Trads: Støtter man Trump, så støtter man racisme

KLUMME: Clinton talte forleden i Nevada, og her lagde hun virkelig ikke fingrene imellem. Hun gennemgik minutiøst, hvilke sammenhænge hun mener er åbenlyse mellem Trump og racismen, skriver David Trads i sin klumme om det amerikanske valg. 

Normalt når en præsidentkandidat går ind på scenen for at tale, er der musik for fuld udblæsning for at gejle forsamlingen op. Men forleden, da Hillary Clinton tog ordet i Nevada, var der helt stille:

Den demokratiske politiker havde nemlig et dybt alvorligt ærinde, for hun ønskede at skære sit budskab ud i pap og bøje det i neon, så det lød, som om hun råbte det ud i en megafon:

Donald Trump, sagde hun, spreder ’racistiske løgne’, han deler ’konspirationsteorier’, og hele hans kampagne er gennemsyret af ’racistiske undertoner’. Ikke siden 1960'erne, hvor USA tog det store opgør med racismen, har ledende politikere talt så råt om hinanden:

”Trump får det hadefulde til at blive mainstream. Han hjælper ekstremister med at overtage Det Republikanske Parti. Paranoide har altid eksisteret, men de har aldrig haft et stort partis kandidat til at hælde benzin på bålet, opmuntre det og give det en national megafon.”

Trump og racisme
Clinton lagde virkelig ikke fingrene imellem i sin tale – og hun gennemgik minutiøst, hvilke sammenhænge hun mener er åbenlyse mellem Trump og racismen. Her er bare to af dem:

#1: Trump udelukkede sorte og hispanics fra boliger i New York i 1970'erne:

Ifølge Justitsministeriets undersøgelse sørgede Trump for, at de potentielle lejere til hans boliger, som var sorte eller hispanics, fik tilføjet et ’C’ på deres ansøgning. ’C’ stod for ’colored’ (farvet). På den måde kunne de skjult sorteres fra. Det var selvsagt ulovlig diskrimination.

#2: Trump krævede en dommer fjernet, fordi han havde mexicansk baggrund:

Et af kandidatens tvivlsomme foretagender er ’Trump University’, som et endeløst antal tidligere kursister har sagsøgt. Da sagen for nyligt skulle for retten, klagede Trump over, at dommeren var uvildig, fordi hans familie oprindeligt var fra Mexico. Klar diskrimination.

Hillary gik videre. Fortalte detaljeret om tilfælde, hvor sorte var blevet fjernet fra Trumps casinoer, alene fordi de var sorte – og om Trumps langvarige forkerte påstand om, at Barack Obama slet ikke var født i Amerika, men var udlænding.

Hun gentog, hvordan Trump på live-tv ikke ville lægge afstand til lederen af Ku Klux Klan – og hvordan han for ikke længe siden retweetede et udsagn fra ’WhiteGenocideTM’, hvis navn mere end antyder, hvor langt ude vedkommende er:

”Trump er sådan en, som retweeter folk, der tror på den hvide races overherredømme. Trump tog denne ekstremistiske chauvinist med få dusin følgere og spredte hans budskab til 11 millioner følgere.”

’The alt-right’ 
Hillary gik helt frem til lige nu, idet hun fremhævede, at Trumps nyeste kampagnechef, Steve Bannon, i sin egenskab af leder af Breitbart News – et højreorienteret website, som får Den Korte Avis til at ligne en sektion i Politiken – ivrigt promoverer højreekstremisme:

”Den de facto fusion mellem Breitbart og Trump-kampagnen er en landevinding for ’the alt-right’ (det amerikanske udtryk for langt-ude-ekstremister),” fastslog hun.

Hun læste tre overskrifter fra Breitbart News op, som hun understregede ikke var falske, men ægte:

’P-piller gør kvinder uattraktive og skøre’. ’Vil du hellere have, at dit barn lider af feminisme end af kræft?’. ’Hejs det højt og stolt: Konføderaternes (tilhængerne af slaveri, red.) flag udstråler en herlig arv.’

Hillary roste tidligere republikanske præsidentkandidater – senest Mitt Romney, John McCain og George W. Bush – for konsekvent at lægge afstand til racister:

”Lincolns parti,” sagde hun med henvisning til den vel nok største præsident i USA's historie, ”er blevet til Trumps parti.”

Budskabet er klart: Støtter man Trump – uagtet af hvilke andre årsager – ja, så støtter man også diskrimination, sexisme, misogyni, mobning, racisme og hån mod handicappede.

Hvad var i øvrigt Trumps svar til alt dette:

”Skam dig, Hillary. Skam dig!”

---
Hver lørdag frem til det amerikanske valg 8. november 2016 vil David Trads skrive klumme i Altinget om den amerikanske valgkamp. Klummen er alene udtryk for skribentens egne holdninger.

Forrige artikel Trads: Godt vi har Søren Pind Trads: Godt vi har Søren Pind Næste artikel Trads: Børnene i Skatteministeriet Trads: Børnene i Skatteministeriet