Ugens EU-podcast: Bye-bye Britain … Mon vi andre følger trop en dag?

PARLAMENTET#88: Hvad kan Danmark lære af briternes farvel? Netop nu hvor Storbritanniens sidste dag som EU-medlem oprinder, er store dele af Folketinget gået i oprør mod regeringens Europa-politik. Altingets europæiske podcast er sprængfyldt med det hele.

Europa-Parlamentet sang farvel til briterne onsdag aften.
Europa-Parlamentet sang farvel til briterne onsdag aften.Foto: Francisco Seco/AFP/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

“Should old acquaintance be forgot, and never brought to mind?”

Den over 200 år gamle, skotske folkevise ”Auld Lang Syne”, der med Jeppe Aakjærs danske tekst siden blev til ”Sku’ gammelt venskab rent forgå”, rungede gennem Europa-Parlamentets korridorer i denne uge.

Premierminister Boris Johnson underskriver traktaten om exit fra EU.
Premierminister Boris Johnson underskriver traktaten om exit fra EU. Foto: Downing Street 10 press photo

Onsdag aften rejste parlamentarikere på tværs af grænser og partigrupper sig og holdt hinandens hænder, mens de sang for at sige farvel til de 73 britiske politikere, der nu forlader den europæiske folkeforsamling.

Europa-Parlamentet havde netop stemt om godkendelse af den endelige aftale om betingelserne for Storbritanniens exit fra Den Europæiske Union, som dermed nu kan finde sted her natten mellem fredag og lørdag.

Den begivenhed er meget ”trist” og en ”tragedie” set med Venstremanden Morten Løkkegaards øjne – men Morten Messerschmidt fra Dansk Folkeparti betragter tværtimod Brexit som et symbol for ”frihed” og ”succes”.

”Storbritannien er langt mere velkørende end EU,” siger Messerschmidt, der tror, at Danmark inden for de næste ti år vil følge briterne mod udgangen.

I anledning af at datoen for det britiske exit nu er oprundet, har podcastvært Thomas Lauritzen inviteret DF’s EU-ordfører til at diskutere Brexit med lederen af Venstres delegation i Europa-Parlamentet. Det er blevet til en både informativ og underholdende samtale, hvor du også kan høre, hvilken drink de to politikere hver især vil smage på ved midnat fredag nat.

Podcasten stiller også skarpt på statsminister Mette Frederiksens (S) tale ved Tænketanken Europas konference i tirsdags.

”Alt for mange steder er vi gået på kompromis. Og alt for mange steder har vi accepteret, at det stadig større arbejdsudbud er kommet med en pris. Og den pris bliver jo sjældent betalt i de øverste luftlag af samfundet,” sagde Frederiksen under konferencen og tilføjede:

”Hvis nogen har glemt, hvorfor Brexit overhovedet blev til diskussion, så er det da i høj grad på grund af det her!”

Statsministeren trækker altså en lige linje fra sin bekymring over socialt misbrug af EU’s frie bevægelighed for arbejdstagere til den utilfredshed, der fik briterne til at melde sig ud af EU.

Mette Frederiksen fastholder også, at hun betragter forslaget til EU’s rammebudget for 2021-2027 som ”gak”, fordi det bliver for dyrt. Hun vil kæmpe for både at begrænse budgettet og fastholde Danmarks årlige milliardrabat, men regeringens strategi har udløst lidt af et oprør blandt oppositionspartierne i Folketinget.

Det betyder, at regeringen her fredag igen må forsøge at overbevise partierne om at godkende et mandat til de forhandlinger, Mette Frederiksen skal føre med resten af EU’s ledere på et ekstraordinært topmøde 20. februar.

Formanden for Folketingets Europaudvalg, Eva Kjer Hansen (V), advarer om en ”tillidskrise”, fordi regeringen har ”holdt os for nar”, som hun siger i et interview med Altingets Emma Qvirin Holst i denne uges podcast.

”Danmark spiller sig lidt af banen i forhold til at opnå politisk indflydelse på, hvordan man i det hele taget anvender de her midler, når man står så benhårdt på, at næsten lige meget, hvad det ender med, så er det afgørende, at man får den her rabat,” siger Eva Kjer Hansen.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Europa-nævnet støtter Altingets dækning af EU's budgetforhandlinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00