Ugens EU-podcast: Hvad sker der, når kansler Merkels kronprinsesse står af?

PARLAMENTET#90: Netop som Europas ledere gør klar til næste uges budget-topmøde, er der udbrudt lederkrise i Tysklands konservative regeringsparti. Du får analysen i podcasten, hvor du også kan høre De Grønnes ordfører i Europa-Parlamentet skælde ud over Danmarks ”snæversynede” holdning til EU’s pengekasse.

Annegret Kramp-Karrenbauer (t.v.) opgiver at efterfølge Merkel.
Annegret Kramp-Karrenbauer (t.v.) opgiver at efterfølge Merkel.Foto: Hannibal Hanschke/Reuters/Ritzau Scanpix

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Annegret Kramp-Karrenbauer var måske ikke nået at blive et kendt navn i de danske dagligstuer; men indtil denne uge var det faktisk forventningen, at hun næste år sandsynligvis ville overtage Angela Merkels rolle som den vigtigste politiske leder i Europa.

”AKK”, som hun ofte kaldes i tysk politik, var med Merkels velsignelse blevet udnævnt som ny partileder for Tysklands magtfulde konservative CDU. Hun var dermed udset til at være de borgerliges nye kandidat til jobbet som forbundskansler, når Merkel går af næste år.

Man bruger rigtig mange ressourcer på at forklare, hvorfor man bare ikke skal give flere penge til Bruxelles, men man taler ikke rigtig om det indhold, der er knyttet til det.

Rasmus Andresen
Tysk medlem af Europa-Parlamentet, budget-ordfører for De Grønne

Men efter en serie fejltrin og politiske nederlag, der kulminerede i et mytteri hos CDU i delstaten Thüringen, valgte Kramp-Karrenbauer i mandags at annoncere sin tilbagetræden.

Det udløser en magtkamp i toppen af tysk politik, som kan skabe uro i hjertet af europæisk politik, netop som EU’s ledere i næste uge samles til svære forhandlinger om Unionens fremtidsbudget.

Alt det kan du høre podcastvært Thomas Lauritzen analysere sammen med Altingets konstituerede EU-redaktør, Emma Qvirin Holst, i denne uges højaktuelle udsendelse fra Bruxelles.

Vi taler også om Irlands overraskende valgresultat – og så kan du høre et eksklusivt interview med budgetordføreren fra De Grønne i Europa-Parlamentet. Han kritiserer Danmarks restriktive holdning til forhandlingerne om EU’s rammebudget for 2021-2027.

”Jeg er meget rystet over den snæversynede holdning, mange i Folketinget kommer med. Opgaverne bliver jo ikke mindre af, at Storbritannien nu har forladt EU. Tværtimod,” siger Rasmus Andresen.

Den grønne ordfører er tysker, men Andresen er vokset op i Flensburgs danske mindretal, og han er uddannet i Danmark. Derfor kender han dansk politik godt nok til at gå direkte ind i vores nationale debat, om hvorvidt EU er ved at blive for dyrt.

”Den danske statsminister bruger forkerte tal. Man bruger rigtig mange ressourcer på at forklare, hvorfor man bare ikke skal give flere penge til Bruxelles, men man taler ikke rigtig om det indhold, der er knyttet til det,” siger Rasmus Andresen.

Han understreger, at den – i øvrigt beundringsværdige – danske klimapolitik intet er værd, hvis ikke resten af EU følger med.

Det koster penge at skabe en bedre europæisk klimapolitik, siger Andresen, og derfor giver det efter hans opfattelse ingen mening at ville begrænse EU’s langsigtede budget frem for alt.

”Det lyder måske meget nemt og populært hjemme i Danmark, men i sidste ende vil det føre til store problemer, også i Danmark,” siger han.

Hør nogle andre holdninger til EU’s pengekasse end dem, du er vant til, i denne uges udgave af Altingets europæiske podcast.

Abonner på Parlamentet i iTunes | Acast | Spotify

Europa-nævnet støtter Altingets dækning af EU's budgetforhandlinger.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00