Ugen i dansk politik: Klimaslagsmål skydes for alvor i gang med ny elbilkommission

DET SKER: Elbilkommissionen giver sit bud på, hvordan biltrafikken kan bidrage til klimamålene. Danske Regioner samles digital til sin årlige generalforsamling. Få overblik over den kommende uge i dansk politik.

Mandag
Efterårets klimaslagsmål starter i dag, når Anders Eldrups elbilkommission kommer med sine anbefalinger. Den tidligere departementschef og direktør i Dong, Anders Eldrup, har siden januar 2019 sammen med kommissionens øvrige medlemmer arbejdet på konkrete forslag, som på sigt kan sikre, at biltrafikken i Danmark bliver CO2-neutral.

I Folketinget er der møde i salen, hvor folketingsmedlemmerne blandt andet skal behandle lovforslag om arbejdsdeling. Det er en del af den trepartsaftale, som regeringen lavede med arbejdsmarkedets parter for en uge siden.

Transportminister Benny Engelbrecht (S) rejser til Rødbyhavn, hvor han skal besøge byggeriet af Femern Bælt-tunnelen.

Tirsdag
Regeringens finanslovforslag skal i dag gennem den første behandling ud af tre i Folketinget. Forslaget er dog fortsat et regeringsudspil, og derfor vil indholdet også blive ændret, inden det senere i år skal igennem den tredje og sidste behandling. Den endelige vedtagelse sker nemlig først efter, at regeringen har landet en finanslovsaftale med et flertal af partierne i Folketinget.

Fordelingen af værnemidler på plejehjem og i resten af den kommunale sektor er på dagsordenen, når sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal en tur i samråd.

Boligminister Kaare Dybvad (S) skal også i samråd for at udfylde rollen som vikar for udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S), som er på fædrebarsel. I samrådet skal Dybvad redegøre for kvaliteten af forskningsrapporten ’Magt og (M)ulighed’.

Onsdag
Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal i samråd sammen med sin kollega erhvervsminister Simon Kollerup (S). Her skal de to ministre svare på spørgsmål om den geografiske fordeling af 12 klyngeorganisationer, som har til formål at skabe samarbejde mellem forskere og virksomheder.

I dag løber en konference om FN’s 17 verdensmål af stablen. Konferencen sætter fokus på, hvilke fremskridt der skal til, hvis målene skal indfries inden 2030, og der er taler fra blandt andre kronprinsesse Mary, finansminister Nicolai Wammen (S) og Kristian Jensen (V), som er formand for Folketingets tværpolitiske netværk for FN’s verdensmål.

Red Barnet holder 75-års jubilæumskonference på Børsen, hvor blandt andre udviklingsminister Rasmus Prehn (S) holder tale.

Torsdag
Justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i et samråd redegøre for forløbet omkring både lukningen og genåbningen af landets domstole i foråret under coronakrisen.
Magnus Heunicke skal til sit andet samråd i denne uge. Denne gang skal han svare på spørgsmål om lægemidlet Spinraza, som Medicinrådet ikke tillader til standardbehandling af patienter med sjældne sygdomme.

I Folketingssalen fortsætter behandlingen af lovforslagene fra den nye trepartsaftale, der forventes at blive vedtaget i dag.

Fredag
I marts måtte Danske Regioner udskyde sin generalforsamling til september. Men selvom den nu afholdes, sker det stadig under anderledes former grundet coronavirussen. I år er det nemlig en digital generalforsamling, hvor formanden, næstformændene og andre indbudte talere vil holde deres oplæg fra et studie i Roskilde, mens regionsrådsmedlemmerne deltager fra de fem regionshuse.

På Christiansborgs Slotsplads har en række 3F-foreninger, Jord- og Miljøarbejdernes Fagforening og Stop 68 inviteret til en demonstration mod en højere pensionsalder. Samtidig finder lignende demonstrationer sted i Aalborg og Esbjerg.

Forrige artikel Elbæk og Siddique stifter nyt venstrefløjsparti Elbæk og Siddique stifter nyt venstrefløjsparti Næste artikel Dagens overblik: Bilkommissionen melder ud, og briterne gør klar til at løbe fra Brexit-aftalen Dagens overblik: Bilkommissionen melder ud, og briterne gør klar til at løbe fra Brexit-aftalen