Kommentar af 
David Trads

Trads: Jo, Hillary kan sagtens tabe

KLUMME: Det amerikanske præsidentvalg er too close to call. Men hvad er det, som er gået galt for Hillary Clinton? Det giver David Trads sit bud på her.

Foto: Scanpix
David Trads

Journalist, forfatter, kommentator, foredragsholder

Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

For bare en måned siden blev det amerikanske præsidentvalg stort set erklæret afgjort – for Hillary Clinton førte med over otte procentpoint over Donald Trump. Det kunne republikaneren umuligt indhente, lød det igen og igen.

Well, well, med en lettere omskrivning af et berømt citat, så er ’en måned en evighed i politik’ – for se engang på de seneste fire meningsmålinger:

I Los Angeles Times fører Hillary med ét procentpoint, i The Economist med to procentpoint, i Reuters ligeledes med to procentpoint, og, hold nu godt fast, hos CNN er Hillary bagud med ét procentpoint.

Too close to call 
Det gennemsnitlige forspring, som RealClearPolitics laver på baggrund af alle nationale målinger, giver nu Hillary et forspring på 2,7 procent. Det er, som man siger overthere, et valg, som er too close to call – for målingerne er simpelthen for labile.

I et år, hvor et historisk flertal på 63 procent mener, at USA bevæger sig i den forkerte retning, hjælper Hillary Clintons lange erfaring ikke nok.

David Trads

Men hvad pokker er det, som er gået galt for Hillary?

Den forløbne måned har Trump vadet i dårlige sager fra selvangivelser og helbredsattester, han nægter at fremvise, til afsløringer af noget, der ligner racisme og i hvert fald dårlig moral i sine forretninger. Alligevel går han stille og roligt frem. Vælgerne har vænnet sig til ham.

Det indtryk, som mange vælgere har af Hillary Clinton, er, at hun er kalkuleret – ud over alle grænser. Hun er villig til at indtage præcist det synspunkt, som rådgivere og fokusgrupper tror er det, som rammer flest. 

David Trads

To gamle problemer hjemsøger Hillary
Hillary har omvendt været hjemsøgt af to gammelkendte problemer:

For det første – og mest alvorligt – den evindelige mail-sag:

Da hun var udenrigsminister, fik hun oprettet sin egen server, hvorpå hun samlede al sin kommunikation. Ikke bare officielle mails, men også private, og - allerværst - mails, som var til den fond, som Bill og Hillary Clinton sammen driver.

Mistanken er, at hun - som Clinton-familien så ofte er blevet grebet i at gøre – har blandet private, officielle og fondens interesser sammen. Har hun i værste fald måske taget imod penge til fonden, som blev ’betalt tilbage’ med adgang til hende som minister? Måske endda fordele?

Det hele er mistanker, for der er ingen beviser i de mange mails, som er blevet offentlige, men sagen hænger ved hende. Ikke mindst fordi det er kommet frem, at hun og hendes folk har smadret mobiltelefoner, usb-stik og computere, som kunne have indeholdt hemmeligheder. Det ser ikke kønt ud.

For det andet – og også alvorligt – så har hun ikke løftet sin popularitet:

Det er velkendt, at Trump har en dedikeret fanklub, men at langt flere, nemlig i alt 58,5 procent, har et dårligt indtryk af ham. Det plejer man ikke at kunne vinde valg med. Men Hillary er næsten lige så upopulær, idet 54,8 procent har et dårligt indtryk af hende.

Hillarys problem, som også var tydeligt i det langtrukne primærvalg, er simpelthen, at hun har mere end svært ved at appellere til og engagere sin base. Det, som Barack Obama var så fænomenal til i 2008, nemlig at få sin base ’all fired up and ready to go’, er hendes svaghed.

Vælgerne har et dårligt indtryk 
Det indtryk, som mange vælgere har af Hillary Clinton, er, at hun er kalkuleret – ud over alle grænser. Hun er villig til at indtage præcist det synspunkt, som rådgivere og fokusgrupper tror er det, som rammer flest. Eksempelvis plejede hun at tale for frihandel. I dag er hun vist mest imod.

I en berømt sketch på Saturday Night Live, et berømt underholdningsprogram, er hun eksempelvis klædt ud som en robot, der siger: ”Jeg glæder mig virkelig meget til at vise jer den side af min person, som mit hold og jeg har opfundet i anledning af denne debat."

Presset i defensiven
Email-sagen og den manglende evne til at begejstre har bragt hende i defensiven. Det er derfor, hun er ved at blive indhentet. I et år, hvor et historisk flertal på 63 procent mener, at USA bevæger sig i den forkerte retning, hjælper hendes lange erfaring ikke nok.

Det er meget muligt, at Trump er en, skal vi sige det pænt, farverig kandidat, som siger de mærkeligste ting. Men: Han er i hvert fald en, der bryder igennem, når han taler. Og så er han ikke bare mere af det sammen. Han er ny. Hun er gammel.

Derfor: Jo, Hillary kan sagtens tabe. 

------
Hver lørdag frem til det amerikanske valg 8. november 2016 vil David Trads skrive klumme i Altinget om den amerikanske valgkamp. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00