Ugen i dansk politik: Løkke skal afhøres i Instrukskommissionen

DET SKER: Tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal svare på, om han var blevet orienteret om Støjbergs instruks. Regeringen inviterer til møde om sit kommende børneudspil. Få overblik over begivenhederne i den kommende uge i dansk politik.

Mandag
Ugen starter med, at finansminister Nicolai Wammen (S) og erhvervsminister Simon Kollerup (S) kan præsentere Danmarks Grønne Fremtidsfond sammen med Radikale, SF, Enhedslisten og Alternativet.

Regeringens kommende børneudspil er på programmet, når social- og indenrigsminister Astrid Krag (S) har inviteret en række organisationer til et såkaldt topmøde om udspillet. Udspillet går under navnet Børnene Først og forventes blandt andet at indeholde tiltag om flere og tidligere tvangsanbringelser.

Det er dog ikke det eneste regeringsudspil, der skal drøftes i dag. På Christiansborg afholdes en konference i anledning af regeringens kommende handlingsplan mod antisemitisme i Danmark. Blandt talerne er tidligere justitsminister Søren Pape Poulsen (K), historiker og forfatter Bent Blüdnikow og justitsminister Nick Hækkerup (S).

Boligminister Kaare Dybvad (S) får besøg af sine nordiske kollegaer til en drøftelse om, hvordan de nordiske lande kan samarbejde om at sikre bæredygtigt byggeri.

Tirsdag
Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S) skal igen i et samråd om ældrepleje, der blevet er et varmt emne i løbet af sommeren i kølvandet på TV 2’s dokumenter, som afslørede forholdene for to ældre og demente borgere på plejehjem.

Onsdag
Instrukskommissionen fortsætter sine afhøringer i Retten på Frederiksberg. Kommissionen undersøger forløbet bag en instruks om at adskille asylpar, hvoraf den ene part var under 18 år, som blev udsendt fra Udlændinge- og Integrationsministeriet, da Inger Støjberg (V) var minister.

Dagens afhøringer omfatter kommitteret i Justitsministeriet Nina Holst Christensen og tidligere afdelingschef i Justitsministeriet Jens Teilberg Søndergaard.

I Bruxelles holder EU-Kommissionens formand, Ursula von der Leyen, sin første tale om EU’s tilstand. Det er en årlig tilbagevendende begivenhed for den siddende kommissionsformand, og det plejer normalt at finde sted i Strasbourg under Europa-Parlaments plenarsamling i september. I år kommer det dog til at foregå under andre forhold, da coronavirussen har aflyst den planlagte samling i den franske by.

Leyens første tale markeres med et digitalt arrangement hos Altinget, hvor talen gennemgås og debatteres af politikere og eksperter under ledelse af Altingets Europa-analytiker Thomas Lauritzen. Arrangementet starter klokken 16 og bliver streamet på Facebook og på Altinget. Læs mere her.

Torsdag
I dag har Instrukskommissionen en ganske særlig person til afhøring. Det er den tidligere statsminister Lars Løkke Rasmussen (V). Han blev indkaldt efter, at den tidligere justitsminister Søren Pind (V) under sin afhøring gav udtryk for, at han havde forsøgt at advare statsministeren om, at instruksen var problematisk.

Foruden Løkke skal den tidligere departementschef i Justitsministeriet og nuværende departementschef i Statsministeriet, Barbara Bertelsen, også svare på spørgsmål. Derudover omfatter dagens afhøringer også tidligere kontorchef i Justitsministeriet Carsten Madsen.

Børne- og undervisningsminister Pernille Rosenkrantz-Theil (S) har to samråd på programmet. Før skal hun svare på, hvordan regeringen vil sikre, at elementer fra folkereformen bidrager positivt til elevernes læring. Det gælder blandt andet længere skoledage og lektiecaféer.

I dagens andet samråd skal Rosenkrantz-Theil redegøre for, hvordan det sikres, at gymnasierne overholder loven i forhold til antallet af eleverne per klasse.

Fredag
Ugen rundes af med to samråd. Først er det Magnus Heunickes tur i et samråd om, at regeringens beslutning om at lukke skoler og dagtilbud i marts skete uden en anbefaling fra Sundhedsstyrelsen.

Ugens sidste samråd er med to ministre. Både forsvarsminister Trine Bramsen (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) skal i samråd om tele- og cybersikkerhed.

Lørdag
Radikale samles i Nyborg til sit årlige landsmøde, der i år kun afholdes lørdag.

Forrige artikel Landbrugets store stemme fik den interne kritik til at forstumme Landbrugets store stemme fik den interne kritik til at forstumme Næste artikel Altinget lancerer nyt medie om Hovedstaden Altinget lancerer nyt medie om Hovedstaden