Ugen i dansk politik: Afslutningsdebat og åbne grænser

DET SKER: I denne uge kan Mette Frederiksen (S) fejre etårsdag som statsminister, og Folketinget runder sæsonen af med en maratondebat. Få overblik over denne uge i dansk politik.

I denne uge kan regeringen fejre jubilæum. Her ses Mette Frederiksen (S) på valgnatten sidste år.
I denne uge kan regeringen fejre jubilæum. Her ses Mette Frederiksen (S) på valgnatten sidste år.Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Cecilie Toft

Velkommen til ugen i dansk politik.

Om præcis en uge begynder Folketingets mødefri periode, hvor der ikke er folketingsmøder på programmet.

Derfor skal Folketinget blandt andet bruge den her uge på at behandle de sidste lovforslag.

Herudover byder ugen på Folketingets afslutningsdebat, en masse åbne samråd, og så indføres regeringens model for grænseåbningen.

Mandag
Ugen indledes med, at Folketinget holder sin årlige afslutningsdebat. Debatten starter klokken 9 og plejer at strække sig ud til sent på aftenen.

Til debatten holder blandt andre statsminister Mette Frederiksen (S) tale om den inden- og udenrigspolitiske situation, som forskellige ordførere fra folketingspartierne løbende får mulighed for at kommentere og stille spørgsmål til.

Du kan læse nærmere om, hvordan afslutningsdebatten plejer at forløbe her.

Tirsdag
Her er der en række samråd på programmet:

  • Klokken 8 skal minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) i samråd om vilkårene for fremtidens fødevaresektor og landbrug i Danmark.

  • Klokken 8.30 skal kulturminister Joy Mogensen (S) redegøre for hjemsendelsen af medarbejderne på DR og TV 2.

  • Klokken 14 skal sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) fortælle om, hvordan det går med den igangværende forsøgsordning med medicinsk cannabis.

Dagen byder også på møde i salen med statsministerens spørgetime, som begynder klokken 13. Bagefter skal Mette Frederiksen til møde i Udenrigspolitisk Nævn. Endelig holder Europaudvalget møde, hvor Mette Frederiksen også deltager. Hun skal afrapportere fra EU-topmødet, som blev holdt i slutningen af sidste uge, til begge møder.

Onsdag
Onsdag er der møde i salen med ministrenes spørgetid, hvor de skal svare på oversendte spørgsmål. Mødet begynder klokken 13.

Torsdag
Endnu en dag med en række åbne samråd på programmet:

  • Klokken 10 skal boligminister Kaare Dybvad Bek (S) i samråd om suspendering af ghettolisten i tre år på grund af coronakrisen.

  • Klokken 10.15 skal justitsminister Nick Hækkerup (S) redegøre for Erik Solbakke-sagen, og om ministeren vil genåbne sagen, da der er blevet sat spørgsmålstegn ved, om han er gerningsmanden bag forbrydelserne.

  • Klokken 13 skal miljøminister Lea Wermelin (S) i samråd om udledning af urenset spildevand i Øresund.

  • Klokken 14 skal klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) fortælle om en plan, der skal sikre alternative drivmidler.

Fredag
Fredag er der kun et samråd i Folketingets kalender.

Klokken 8 skal beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) redegøre for statens brug af og kontrol med arbejdsklausuler.

Lørdag
Lørdag kan den socialdemokratiske regering fejre, at den har haft regeringsmagten i et år. S-regeringen trådte til 27. juni 2019.

Herudover indføres den nye model for åbningen af Danmarks grænser og en lempelse af rejsevejledningerne for lande i EU- og Schengenområdet samt Storbritannien.

Modellen forudsætter, at et land skal have under 20 smittede per 100.000 indbyggere per uge for at være et ”åbent land”, som danskerne kan rejse til, og omvendt, som kan rejse til Danmark.

Hvis antallet af smittede i et ”åbent land” stiger til 30 – eller derover – per 100.000 indbyggere, vil landet ændre status til et ”karantæneland”.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00