Tre grønlandske ministre trækker sig

EXIT: Tre grønlandske landsstyremedlemmer trækker sig fra Kim Kielsens mindretalskoalition, der går fra tre til to partier.

Foto: Simon Læssøe / Ritzau Scanpix
Andreas Krog

Flere dages uro i grønlandsk politik kulminerede tirsdag formiddag, da landsstyreformand Kim Kielsen på talerstolen i det grønlandske parlament Inatsisartut meddelte, at tre ud af ni landsstyremedlemmer (Grønlands svar på ministre, red.) i Kielsens ”regering” trækker sig.

Samtidig reduceres Kim Kielsens mindretalskoalition fra tre til to partier, da det liberale parti Atassut trækker sig ud af koalitionen og heller ikke længere vil være støtteparti. Kim Kielsens mindretalskoalition består dermed kun af to partier. Men med Demokraterne som støtteparti har Kim Kielsen lige akkurat fortsat et flertal bag sig i Inatsisartut.

De tre afgående ”ministre” er landsstyremedlem for fiskeri Nikkulaat Jeremiassen (S), landsstyremedlem for erhverv og energi Aqqalu Jerimiassen (Atassut) og landsstyremedlem for natur, miljø og forskning Siverth K. Heilmann (Atassut).

Ude på at tjene penge
Nikkulaat Jeremiassen fra Kim Kielsens Siumut-parti smider håndklædet i ringen, efter at et enstemmigt fiskeriudvalg i Inatsisartut fredag erklærede, at de ikke længere havde tillid til landsstyremedlemmet i kølvandet på en sag om hellefiskeri.

Aqqalu Jerimiassen udtalte i sidste uge, at han ikke tror, at den globale opvarmning er menneskeskabt, og at klimaforskere kun er ude på at tjene penge. Det sendte ham ud i heftig politisk bølgegang, og kritikken haglede ned over landsstyremedlemmet. Ikke mindst fra støttepartiet Demokraterne, der mandag krævede både Jeremiassen og Jerimiassens afgang.

Siverth K. Heilmann trækker sig som landsstyremedlem som en konsekvens af, at hans og Aqqalu Jerimiassens parti, Atassut, forlader Kielsens koalitionsregering.

Erhvervs- og Energidepartementet overtages midlertidigt af landsstyremedlem for boliger og infrastruktur Karl Frederik Danielsen (S). Kim Kielsen overtager selv departementerne for miljø og forskning, mens landsstyremedlem for råstoffer og arbejdsmarked Erik Jensen midlertidigt overtager Nikkulaat Jeremiassens nu tidligere departement for fiskeri, fangst og landbrug.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Aqqalu Jerimiassen

Medlem af Inatsisartut (Atassut)

Kim Kielsen

Naalakkersuisoq for fiskeri og fangst, Grønlands selvstyre
Sømand, politibetjent (1996)

Siverth K. Heilmann

Medlem af Inatsisartut (Atassut)
politibetjent

0:000:00