Debat

Uffe Elbæk: Gaven fra FN skal bare pakkes ud

DEBAT: Det er oplagt og for mig indlysende vigtigt, at FN's bæredygtighedsmål sammen med Paris-aftalen sætter rammen for al den lovgivning, vi vedtager herhjemme, skriver Uffe Elbæk, leder for Alternativet.

Bæredygtighedsmålene er en gave til politikere, for de er målbare, konkrete og ambitiøse, skriver Uffe Elbæk.<br>
Bæredygtighedsmålene er en gave til politikere, for de er målbare, konkrete og ambitiøse, skriver Uffe Elbæk.
Foto: Bax Lindhardt
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Uffe Elbæk
Politisk leder for Alternativet

Jeg bliver utrolig stolt over at være verdensborger, når jeg ser FN's 17 bæredygtighedsmål og alle de bagvedliggende ambitioner.

Sikke en smuk vision for fremtidens fællesskab. Sikke en ambition på vores alles vegne. 

Som politiker er bæredygtighedsmålene en gave. Målbare, konkrete, ambitiøse.

Det giver ikke mening, at vi med den ene hånd skriver under på internationale aftaler og forpligtelser, hvis vi med den anden hånd udfærdiger lovgivning, der karambolerer med det, vi forpligter os til internationalt.

Uffe Elbæk
Politisk leder for Alternativet

De er et uundværligt diktat for en bedre verden. Det er bare med at komme i gang. Det er bare med at pakke gaven fra FN ud.

Når jeg skriver diktat, er det ikke tilfældigt. For jeg ønsker ikke, at bæredygtighedsmålene bliver en drøm eller et ønske. Jeg ønsker, at de bliver mere end en rettesnor, at de er noget, vi rent faktisk leverer på. Leverer fuldt og helt på.

Seriøs grøn omstilling
På samme måde som det gælder Paris-aftalen, er bæredygtighedsmålene noget, der kræver konkret handling allerede i dag. Hvis der skal ske noget (og det noget skal række langt nok), skal vi gøre noget. Nu.

Når det kommer til Paris-aftalen, skal vi ikke bare øge vores klimabistand med en lille smule, vi skal ikke bare sænke vores udledning af CO2 en lille smule.

Vi skal være insisterende, vi skal hæve overliggeren, vi skal handle i forlængelse af de fakta, som vi kender.

Det er derfor, Alternativet satser hele butikken på en seriøs grøn omstilling. Det er derfor vi vil udfase benzinbiler i 2025, det er derfor vi vil indføre klimaafgift på oksekød og flyrejser. Det er derfor, vi skal have de mest ambitiøse klimamål i verden.

Dansk lovgivning båret af bæredygtighedsmål
Det samme gælder bæredygtighedsmålene. Mit håb er, at vi, når vi lovgiver i Danmark, hver gang afstemmer lovgivningen efter de forpligtelser, vi har skrevet under på, at vi vil leve op til i såvel Paris-aftalen, som når det kommer til bæredygtighedsmålene.

Det giver ikke mening, at vi med den ene hånd skriver under på internationale aftaler og forpligtelser, hvis vi med den anden hånd udfærdiger lovgivning, der karambolerer med det, vi forpligter os til internationalt.

Det, vi gør, skal være konsistent. Kun sådan når vi vores mål.

For Alternativet er bæredygtighedsmålene en stor del af opskriften på en bedre verden. Mindre ulighed, lige rettigheder for alle, et klima i balance, sunde økosystemer over alt på planeten. Troværdige, ansvarlige institutioner, hvor alle har en stemme. 

En verden i balance
Det er en fremtid, hvor der er balance på alle tre bundlinjer, den grønne, den sociale og den økonomiske. En fremtid, hvor vi lever inden for planetens grænser. Hvor vi lever sådan, at der også er en god og forhåbentlig endda bedre fremtid til de kommende generationer. 

En fremtid, hvor vi hver især kan udleve vores potentiale og være den bedste mulige udgave af os selv. Uden det ødelægger muligheder for alle de andre, vi deler denne planet med.

Det er min drøm for en bedre verden. En drøm, som jeg heldigvis deler med FN og mange, mange andre. Det er en fantastisk opgave, som jeg ser frem til at bidrage til at løfte. Sammen med alle jer.

Dokumentation

Debat: Verdensmål og vejen til en bedre verden

SDG'er, bæredygtighedsmål og verdensmål. Alle betegnelser dækker over de 17 verdensmål for bæredygtig udvikling, som blev vedtaget af alle verdens lande i september 2016.

Verdensmålene er blevet kaldt den mest ambitiøse plan for klodens fremtid nogensinde. For de lægger op til at løse mange af verdens største problemer inden 2030 og kræver en fælles indsats fra virksomheder, ngo’er, filantroper, forskere, politikere, ledere og befolkninger.

Altinget: udvikling har derfor inviteret 17 forskellige debattører til at give hvert deres bud på, hvordan vi når verdensmålene og skaber en bedre verden. Debatten løber fra 17. november til 8 december.

FN's 17 verdensmål

#1: Afskaf fattigdom
#2: Stop sult
#3: Sundhed og trivsel
#4: Kvalitetsuddannelse
#5: Ligestilling mellem kønnene
#6: Rent vand og sanitet
#7: Bæredygtig energi
#8: Anstændige jobs og økonomisk vækst
#9: Industri, innovation og infrastruktur
#10: Mindre ulighed
#11: Bæredygtige byer og lokalsamfund
#12: Ansvarligt forbrug og produktion
#13: Klimaindsats
#14: Livet i havet
#15: Livet på land
#16: Fred, retfærdighed og stærke institutioner
#17: Partnerskaber for handling.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Uffe Elbæk

Forfatter, fhv. MF (ALT), fhv. kulturminister (R)
socialpædagog (Peter Sabroe Seminariet 1982), journalistisk tillægsuddannelse (DJH 1987)

0:000:00