Uddannelser, velfærd og klima: Tre punkter i regeringens finanslovsforslag, der skaber debat

REAKTIONER: Regeringens finanslovsforslag er flere steder blevet beskrevet som en gaveregn. Men på især tre områder har reaktionerne været mere skeptiske. Få overblik over aktørernes respons her.

Foto: Jonas Olufson/Ritzau Scanpix
Freja Søgaard

Torsdag præsenterede regeringen sit forslag til, hvordan statens finanser skal prioriteres i 2019.

Selvom finanslovforslaget i flere medier er blevet kaldt for en gavebod, er der stadig nogle af punkterne, der skaber uenighed ude hos aktørerne.

Altinget har samlet en række af reaktionerne og giver dig et overblik her:

Uddannelse

Lars QvistgaardLars Qvistgaard, formand for Akademikerne, i en pressemeddelelse:

”Regeringen skal ud at finde mandater for sin sparepolitik på uddannelserne. Med de politiske udmeldinger om omprioriteringsbidraget, der er kommet fra de øvrige partier på Christiansborg, håber jeg, at efterårets finanslovsforhandlinger vil resultere i en mere visionær og fremtidsrettet uddannelsespolitik.”

Helene GlundholtHelene Glundholt, formand for Erhvervsskolernes Elevorganisation (EEO), i en pressemeddelelse:

”Regeringen har sagt, at de vil prioritere erhvervsuddannelserne, men alligevel har de årligt sparet to procent med virkning til 2021. Vi fik at vide, at besparelsen ville stoppe allerede i 2019, men nu har de alligevel valgt at udvide til 2022. Vi troede, da de sagde, at de ville prioritere erhvervsuddannelserne, at de mente en opprioritering, men de må have ment, at de ville nedprioritere dem – det er i hvert fald, hvad de gør."

Kamilla Futtrup, formand for Sygeplejestuderendes Landssammenslutning (SLS), i en pressemeddelelse:

”Grønthøsteren har kørt de sidste par år, og vi ser allerede nu konsekvenserne. 75 procent af de sygeplejestuderende oplever, at undervisningen i farmakologi og medicinhåndtering ikke er god nok. Og med regeringens udspil ser det ikke ud til, at der er nogen form for ekstra ressourcer til at forbedre situationen inden for de næste par år. Og endnu værre er det, at der fortsat skal spares, for der ikke er mere at give af i det i forvejen udsultede og afpillede uddannelsessystem. Det er latterligt.” 

Miljø

Thomas Damkjær Petersen Thomas Damkjær Petersen, formand for Ingeniørforeningen IDA, i en pressemeddelelse:

”Klimaindsatsen er global. Derfor er det positivt, at vi hjælper udviklingslandene med 540 millioner kroner til at lave bæredygtige energiløsninger, hvilket også kommer danske eksportvirksomheder til gavn. Det er godt på den korte bane, men der skal tænkes mere langsigtet, og derfor bekymrer det mig, at der ikke er sat nok penge af til hverken hjemlig klimaforskning eller grøn transport.”  

Maria Reumert Gjerding Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening, i en pressemeddelelse:

"Det er en rigtig god nyhed. Den danske natur er presset som aldrig før – dyr og planter uddør, fordi deres levesteder forsvinder. Det her er en håndsrækning af de store, som virkelig vil kunne gøre en forskel. Det vil vi gerne rose regeringen for at prioritere." 

Lars Aagaard Lars Aagaard, adm. direktør i Dansk Energi, i en pressemeddelelse:

"Vi når ingen vegne uden mange flere elbiler på vejene, og derfor skal regeringen blandt andet sænke afgiften på grønne firmabiler. Det skal ske fra nytår – der er ingen grund til at vente. Og jeg kan godt blive nervøs for, om der er sat penge af til dét."

Velfærd

Lizette Risgaard Lizette Risgaard, formand for LO, i en pressemeddelelse:

”Regeringen drøner i den forkerte retning! Vi skal investere i vores fælles velfærd, så lønmodtagerne og alle andre trygt kan overlade deres børn til gode daginstitutioner og skoler, og deres gamle forældre i en tryg ældrepleje.”  

Jacob Bundsgaard Jacob Bundsgaard, KL-formand, i en pressemeddelelse:

"Vi tager naturligvis gerne imod flere penge til kommunale kerneområder som børn og ældre. Men det er en alvorlig mangel i udspillet, at det stort set ikke tager for den alvorlige demografiske udvikling, som ikke mindst kommunerne står overfor i de kommende år. Det virker underligt, at kommunerne i denne tid kæmper hårdt for at nå i mål med stramme budgetter, og efterfølgende vil regeringen så dele milde gaver ud med finansloven. Nogle kommuner kan risikere at stå i den barokke situation, at de først skal fyre eksempelvis pædagoger og derefter ansætte dem igen om nogle måneder."

Stephanie Lose Stephanie Lose, formand for Danske Regioner, i en pressemeddelelse:

”Det er fint, at sundhedsvæsenet styrkes"

"Strømmen af patienter stiger voldsomt både i somatikken og i psykiatrien i disse år, så behovet for ekstra midler er stort.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00