vi skal lave en flerårs-aftale for politiet, vi kommer til at diskutere tidlig pension, og så har vi en meget vigtig dagsorden, når det gælder klima og biodiversitet. Og så skal vi have styr på udlændinge- og retspolitikken. Så vi nøjes ikke med at gøre én ting ad gangen," afsluttede Mette Frederiksen.  

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Pernille Skipper

Politisk kommentator, TV 2 News, fhv. MF og politisk ordfører (EL)
cand.jur. (Københavns Uni. 2011)

Pia Olsen Dyhr

Partiformand (SF), MF
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2010)

0:000:00