Ugen i dansk politik: Besværlige EU-forhandlinger og røde pressechefer

DET SKER: Statsministeren skal forhandle EU-budget i Bruxelles. Morten Bødskov (S) skal forklare, hvorfor regeringen ansætter embedsmænd med en fortid i Socialdemokratiet. Og så står OK20 for døren. Altinget giver dig overblikket over ugen i dansk politik.

I sidste uge handlede det om Nato. I denne uge skal Mette Frederiksen især fokusere på EU og det europæiske samarbejde. 
I sidste uge handlede det om Nato. I denne uge skal Mette Frederiksen især fokusere på EU og det europæiske samarbejde. Foto: POOL Ritzau/Scanpix
Malte Bruhn

Godmorgen, og velkommen til en uge i dansk politik, hvor der første gang i flere måneder ikke skal forhandles om finansloven for 2020. 

I starten af sidste uge landede regeringen, SF, Radikale, Enhedslisten og Alternativet nemlig en aftale om statsbudgettet for næste år.

Det forhindrer dog ikke Altinget i at give dig det gyldne overblik over det, du skal holde øje med i ugen, der kommer.  

Mandag
Mandag bliver der åbnet for de første sværdslag mellem arbejdsmarkedets parter frem mod forårets overenskomstforhandlinger på det private område. Ved et fælles pressemøde vil administrerende direktør Lars Storr-Hansen og direktør Peter Stenholm fra Dansk Byggeri sammen med formand Claus von Elling og næstformand Palle Bisgaard fra 3F Byggegruppen kort introducere de to parters input til OK20-forhandlingerne.

I den forbindelse har Bygge-, Jord- og Miljøarbejdernes fagforening indkaldt til demonstration foran Dansk Byggeri i Nørre Voldgade, hvor pressemødet løber af stablen.

I Aabybro kan man møde fødevareminister Mogens Jensen. Han vil fortælle om regeringens planer for landbrugspolitikken. Mødet er det andet af fire stop på en danmarksturné af debatmøder, som fortsætter 13. januar i Herning og 3. februar i Agerskov.

Tirsdag 
I løbet af tirsdagen er der ministerrådsmøder i Bruxelles. I denne omgang er det udenrigsminister Jeppe Kofod og beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard, der skal til Belgien. Førstnævnte skal diskutere EU’s budget frem mod EU-topmødet torsdag og fredag.  

Mens de to ministre mødes med deres europæiske kollegaer, skal deres chef, Mette Frederiksen, i ilden i Folketingssalen.

Klokken 13 er der udvidet spørgetime med statsministeren.

Ved den foregående udgave af spørgetimen fokuserede Venstres formand, Jakob Ellemann-Jensen, først og fremmest på regeringens forbrug af pressechefer med en fortid i Socialdemokratiet. 

Sagen om pressecheferne fortsætter på et samråd senere på ugen. Det vender vi tilbage til. 

Efter spørgetimen er der, foruden en række lovbehandlinger, forespørgselsdebat med social- og indenrigsminister Astrid Krag (S).

Onsdag 
Onsdag står i civilsamfundet og frivillighedens tegn. Altinget, Mandag Morgen og Tuborgfondet inviterer nemlig til Civilsamfundets Fællesdag i DGI-byen i København.

Her kan man blandt andet opleve formanden for Folketingets Kulturudvalg, Bertel Haarder, boligminister Kaare Dybvad og direktør i Dansk Flygtningehjælp Ungdom Natasha Al-Hariri i en paneldebat.

Klokken 14 skal fungerende kulturminister Rasmus Prehn (S) i samråd om efterforskningen af sagen om tyverier på Rigsarkivet. 

Klokken 13.30 er der møde i Udenrigspolitisk Nævn, og i Bruxelles fremlægger EU-Kommissionens ledende næstformand, Frans Timmermans, Kommissionens bud på en ‘green deal’, der skal udstikke vejen for, hvordan EU overholder Paris-aftalen.

Torsdag 
Der er lagt i kakkelovnen til dramatiske forhandlinger, når EU’s stats- og regeringschefer torsdag eftermiddag indleder årets sidste EU-topmøde i Bruxelles.

Mødet, der bliver genoptaget fredag morgen, kommer først og fremmest til at handle om EU’s overordnede budget for de næste syv år. Grundet kendte uenigheder er der meget, der tyder på, at belgiske Charles Michels får en svær debut som formand for Det Europæiske Råd.

Læs også

Selvom EU-budgettet er af enorm betydning for Unionens fremtid, kommer de fleste af mødedeltagerne formentlig også til at skæve til de britiske medier hen under aftenen.

For mens forhandlingerne kører i EU-hovedstaden, bliver stemmerne til valget til Underhuset talt op i Storbritannien. Her bliver det afgjort, om det bliver Boris Johnson eller Jeremy Corbyn, der skal stå for at videreføre sagaen om Brexit.

På Christiansborg skal skatteminister Morten Bødskov (S) i samråd om regeringens ansættelser af embedsmænd med tilknytning til Socialdemokratiet. Samrådet kommer på baggrund af sagen om, at den nye regering siden tiltrædelsen i juni har ansat seks pressechefer, der tidligere har arbejdet for Socialdemokratiet eller den givne minister.

Statsminister Mette Frederiksen har afvist at deltage i samrådet, og det bliver derfor hendes tro væbner skatteminister Morten Bødskov, der skal tale på vegne af regeringen i sagen, som især Venstres politiske ordfører, Sophie Løhde, har harceleret kraftigt over. Samrådet går i gang klokken 10.15.

Lidt senere på dagen − klokken 13.30 − skal Morten Bødskovs kollegaer justitsminister Nick Hækkerup (S) og udenrigsminister Jeppe Kofod (S) også i samråd. Der drejer det sig om den såkaldte Seta-rapport, der konkluderer, at “Danmark er et islamofobisk land”.

Seta er en tyrkisk tænketank, der er kendt for at støtte præsident Erdogan. Samrådsspørgsmålet er stillet efter ønske fra Søren Søndergaard (EL).

Fredag 
Inden Folketinget går på weekend, skal erhvervsminister Simon Kollerup (S) og sundhedsminister Magnus Heunicke (S) svare på spørgsmål i Folketingssalen. Mødet i salen går i gang klokken 10.

I Københavns Byret bliver det afgjort, om folketingsmedlem Mette Thiesen (NB) har gjort sig skyldig i injurier ved på Facebook at omtale en fitness-instruktør som terrorsympatisør.

Og i Madrid slutter COP25. Her har op mod 20.000 embedsmænd, ministre, erhvervsfolk og græsrødder fra hele kloden over to uger diskuteret, hvordan verdens lande skal forpligte sig til konkrete mål for, hvordan de vil reducere deres CO2-udledninger.

Ugen afsluttes med en offentliggørelse af de nominerede til årets Cavling-pris, der gives til en eller flere journalister, “der i særlig grad har udvist initiativ og talent".

De nominerede bliver offentliggjort på Twitter, og prisoverrækkelsen finder sted 3. januar. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Frederiksen

Statsminister, MF, partiformand (S)
master i afrikastudier (Københavns Uni. 2009), ba.scient.adm. i samfundsfag (Aalborg Uni. 2007)

Mette Thiesen

MF (DF)
lærer (N. Zahles seminarium 2008)

Morten Bødskov

Erhvervsminister, MF (S)
BA i samfundsfag (Aalborg Uni. 1994)

0:000:00