Ugen i dansk politik: Statsforvaltningen lukker ned, og Schlüter fylder rundt

OVERBLIK: Konservative går en travl uge i møde med besøg fra udlandet, samråd om normeringer og en rund fødselsdagsfejring. Derudover ankommer pandaerne til København Zoo, og Statsforvaltningen lukker og slukker. Få overblik over ugen i dansk politik.

Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Emma Qvirin Holst

Mandag
Fra i dag træder et nyt familieretligt system i kraft, der blandt andet betyder, at Statsforvaltningen bliver erstattet af en række såkaldte Familieretshuse. De skal placeres ni forskellige steder i Danmark, og i dagens anledning vil to af dem – i Aabenraa og Odense – blive indviet af børne- og socialminister Mai Mercado (K).

Hjemme på Christiansborg deltager uddannelses- og forskningsminister Tommy Ahlers (V) i en høring om fremtidens optagelsessystem, hvor han vil præsentere regeringens idéer til et nyt system.

Regeringens ghettoplan er på dagsordenen, når beboerstyrelsen i Mjølnerparken i København inviterer til et debatmøde mellem beboerne og politikere.

FN Byen i København er i dag og frem til onsdag vært for en konference om at styrke synergier mellem Paris-aftalen og de 17 verdensmål. Her mødes internationale eksperter og ledere inden for klima og bæredygtig udvikling for at diskutere mulighederne. Finansminister Kristian Jensen (V) er en af deltagerne sammen med FN’s generalsekretærs særlige udsending for det kommende klimatopmøde i New York til september, Luis Alfonso de Alba. Begge herrer deltager tirsdag også i et pressemøde.

Endelig byder dagen på et besøg fra udlandet. Den konservative gruppe i Europa-Parlamentet EPP-gruppens formand Manfred Weber lægger nemlig vejen forbi Danmark. Her skal han i selskab med Konservatives spidskandidat til europaparlamentsvalget, Pernille Weiss, til debat hos Dansk Erhverv og på Københavns Universitet samt besøge Center for Kræft og Sundhed. Foruden at være formand for EPP-gruppen er Manfred Weber også gruppens såkaldte spitzenkandidat, hvilket betyder, at han går efter at blive den næste formand for EU-Kommissionen.

Tirsdag
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) skal svare på spørgsmål om den nuværende borgerforslagsordning fra Alternativet under dagens møde i Folketingssalen.

Uden for salen skal fire ministre i samråd. Det er især sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), der står for skud med to på programmet. Først skal hun i samråd om sundhedsreformen, hvor hun skal svare på en kritik af, at sundhedsreformen overser psykiatrien.

Det andet samråd handler om sundhedsmyndighederne reaktion på klagesager, der gør opmærksom på fejl i behandlinger i sundhedsvæsenet, som kan være potentielt livsfarlige. Samrådet kommer i kølvandet på afsløringer af mangelfulde brystkræftundersøgelser på Ringsted Sygehus.

Transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) skal en tur i samråd sammen med beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Her skal de to ministre svare på, om de danske fagforeninger herunder de gule er retfærdigvis repræsenteret i Padborgudvalget. Padborgudvalget er et udvalg, der skal komme med forslag til at sikre bedre arbejdsforhold i vejtransportsektoren.

Dagens helt store samråd finder dog sted i en fyldt Landstingssal. Her skal børne- og socialminister Mai Mercado (K) svare på spørgsmål om normeringer i daginstitutioner. Samrådsspørgsmålene er stillet af SF’s Jacob Mark, der via Facebook har inviteret danske forældre med til samrådet, hvilket han lader til at have haft stor succes med. Der er nemlig ikke flere ledige tilhørerpladser.

I Odense overrækker kulturminister Mette Bock (LA) H.C. Andersen Prisen 2019. De tre modtagere er allerede blevet offentliggjort, og det er professor Ivy York Möller-Christensen, dansekompagniet Pivot og Andersen Premio & Festival fra Sestri Levante i Italien.

Onsdag
Der er lagt op til en stille dag i dansk politik, hvor der blot er et møde i Folketingssalen med ministrenes spørgetid.

Men helt begivenhedsløst bliver det ikke. Den tidligere konservative statsminister Poul Schlüter fylder nemlig 90 år. Det bliver blandt andet markeret i Børsbygningen i København med en konference og efterfølgende reception, der bliver arrangeret af Konservative og Fonden af 28. maj 1948.

Torsdag
Efter en dag uden samråd får ministrene igen travlt med at stå skoleret. Først skal justitsminister Søren Pape Poulsen (K) i samråd om ventetid på kørekort.

Børne- og socialminister Mai Mercado (K) skal redegøre for, om man eventuelt kan placere et ansvar i sagen om svindel i Socialstyrelsen.

Endelig skal ældreminister Thyra Frank (LA) i samråd om rapporten ”Hjælp til svage ældre”, der blev udgivet af Vive, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd i februar. Her skal hun blandt andet svare på, hvordan regeringen vil sikre hjælp til de angiveligt 74.000 svage ældre, der ikke modtager den rette hjælp lige nu.

Og så er det i dag, hvor de to pandaer, som Danmark har fået i statsgave fra Kina, lander på dansk jord og bliver fragtet til Københavns Zoo. De skal herefter hvile sig i en uges tid, og så vil det nye pandaanlæg officielt blive åbnet i næste uge.

Fredag
Ugen sluttes af med et samråd om klimaafgifter på flyrejser med transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen og energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt.

Weekenden
Der er intet særligt på programmet.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00