Kommentar af 
David Trads

Trads: Børnene i Skatteministeriet

KLUMME: Skiftende statsministre har sjoflet Skatteministeriet og gjort det til en legeplads for politiske nybegyndere, mener David Trads. Han efterlyser politikere med erfaring fra andet end politik. 

Foto: Ólafur Steinar Gestsson/Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

En af mine yndlingspolitikere har altid været Per Stig Møller – og det skyldes formentlig, at han var så rig på erfaring, da han som 42-årig kom i Folketinget, at han virkelig havde noget at byde på:

Han var dr.phil. i litteratur, havde forsket og undervist på Københavns Universitet og Sorbonne i Paris, været journalist i Danmarks Radio, hvor han havde interviewet store personligheder, ikke mindst dissidenter i Øst, og som chef i DR prøvet at lede en stor butik.

Da Møller – noget modstræbende – alligevel stillede op til valget i 1984 og blev valgt, bød Poul Schlüter, dengang statsminister, ham velkommen i den konservative folketingsgruppe med disse ord:

”Det var du sandelig længe om.”

I dag er Folketinget for domineret af unge, som knap nok har fået en uddannelse, og som nærmest ingen erfaring har at byde på fra en rigtig arbejdsplads.

David Trads

"Vi har ikke brug for halvstuderede røvere"
Schlüter ville gerne have haft Møller ind langt tidligere. Det ville Møller imidlertid ikke selv – for, som vi kan læse i hans nye erindringsbog, så havde selveste John Christmas-Møller efter Anden Verdenskrig advaret sin far, Poul Møller, om at stille op for tidligt:

”Vi har ikke brug for halvstuderede røvere,” lød Christmas-Møllers advarsel.

Hvor ville det dog være godt, hvis vi her i landet igen begyndte at tænke, at erfaring – også fra andet og mere end en halv uddannelse og et par ufaglærte feriejob – ville være et plus og ikke et minus, når vi valgte vores folketingsmedlemmer

David Trads

Derfor var det et mantra for Per Stig Møller at vente med at gå ind i politik, til han var parat. Til han havde erfaring. Til han blev vidende nok. Til han prøvet at lede og se konsekvensen af de planer, som politikere vedtager. Kort sagt: Til han havde noget at byde på.

Det var sandt for dyden dengang en anden tid i politik. En æra, hvor de fleste af vores politikere ventede med at stille op, til de – om jeg så må sige – var modne til det. Tag bare den skatteminister, som var Schlüters, da Per Stig Møller kom i Folketinget:

Isi Foighel blev indsat på posten i 1982. Da var han dr.jur. og professor i retsvidenskab på Københavns Universitet. Han var 55 år, da han trådte ind i regeringen. Oprindeligt flygtet til Danmark med sine jødiske forældre under Anden Verdenskrig. En mand med erfaring.

Mangel på erfaring
Og nu til min aktuelle pointe:

I dag er Folketinget for domineret af unge, som knap nok har fået en uddannelse, og som nærmest ingen erfaring har at byde på fra en rigtig arbejdsplads. Alt, alt for mange er i dag valgt ind uden noget, der ligner livserfaring – og intet sted er dette mere udtalt end på skatteområdet:

Karsten Lauritzen, den nuværende skatteminister, er et godt, men langtfra unikt eksempel: 32 år gammel. Han blev for to år siden færdig med en halv uddannelse – en bachelor – fra Aalborg Universitet. Hans erhvervserfaring er begrænset til få måneders arbejde som piccolo og kassemedarbejder. Man tænker, om manden overhovedet har udfyldt en selvangivelse?

En gal udvikling i politik
Det er på hans vagt, at et to-cifret milliardbeløb er væltet ud af et dybt inkompetent Skatteministerium – og jeg skal være ærlig at sige, at jeg har ganske lidt tillid til, at en mand med hans baggrund kan give reelt modspil til de tusinder af bureaukrater under ham, som han skal styre.

Lauritzen er bare et symbol på en gal udvikling i politik i almindelighed og på skatteområdet i særdeleshed – for fra Kristian Jensen (dengang 32 år) blev udnævnt til skatteminister i 2004, har skiftende statsministre indsat den ene uerfarne mand efter det anden:

Tag Venstres Troels Lund Poulsen (35 år) og Peter Christensen (34 år). Eller SF’s to lavpunkter, Thor Möger Pedersen (26 år) og Jonas Dahl (35 år). Eller tag de andre fire, som har haft posten de forløbne få år. Knap nok uddannede, dårligt haft et arbejde.

Undtagelsen er Holger K. Nielsen, som kortvarigt havde posten, og som vitterligt havde prøvet at lede, da han blev minister. Kombinationen af skatteministre uden nogen erfaring og det faktum, at de typisk kun har fået et års tid på posten, er et stort politisk problem.

Skatteministeriet er blevet legeplads
Skiftende statsministre – især Løkke og Thorning-Schmidt – har alle sammen sjoflet området. Gjort ministeriet til en legeplads for politiske nybegyndere.

Det er, tror jeg, måske et udtryk for, at deres egen baggrund i virkeligheden er så spag.

Hvor ville det dog være godt, hvis vi her i landet igen begyndte at tænke, at erfaring – også fra andet og mere end en halv uddannelse og et par ufaglærte feriejob – ville være et plus og ikke et minus, når vi valgte vores folketingsmedlemmer.

Og, ikke mindst, skatteministre. Så ville milliarderne måske ikke fosse ud af statskassen.

---
David Trads har hver tirsdag klummen 'Hos Trads' i Altinget. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00