Ugen i dansk politik: Ellemann-Jensen skal i samråd efter kritik af fejlagtige oplysninger til Folketinget

DET SKER: Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) skal i samråd om forkerte oplysninger om døde grise. Venstre holder EU-landsmøde, og Løkke skal en tur til Egypten. Få overblik over ugens begivenheder i dansk politik.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Emma Qvirin Holst

Mandag
Allerede søndag er statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) rejst til Egypten for at deltage i et topmøde mellem EU og Den Arabiske Liga. Det besøg fortsætter mandag, og i løbet af mødet skal stats- og regeringscheferne diskutere, hvor de to regioners samarbejde kan styrkes. Det sker med udgangspunkt i blandt andet emnerne vækst, klima og fælles udfordringer med migration.

Hjemme i Danmark tager miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen på rundtur i Østjylland. Først besøger han Danish Crown i Horsens, og senere skal han med til et kontrolbesøg af Restaurant Gäst, der ligger i Aarhus.

Tirsdag
Dagens to samråd står begge i uddannelsernes tegn. Den første er undervisningsminister Merete Riisager (LA), der skal svare på spørgsmål om fremtiden for VUC og konsekvenserne ved lukning af undervisningssteder.

Senere er det uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V), der står for tur. Han skal en tur i samråd om strukturen og indholdet af landets økonomiuddannelser.

Statsministeren er hjemme igen fra Egypten, og under dagens møde i Folketingssalen er det blevet tid til hans spørgetime.

Fællessalen danner i dag rammen for hele to arrangementer. Først er der en høring om behandling af stofskiftesygdomme, hvor blandt andet sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) deltager.

Om eftermiddagen er der paneldebat og filmpremiere i salen under temaet ”Hvorfor betaler Kina for undervisning på vore universiteter og gymnasier”. Bag arrangementet står Dansk Folkepartis Kenneth Kristensen Berth i samarbejde med Our Future House og Støttekomiteen for Tibet. Berth er også en af deltagerne i paneldebatten, hvor han får selskab af blandt andre Michael Aastrup Jensen (V) og Christian Juhl (EL).

Uden for Christiansborg ventes der i dag at blive afsagt dom i en sag mod en sælger fra it-selskabet Atea. Han er tiltalt i forbindelse med den store Atea-sag om bestikkelse af offentligt ansatte, hvoraf de offentligt ansatte og en tidligere salgsdirektør allerede er dømt.

Onsdag
Der er møde i Folketingssalen, hvor ministrene svarer på spørgsmål.

Derudover skal beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) en tur i samråd om beskyttelse af danske dagpenge i EU. Her skal han blandt andet svare på, hvordan regeringen vil reagere på de seneste afstemninger i Europa-Parlamentet og Ministerrådet om en forordning, der ville give andre EU-borgere ret til danske dagpenge efter en måned og en dags arbejde i Danmark

Det er dog ikke dagens eneste samråd for Troels Lund Poulsen. Sammen med økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll-Bille (LA) skal han i samråd om flytning af socialt udsatte borgere fra en kommune til en anden.

S-formand Mette Frederiksen og Radikales politiske leder, Morten Østergaard, er draget til Aalborg, hvor de deltager i et uddannelsespolitisk topmøde med 1.000 gymnasieelever.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt (V) er en af talerne, når Geotermisk Operatørselskab for tredje år i træk arrangerer en konference om geotermi og fremtidens varme.

Selvom det er en gennemgang af ugen i dansk politik, er der lige endnu en enkelt international begivenhed, der er værd at nævne. Onsdag og torsdag skal USA’s præsident, Donald J. Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un, mødes i Vietnam Det er anden gang, de to ledere mødes, og de skal drøfte sanktioner og atomafrustning af Den Koreanske Halvø.

Tilbage i Danmark skal vi også runde en afskedsreception for CBS' rektor, Per Holten-Andersen. Den officielle afsked markeres med et symposium om universiteternes sociale ansvar, og her vil blandt andet uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers og Sofie Carsten Nielsen (R), der tidligere havde samme ministerpost, deltage i en debat.

Læs også

Torsdag
Sammenlignet med de øvrige dage i denne uge er i dag den store samrådsdag med hele fem på plakaten.

Miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen er kommet i modvind i en sag angående døde grise. Socialdemokratiet, Dansk Folkeparti og Enhedslisten kritiserer ministeren for at have misinformeret Folketinget, fordi han har oplyst, at det ikke er muligt at opgøre, hvor mange grise der dør under svinetransporter. Det gjorde han på baggrund af oplysninger fra Fødevarestyrelsen, men DR Nyheder kunne senere berette, at Fødevarestyrelsen faktisk har sådan en opgørelse.

Netop den sag skal Ellemann-Jensen nu redegøre for i et samråd.

Derudover skal følgende ministre stå skoleret:

  • Simon Emil Ammitzbøll-Bille og børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal i samråd om forløb for borgere med hurtigt fremadskridende sygdomme som eksempelvis ALS.
  • Justitsminister Søren Pape Poulsen (K) skal svare på spørgsmål om regeringens overvejelser om at lave såkaldte investeringsscreeninger.
  • Erhvervsminister Rasmus Jarlov (K) skal i samråd om ansvarsfordelingen mellem finanstilsynet i Estland og det danske finanstilsyn i sagen om hvidvask i Danske Banks estiske filial.
  • Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal redegøre for, hvordan han har fulgt op på et flertal i Folketingets opfordring til DSB om at stoppe forringelserne af S-togstrafikken i Københavnsområdet.

Der er også møde i Folketingssalen, hvor folketingsmedlemmerne blandt andet skal behandle et beslutningsforslag om indkvartering af børnefamilier, der har fået afslag på asyl. Forslaget er stillet af Enhedslisten, Alternativet, Radikale og SF.

Europaudvalget er i dag vært for en åben høring om dækningen af EU i danske medier. Første del af høringen får politikerne mulighed for at stille spørgsmål angående mediernes redaktionelle overvejelser, når det kommer til dækningen af EU-stof. I sidste halvdel skifter rollerne, og nu kan medierne spørge politikerne, hvordan de selv prioriterer EU-sager i forhold til den politiske dagsorden i Danmark. I panelet af medier er Altinget, Mandag Morgen, Politiken, Jyllands-Posten og DR repræsenteret.

Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt deltager i en konference om grøn omstilling af produktionen af cement og beton i Danmark, der afholdes af Grøn Beton.

Folketingets transportordførere deltager i Transportøkonomisk Forenings debatmøde om regeringens forslag til en ny organisering af den kollektive transport i Hovedstadsområdet.

Fredag
Københavns Byret forventes i dag at afsige dom i en sag, som et ungt par har anlagt mod Udlændingestyrelsen, efter de blev skilt fra hinanden i forbindelse med udlændinge- og integrationsminister Inger Støjbergs (V) indsats mod barnebrude.

Netop samme dag skal Inger Støjberg også en tur i samråd om sagen om adskillelse af unge asylpar. Nærmere betegnet handler dagens samråd om, hvad der er blevet sagt på et koncerndirektionsmøde i Udlændinge- og Integrationsministeriet i februar 2016, hvor spørgsmålet om at adskille mindreårige asylansøgere fra deres ægtefæller efter sigende blev drøftet.

Ugens sidste hverdag byder også på et møde i Folketingssalen med behandling af en række lovforslag. Blandt andet skal folketingspolitikerne behandle et forslag om Danmarks ratifikation af republikken Nordmakedoniens tiltrædelse af Den Nordatlantiske Traktat.

Fire af spidskandidaterne til europaparlamentsvalget skal svare på klima- og energispørgsmål ved SEAS-NVE og Dansk Energis klima- og energitopmøde. De fire debattører bliver Morten Helveg Petersen (R), Morten Løkkegaard (V), Nikolaj Villumsen (EL) og Pernille Weiss (K).

Lørdag
Venstres medlemmer samles til et EU-landsmøde i Bella Center i København, hvor blandt andet partiets EU-valgprogram skal vedtages. Derudover vil alle opstillede kandidater blive valgt, og der skal stemmes om, hvordan de skal placeres på listen under Morten Løkkegaard, som allerede er valgt som spidskandidat.

Der vil både være en tale af Lars Løkke Rasmussen og Morten Løkkegaard, og Altinget dækker landsmødet.

I Holbæk løber Radikales traditionsrige Isefjordsstævne af stablen. Det er et politisk vinterstævne, som arrangeret af Radikales vælgerforening i Holbæk, og dagen byder på både debat og underholdning. Der vil blandt andet om eftermiddagen være en diskussion af EP-valget mellem SF’s spidskandidat og medlem af Europa-Parlamentet, Margrethe Auken, Liberal Alliances spidskandidat, Mette Bock, og Radikales egen spidskandidat og medlem af Europa-Parlamentet, Morten Helveg Petersen.

Søndag
Energi-, forsynings- og klimaminister Lars Christian Lilleholt er blandt deltagerne på et dansk-grønlandsk erhvervsfremstød i Canada, der bliver ledt an af kronprins Frederik.

I Estland skal indbyggerne en tur i stemmeboksen for at vælge eller genvælge 101 nye medlemmer til landets parlament, Riigikogu.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00