Ugens EU-podcast: Danmark advarer briterne mod social dumping efter Brexit

PARLAMENTET#87: Hvis Storbritannien vil konkurrere med EU og Danmark på lavere standarder, så bliver det svært at lave en aftale om fremtiden, advarer udenrigsminister Jeppe Kofod i Altingets europæiske podcast. Vi runder også den ulmende budgetballade, udviklingspolitik og folkehøring om Unionens fremtid.

Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) håber på en aftale med briterne. 
Udenrigsminister Jeppe Kofod (S) håber på en aftale med briterne. Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Her en uge før, at Storbritannien formelt forlader EU for at bruge overgangsperioden 2020 til at forhandle om fremtidens aftaler, appellerer Danmark til briterne om at følge fælles regler – også efter Brexit.

”Jeg håber, at vi går ind i den her fase med det klare ønske at finde en aftale, som bliver win-win. Det må ikke blive sådan en aftale, hvor man skal tage fra hinanden,” siger udenrigsminister Jeppe Kofod (S) i denne uges europæiske podcast fra Altinget.

Vi ønsker ikke, at vi skal aflevere arbejdspladser til Storbritannien, hvis de dumper for eksempel løn- og arbejdsvilkår.

Jeppe Kofod (S)
Udenrigsminister

Kofod udtrykker håb om, at det kan lykkes at lave aftaler med briterne om fremtidens handel, fiskeri, shipping og meget andet til alles bedste. Men han understreger, at den nye forhandlingsperiode frem til udgangen af i år kun giver meget kort tid til at nå frem til de nødvendige aftaler.

Udenrigsministeren advarer også Storbritannien om, at Danmark og resten af EU bliver nødt til at insistere på, at briterne respekterer fælles regler og standarder også uden for EU.

”Når man sælger sine varer og tjenesteydelser til os, så skal man også respektere de høje standarder, vi har. Det gælder på både miljø, sundhed, arbejdstagerrettigheder og fair beskatning. Sådan nogle ting er vigtige,” siger han:

”Vi ønsker ikke, at vi skal aflevere arbejdspladser til Storbritannien, hvis de dumper for eksempel løn- og arbejdsvilkår, sundhed og så videre. Det er vigtigt for Danmark, at vi har en fair og lige konkurrence. Så tror jeg, vi kan løfte hinanden, så vi kan få meget ud af det.”

Du kan høre, hvordan den danske regering ser på næste fase i Brexit-forhandlingerne i denne uges eksklusive podcast-interview med udenrigsministeren.

Du kan også høre fortsættelsen på Freja Søgaards miniserie om personlige oplevelser for nye EU-politikere, når Freja i denne uger er på café med Dansk Folkepartis lidt ensomme europaparlamentariker, Peter Kofod.

Han fortæller blandt andet om sit første møde med Frankrigs nationalistiske leder, Marine Le Pen, og om hvordan det føles at gå rundt i Bruxelles’ gader, når der ”ikke er et øje, der nogensinde har set en før”.

Altingets konstituerede EU-redaktør, Emma Qvirin Holst, forklarer sammen med podcastvært Thomas Lauritzen, hvordan slaget om EU’s rammebudget for 2021-2027 fortsat ulmer efter et finansministermøde i denne uge.

De to diskuterer også udviklingsminister Rasmus Prehns charmetur til Bruxelles, EU-Kommissionens forslag til en slags folkehøring om Europas politiske fremtid – og så tager Emma og Thomas lidt forskud på næste uges begivenheder i både Bruxelles og London i anledning af briternes formelle udtrædelse af Den Europæiske Union. 

Hvad skal der for eksempel ske med Union Jack i rækken af europæiske flag foran Europa-Parlamentet? Og skal Big Ben i Westminsters gamle klokketårn ringe briterne ud af EU, eller hvad?

Bliv klogere på alt det og meget mere i denne uges europæiske podcast.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Soundcloud | Stitcher

Europa-nævnet støtter Altingets dækning af EU's budgetforhandlinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion










0:000:00