Ugen i dansk politik: Topmøde om corona og valg af Frank Jensens efterfølger

KALENDER: København skal udpege en ny overborgmester, regeringen skal gøre rede for faren ved corona blandt mink, og Mette Frederiksen skal til coronatopmøde. Få overblik over denne uges politiske begivenheder.

Mandag

Den politiske kalender begynder med en konference om, hvordan vi i Danmark skal håndter regn- og spildevand i fremtiden. Konferencen, som er arrangeret af Dansk Vand- og Spildevandsforening (DANVA), skulle have været holdt i september, men fik ny dato på grund af coronasituationen. 

Tirsdag 

På Christiansborg skal en række ministre i samråd:

  • Klokken 14: Uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen (S) skal svare på spørgsmål om regeringens foreslåede besparelser på uddannelsesinstitutionernes markedsføringsbudgetter. 
  • Klokken 14.15: Sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), erhvervsminister Simon Kollerup (S) og skatteminister Morten Bødskov (S) skal svare på spørgsmål om salg af ulovlige cigaretter i danske butikker.
  • Klokken 15: Transportminister Benny Engelbrecht (S) skal efter ønske fra Venstre redegøre for, hvordan han vil sikre, at flyselskaber efterlever gældende lov og tilbagebetaler danske kunder for aflyste flyrejser.
  • Klokken 15.15: Udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye (S) skal i samråd om parallelsamråd i muslimske kulturer. Tesfaye skal blandt andet redegøre for, hvad regeringen vil gøre ved, at der blandt andet i Odense findes imam-råd og parallelle retsinstanser, der tilsidesætter danske love og skikke. 

Alle nordiske stats- og regeringschefer samt Nordisk Råds medlemmer deltager i dag i et virtuelt topmøde om coronavirus, hvor FN's  generalsekretær, António Guterres, også deltager. 

Onsdag

Klokken 12.30 skal transportminister Benny Engelbrecht (S) og justitsminister Nick Hækkerup (S) i samråd om ventetider på udstedelse af tilladelser til særtransporter af gods.

Umiddelbart efter samrådet skal sundhedsminister Magnus Heunicke (S) stå klar til at holde tale ved en online konference om antibiotikaresistens arrangeret af Dagens Medicin. Han taler klokken 13.30. 

Torsdag 

København Kommunes borgerrepræsentation skal tage stilling til, om den kan godkende Socialdemokratiets kandidat til kommunens overborgmester i resten af valgperioden, Lars Weiss. Det sker, efter at Frank Jensen pludseligt forlod dansk politik i sidste uge. Mødet holdes på Københavns Rådhus. 
 
I cyberspace mødes EU's stats- og regeringschefer til topmøde om coronapandemien. Her skal de diskutere fælles håndtering og bekæmpelse af coronavirus i hele EU. 

Og så er der to samråd i Folketingets kalender:

Klokken 13.30 skal erhvervsminister Simon Kollerup (S) i åbent samråd om håndteringen af udbetaling af lønkompensation til virksomheder. Kollerup skal blandt andet redegøre for, hvorfor ansøgninger om lønkompensation fra virksomheder under faglig konflikt ikke blev sagsbehandlet frem til den 22. maj.

Klokken 15 er det sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke (S), der skal i samråd om overbelægning på danske hospitaler. Han skal blandt andet svare på, hvorfor overbelægningen ikke er blevet reduceret, som det ellers var intentionen med Akutpakken fra 2016, og hvad regeringen vil gøre ved det.

Fredag 

Klokken 9.30: Regeringens støttepartier R, SF og EL har kaldt Rasmus Prehn (S), der er minister for udviklingssamarbejde, i samråd om Danmarks forpligtelser fra Parisaftalen. Ministeren skal redegøre for, hvordan regeringen vil sikre, at Danmark lever op til forpligtelserne om at levere kvalitative og kvantitative informationer om den fremtidige danske klimabistand.

Klokken 10 er der møde i Folketingssalen. Her behandler partierne blandt andet lovforslag om skærpet indsats mod såkaldt vanvidskørsel og beskatning ved overdragelse af erhvervsvirksomheder til erhvervsdrivende fonde.

Og så er der to forespørgsler til minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling Mogens Jensen (S) om mink. Han skal blandt andet svare på, hvad regeringen ved om "sundhedsrisikoen i Danmark, EU og globalt fra den særlige covid-19-mutation, der udvikles i mink, og særligt hvis der ikke udvikles en vaccine til mennesker mod denne variant af covid-19".

Forrige artikel Se pressemødet: Regeringen afsætter resourcer til at afhjælpe corona-ensomhed Se pressemødet: Regeringen afsætter resourcer til at afhjælpe corona-ensomhed Næste artikel Minister klar med 50 millioner til at bekæmpe ensomhed blandt socialt udsatte Minister klar med 50 millioner til at bekæmpe ensomhed blandt socialt udsatte