Trods nej fra EU: Kofod klør på med modtagecentre for flygtninge

ASYL: Hvis EU ikke vil være med, gør Danmark det alene, lyder det fra udenrigsministeren, efter at EU’s migrationskommissær blankt har afvist at tage regeringens idé om flygtningemodtagecentre uden for EU med i det udspil til en ny europæisk asylpolitik, der kommer i denne uge.

Jeppe Kofod vil stadig forsøge at overbevise sine EU-kolleger om, at det er en god idé at lægge asylbehandling i tredjelande.
Jeppe Kofod vil stadig forsøge at overbevise sine EU-kolleger om, at det er en god idé at lægge asylbehandling i tredjelande.Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Rikke Albrechtsen

BRUXELLES: En rimelig kontant afvisning fra EU-Kommissionen af et dansk ønske om at etablere modtagecentre for asylansøgere uden for EU’s grænser er ikke nok til at vælte udenrigsminister Jeppe Kofod (S) af pinden.

Selv om migrationskommissær Ylva Johansson over for Altinget i sidste uge gjorde helt klart, at det absolut ikke er en vej, hun er parat til at gå nedad, når hun onsdag fremlægger sit udspil til en ny europæisk asylpolitik, så fortsætter regeringen med at arbejde ”benhårdt” for at få det til at ske.

”Vi kæmper videre med det danske forslag. Vi vil gerne have hele EU med. Vi vil gerne have en gruppe af lande med, og vi er også klar til at gøre det alene,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S).

Kan ikke eksportere retten til asyl
Planen om at flytte asylbehandling væk fra Danmark og uden for EU’s grænser blev en del af socialdemokratisk politik i 2018 og flyttede med ind i regeringskontorerne sidste år.

Regeringen har for nylig udnævnt en migrationsambassadør, der skal hjælpe til med at overbevise andre lande og organisationer om, at det er den rigtige vej at gå.

Ifølge EU-kommissæren kommer det dog ”aldrig til at ske, at vi eksporterer retten til asyl”.

”Det er en grundlæggende rettighed, at man kan søge asyl, når man befinder sig på en medlemsstats territorium. Og den rettighed skal forsvares,” sagde Ylva Johansson i sidste uge til Altinget.

Udenrigsministeren ser dog helt anderledes på det og mener, at det er en vigtig brik i at få stoppet tilstrømningen til Europa.

 ”Vi arbejder videre, fordi det er det rigtige at gøre. Vi skal have stoppet den irregulære migration. Vi skal have stoppet den kyniske forretningsmodel, hvor menneskesmugler og kriminelle desværre lever stort på den her brutale måde at behandle andre mennesker på,” siger Jeppe Kofod.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jeppe Kofod

Selvstændig rådgiver i Kofod Global, fhv. udenrigsminister, MF og MEP (S)
BA.scient.soc. (Roskilde Uni. 2004), MA i public administration (Harvard 2007)

Ylva Johansson

EU-Kommissær for indre anliggender, fhv. minister (S), Sverige

0:000:00