Ugens EU-podcast: Epidemien splitter Europa fra nord til syd og fra øst til vest

PARLAMENTET LOCKDOWN #3: Kontinentets konservative overvejer igen at smide Viktor Orbán ud af Europas største politiske familie efter hans ’coronakup’ i Ungarn. Orbán splitter EU mellem øst og vest, mens økonomisk krise skiller nord fra syd. Hør Pernille Weiss, Donald Tusk og den ungarske forsker Edit Zgut i ugens podcast. 

EU-lande er uenige om reaktionen på Orbáns jerngreb om Ungarn. 
EU-lande er uenige om reaktionen på Orbáns jerngreb om Ungarn. Foto: David W Cerny/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

I løbet af endnu en dramatisk uge, hvor FN’s klimatopmøde blev aflyst, og Mette Frederiksen begyndte at skimte lys for enden af tunnelen, har coronakrisen gravet stadig større grøfter mellem EU's medlemslande.

Med udsigt til at tabe op til 10 procent af de europæiske samfunds velstand har regeringerne låst sig fast i svære diskussioner om, hvordan de nordlige lande kan hjælpe hårdt ramte sydeuropæiske økonomier gennem krisen.

Det er politisk
farligt og moralsk uacceptabelt at udnytte pandemien til at opbygge en permanent undtagelsestilstand. 

Donald Tusk
Formand for sammenslutningen af konservative partier i Europa (EPP)

Altingets Rikke Albrechtsen og Thomas Lauritzen forklarer slagsmålet om den økonomiske genopretning i denne uges udsendelse fra lockdown-kælderen i Bruxelles, hvor de også tager fat i en anden konflikt mod øst.

”Det er politisk farligt og moralsk uacceptabelt at udnytte pandemien til at opbygge en permanent undtagelsestilstand. Derfor bliver der rejst mange spørgsmål og bekymringer om situationen i Ungarn,” siger den tidligere EU-præsident, Donald Tusk.

Nu om dage er den polske politiker formand for sammenslutningen af konservative partier i Europa, EPP, der tæller Viktor Orbáns parti Fidesz blandt medlemmerne.

Men Tusk lægger kraftigt op til, at det ikke kan fortsætte sådan, efter at Ungarns regeringsleder i mandags fik gennemtrumfet lovgivning, der kan give alle kritikere mundkurv på og gøre ham til nærmest enevældig leder af landet på ubestemt tid.

Også Det Konservative Folkeparti i Danmark, der er medlem af EPP, kræver Orbáns parti smidt ud af både den europæiske partisammenslutning og den konservative gruppe i Europa-Parlamentet.

I podcasten kan du høre europaparlamentarikeren Pernille Weiss (K) forklare, hvorfor hun har fået nok af Fidesz og Viktor Orbán.

Men det er langtfra sikkert, at alle de europæiske landes konservative kan blive enige om det. Denne uge demonstrerede også, at EU-landenes regeringer er splittet mellem øst og vest.

Mens Danmark og alle de andre vesteuropæiske medlemslande i en fælles erklæring har advaret mod at lade nødforanstaltninger underminere demokratiet, så er der påfaldende tavst i Østeuropa.

”Problemet er, at hvis man kan overbevise folk om, at de er nødt til at vælge mellem demokrati og autoritære løsninger, så vil de simpelthen vælge det autoritære for deres eget helbreds skyld,” siger den ungarske demokratiforsker Edit Zgut, som du kan møde i podcasten:

”Derfor er det ekstremt vigtigt at understrege, at demokrati og menneskerettigheder netop er de faktorer, vi har brug for, hvis vi skal kunne komme igennem den her slags krise,” siger hun.

 

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00