Udlændinge og klima fylder på dagsordenen: Forstå den svenske valgkamp på 2 minutter

SVENSK VALG: Hvad er det mest interessante spørgsmål i valgkampen? Og har den nuværende statsminister Stefan Löfven grund til at bekymre sig for udfaldet af valget? Få svar på det og mere om det svenske valg lige her.

Sveriges statsminister, Stefan Löfven, har som Socialdemokraternes partileder meget på spil ved det svenske valg.
Sveriges statsminister, Stefan Löfven, har som Socialdemokraternes partileder meget på spil ved det svenske valg.Foto: Nils Petter Nilsson/TT/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Om få uger går svenskerne til valgurnerne for at vælge nye medlemmer til deres pendant til Folketinget, Riksdagen.

Men hvad er egentlig på spil ved valget i vores naboland? Hvilke temaer er de vigtigste, og hvem står til at blive valgets sejrherre?

Altinget har sat chefredaktør Mattias Croneborg fra søstermediet Altinget Sverige stævne for at blive klogere på den svenske valgkamp.

Hvilke temaer er på dagsordenen i valgkampen - og hvorfor?
”I løbet af foråret og sommeren så det ud til, at indvandring skulle blive det absolut største spørgsmål i valgkampen. Men nu bliver det udfordret af andre temaer. Den ekstremt varme sommer har ført til en tørke, som er sjældent set før i Sverige, og den tørke har ledt til store skovbrande over hele landet. Det har været med til at vække en debat om klimaforandringer, hvilket har været til gavn for Miljøpartiet i meningsmålingerne. Derudover har emnet lov og orden været stort gennem længere tid, ligesom sundhedsområdet i flere meningsmålinger nævnes som et af de vigtigste temaer for vælgerne.”

Hvad er det mest interessante spørgsmål?
”Det er netop kampen om dagsordenen. Sverigedemokraterne vil have, at det skal handle om indvandring, Socialdemokraterne vil hellere have fokus på velfærdsspørgsmål såsom sundhed, skole og omsorg. Miljøpartiet kæmper for, at valget kommer til at handle om klimaforandringer, og Kristendemokraterne vil i stedet have, at det skal handle om sundhed. Endelig har De Liberale skolen som deres hjertesag.”

Er der noget særligt, der kendetegner denne valgkamp i forhold til tidligere?
”Ja. Ved tidligere valg har det været tydeligere, hvilket alternativt der er til regeringen. Der har været en højre- eller venstreblok, hvor Miljøpartiet er en del af venstrefløjen. Men nu er Sverigedemokraterne vokset betydeligt, mens Socialdemokraterne er faldet markant i meningsmålingerne siden sidste valg. Dermed har vi nu tre næsten lige store partier, der står til at få mellem 20 og 25 procent: Sverigedemokraterne, Socialdemokraterne og De Moderate. Det betyder, at der ikke er nogen åbenlyse konstellationer, der vil være store nok til at danne en regering.”

Er der nogen, der har noget særligt på spil?
”Ja, flere. Kristendemokraternes partileder, Ebba Busch Thor, er med sit parti farligt tæt på spærregrænsen til Riksdagen på fire procent. Hvis partiet ryger ud, så ryger hun også som partileder. Socialdemokratiet ligger på et historisk lavt niveau i meningsmålingerne. Hvis partiet går så meget tilbage, som det ser ud til, vil det afføde en diskussion om partilederen og den nuværende statsministers, Stefan Löfvens, fremtid.”

Hvem står til at vinde valget lige nu?
”Utvivlsomt Sverigedemokraterne. Selvom partiet næppe kommer med i en regering, da ingen andre partier vil regere sammen med SD, er det gået frem fra 12,9 procent ved sidste valg til omkring 20 procent i meningsmålingerne nu. Partiet kan meget vel blive det næststørste parti i Riksdagen. Nogle mener endda, at det bliver det største. Og alt det her sker for et parti, der kom ind i Riksdagen for første gang i 2010.”

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mattias Croneborg

Områdechef i Ny Teknik Group, chefredaktør, Lag & Avtal
journalist (Stockholms Uni. 2001), økonom (Stockholms Uni. 1992)

0:000:00